Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Η ώρα της κρίσης για τις Τράπεζες


Η ώρα της κρίσης για το εγχώριο πιστωτικό σύστημα έφτασε, καθώς μέσα στην εβδομάδα
παραδίδεται στην ΤτΕ το πόρισμα της Blackrock, ενώ ίσως υπάρξει και συμφωνία για το PSI.

Μέσα στην εβδομάδα θα παραδώσει η Blackrock στην Τράπεζα της Ελλάδος την διαγνωστική μελέτη που διενήργησε στα χαρτοφυλάκια δανείων των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με την οποία θα καθορίζεται το ύψος των νέων προβλέψεων που θα πρέπει να σχηματίσουν τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα σε βάθος τριετίας, προκειμένου να θωρακιστούν έναντι της συνεχούς αύξησης των επισφαλειών.

Τι θα δείξει η Blackrock

Η ΤτΕ αφού πάρει στα χέρια της τη διαγνωστική μελέτη της Blackrock, θα την αξιολογήσει συνυπολογίζοντας τις προβλέψεις που έχουν διενεργήσει οι ελληνικές τράπεζες. Π.χ. αν για μια τράπεζα προκύψουν προβλέψεις 3 δις και έχει ήδη διενεργήσει προκαταβολικά 1 δις τότε οι νέες προβλέψεις θα είναι 2 δις ευρώ οι οποίες θα επιμεριστούν σε βάθος 3ετίας.

Η ΤτΕ θα αξιολογήσει και την πορεία των εσόδων προ προβλέψεων των ελληνικών τραπεζών – έχουν ήδη καταθέσει τα σχετικά business plans – και αξιολογώντας αυτά τα δεδομένα θα ανακοινώσει επίσημα προς το τέλος Φεβρουαρίου τα αποτελέσματα της διαγνωστικής μελέτης που θα είναι ύψος νέων προβλέψεων κατά τράπεζα.

Στη συνέχεια οι τράπεζες και εφόσον έχει ολοκληρωθεί το PSI+ υποχρεούνται προς τα τέλη Απριλίου να ανακοινώσουν σχέδια ανακεφαλαιοποίησης καθώς και business plans. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει καταρτίσει η ΤτΕ, τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2012 να έχουν ολοκληρώσει τα παραπάνω σχέδια ανακεφαλαιοποίησης.

Τραπεζικές πηγές απ’ όλο το φάσμα του πιστωτικού συστήματος εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξες, καθώς θεωρούν ότι οι νέες προβλέψεις που θα ζητήσει η Blackrock θα είναι τελικά διαχειρίσιμες από το πιστωτικό σύστημα. Μάλιστα κάποιοι πιο αισιόδοξοι εκτιμούν ότι το σύνολο των νέων προβλέψεων δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 10 δις. ευρώ ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις νέες προβλέψεις δεν περιλαμβάνονται οι κυπριακές τράπεζες.
Υπάρχουν ωστόσο και πηγές που δεν συμμερίζονται την παραπάνω αισιοδοξία και δεν αποκλείουν τελικά οι νέες προβλέψεις της Blackrock να ανέλθουν, λόγω της έκρηξης των προβληματικών δανείων που εμφανίζουν οι ελληνικές τράπεζες, ακόμη και στα 15 δις. ευρώ.

Θέμα ημερών το PSI

Την ίδια στιγμή εντός της εβδομάδας κλείνει, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, η συμφωνία για την ολοκλήρωση του σχεδίου εθελοντικής ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI). Στελέχη τραπεζών που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις, σημειώνουν ότι η συμφωνία είναι προ των πυλών και προδικάζουν την επιτυχία του προγράμματος.

Η ολοκλήρωση του PSI θα σηματοδοτήσει την αντίστροφη μέτρηση για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Οι εγχώριες τράπεζες κατέχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ελληνικά ομόλογα ύψους 40 δισ. ευρώ, οπότε η απομείωση κατά 50% στην ονομαστική αξία θα οδηγήσει σε ζημίες ύψους 20 δισ. ευρώ, οι οποίες θα αποτυπωθούν στα αποτελέσματα του 2011, επιφέροντας μεγάλο πλήγμα στην κεφαλαιακή βάση του κλάδου. Ετσι, οι τράπεζες θα πρέπει να απευθυνθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) για την αποκατάσταση των ελάχιστων εποπτικών κεφαλαίων και αν δεν το κατορθώσουν αυτοδύναμα θα πρέπει να καταφύγουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το πώς θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί και θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με την τρόικα. Τα σενάρια που εξετάζονται είναι είτε με την έκδοση προνομιούχων μετοχών, είτε κοινών, είτε με έναν συνδυασμό των δύο ειδών μετοχών.

Του Κ. Παπαγρηγόρη (Αxiaplus)


http://www.bankwars.gr/