Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Να χάσεις, αλλά… όρθιος

ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΑΝΙΑΣ


Συνηθίζεται μετά από (κυρίως) μεγάλα παιχνίδια να ασχολούμαστε με το νικητή, να αποθεώνουμε τους πρωταγωνιστές κι εκείνους που
«αποφασίζουν» για την έκβαση αυτών των αγώνων.

Όταν μιλάμε όμως για την Μπαρτσελόνα και τη Ρεάλ Μαδρίτης σίγουρα τα φώτα πέφτουν και στον ηττημένο. Τα τελευταία χρόνια ο… συνήθης χαμένος είναι οι Μαδριλένιοι και αυτή τη φορά ο Ζοσέ Μουρίνιο, που είναι αλήθεια πως… στέρεψε από άλλοθι, βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. Όχι τόσο επειδή ξαναέχασε. Όσο για τον τρόπο με τον οποίο έβαλε πάλι την ομάδα του να παραταχθεί.

Το κοινό στη Μαδρίτη όσο απαιτητικό είναι, τόσο περισσότερο ανεκτικό είναι. Στα καπρίτσια των σούπερ σταρς που τόσα χρόνια έρχονται και φεύγουν από το «Σαντιάγκο Μπερναμπέου», στις ήττες- σοκ από διάφορες ομάδες τύπου Αλκορκόν, στις επιλογές των εκάστοτε προπονητών. Με τον Μουρίνιο έβλεπαν πως η ποδοσφαιρική φιλοσοφία των «γκαλάκτικος» πήγαινε στην άκρη καθώς την εκτόπιζε η σκοπιμότητα, η… κουτοπονηριά, ακόμα και το γεγονός ότι έπαιζαν στην ομάδα παίκτες σαν τον Πέπε.

«Καλύτερα να παίζεις όπως ξέρεις και να χάνεις όρθιος, παρά να μπαίνεις στο γήπεδο φοβισμένος» έγραψε η Μαδριλένικη Marca λίγες ημέρες μετά το 1-2 στο «Μπερναμπέου». Σε αυτή τη φράση περικλείεται ο τρόπος με τον οποίο οι «Μαδριδίστας» αντιλαμβάνονται το πώς θέλουν να βλέπουν την ομάδα τους. Οχι απαραίτητα πρωταθλήτρια. Σίγουρα όμως μεγάλη, αστραφτερή, μια «βασίλισσα» που θα παλέψει με το δικό της τρόπο κι αν είναι χειρότερη, ας χάσει.

Κάποια μέρα η Μπαρτσελόνα θα χάσει στο «Μπερναμπέου», αλλά αυτό δεν θα οφείλεται στο ότι την έχει μικρύνει ο προπονητής της. Θα χάσει επειδή η Ρεάλ είναι καλύτερη.

Οι ανεκτικοί φίλαθλοι της Ρεάλ δεν έχουν ανεχτεί φαίνεται να βλέπουν να παρατάσσεται μια ομάδα φοβισμένη, «κουμπωμένη», με χίλια δυο τρικ και «φτηνά κολπάκια» που έχει σκαρφιστεί ο προπονητής της για να «κλέψει» τη νίκη κι όχι να την πάρει. Στην Ιντερ, οι στερημένοι οπαδοί της από την δεκαετιών ανομβρία τίτλων, είδαν τη «συνταγή» του Μουρίνιο ως την πανάκεια για τα πάνδεινα που είχαν τραβήξει από τη Γιουβέντους και τη Μίλαν.

Προφανέστατα και είναι κορυφαίος προπονητής ο Μουρίνιο. Δεν σημαίνει όμως ότι ταιριάζει και σε όλες τις ομάδες.

Είπαμε όμως στη Ρεάλ το κοινό τα ανέχεται όλα, εκτός από το να… τσαλακώνεται η «βασίλισσά» τους…


http://www.statesmen.gr/