Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Ο Ντενκτάς “έφυγε”, το Κυπριακό παραμένει άλυτο

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ

Ο άνθρωπος που προσωποποίησε την αιματηρή και ανιστόρητη διχοτόμηση της Κύπρου «έφυγε» σήμερα από τη ζωή, σε ηλικία 88 ετών, το πρόβλημα ωστόσο στο οποίο πρωταγωνίστησε, παραμένει
άλυτο.

Ο Ραούφ Ντενκτάς υπέκυψε στα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια, με πλέον έντονα αυτά στο συκώτι και τα νεφρά, καθώς είχε εισαχθεί σε νοσοκομείο με αφυδάτωση, από τις αρχές του τρέχοντος έτους.

Υπήρξε ιστορικός ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, το ψευδοκράτος των οποίων δεν αναγνώρισε ποτέ η διεθνής κοινότητα, πέραν φυσικά της ίδιας της Τουρκίας. Στη σκληρότητά του ωστόσο, αποδίδεται η εδραίωση του καθεστώτος στα Κατεχόμενα, πάντοτε σε απευθείας επικοινωνία και αγαστή συνεργασία με το στρατιωτικό κατεστημένο της Τουρκίας, και την εκάστοτε πολιτική ηγεσία της Άγκυρας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ραούφ Ντενκτάς υπήρξε συνομιλητής του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, του Σπύρου Κυπριανού, του Γιώργου Βασιλείου, του Γλαύκου Κληρίδη και του Τάσσου Παπαδόπουλου, στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, χωρίς ωστόσο ποτέ να υποχωρήσει από τις αδιάλλακτες θέσεις του, που κάθε άλλο παρά βοήθησαν στο να υπάρξει πρόοδος στην κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης.

http://www.statesmen.gr/