Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου η πρόσκληση για τη πενταετία στη βιολογική γεωργία. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων η 29η Φεβρουαρίου


Την ερχόμενη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου θα δημοσιευθεί η πρόσκληση της πολυαναμενόμενης δράσης των γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων 214 που αφορά την βιολογική γεωργία (πενταετία ενίσχυσης).
Σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες πληροφορίες του ΑγροΤύπου, η προκήρυξη της δράσης καθυστερούσε όλες τις τελευταίες ημέρες στο γραφείο του γενικού γραμματέα, κ. Γ. Κανελλόπουλου αλλά χθες, Πέμπτη 12 Ιανουαρίου, έλαβε και την υπογραφή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστα Σκανδαλίδη. Σύμφωνα με τις ίδιες καλά διασταυρωμένες πληροφορίες του ΑγροΤύπου, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων των υποψήφιων δικαιούχων οι οποίοι ενδιαφέρονται να ενταχθούν στην πενταετία ενίσχυσης της δράσης, ορίστηκε η 29η Φεβρουαρίου του 2012. Την ίδια στιγμή ο μηχανισμός του υπουργείου που ασχολείται με τα γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα προετοιμάζει και την προκήρυξη για τη βιολογική κτηνοτροφία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του ΑγροΤύπου μέσα στον Ιανουάριο θα προκηρυχθεί και το μέτρο αυτό. Η συγκεκριμένη δράση, όπως έχουμε ήδη γράψει θα είναι ενιαία και για την διετία και την πενταετία. Αυτό θα συμβεί αφενός μεν διότι τα κονδύλια είναι περιορισμένα (20 εκατ. ευρώ) και αφετέρου διότι πλέον έχουν εξαντληθεί χρονικά περιθώρια και έχουν λήξει οι περισσότερες παλιές συμβάσεις. Όσοι λοιπόν επιθυμούν να ενταχθούν στη νέα πενταετία ενίσχυσης της βιολογικής κτηνοτροφίας, μέσω του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» θα πρέπει να περιμένουν την προκήρυξη που θα είναι ενιαία για όλους (νέους και παλιούς δικαιούχους).

Καπνός
Ωστόσο, τα γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα τα οποία όπως όλα δείχνουν οδεύουν σε περαιτέρω καθυστέρηση είναι αυτά του καπνού. Αυτό προκύπτει από την χθεσινή σύσκεψη στο ΥπΑΑΤ με ομάδες εκπροσώπων των καπνοπαραγωγών από όλη την χώρα. Ο κυριότερος λόγος αυτής της εμπλοκής είναι στο γεγονός ότι οι καπνοπαραγωγοί δεν συμφωνούν με την πενταετή δέσμευση.

Παρατάσεις
Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα τις τελευταίες ανακοινώσεις του ΥπΑΑΤ δίνονται οι εξής παρατάσεις:

α) Για την δράση 2.1 «Προστασία των ευαίσθητων στα νιτρικά περιοχών» πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για διετή παράταση των σε ισχύ συμβάσεων η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης είναι η 30.01.2012.

β) Για την δράση 2.1 «Προστασία των ευαίσθητων στα νιτρικά περιοχών» και για νέες εντάξεις η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης είναι 30.01.2012.

γ) Για την δράση 1.1 «Βιολογική γεωργία» πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για διετή παράταση των σε ισχύ συμβάσεων η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης είναι η επίσης η 30.01.2012.

Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr

http://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&id=69900