Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Θ.Παπαγεωργίου: Να οργανωθεί καλύτερα και αποτελεσματικότερα ο ΕΟΠΥΥ στην Πιερία



Δ Ε Λ Τ Ι Ο    Τ Υ Π Ο Υ

                                                                                            Κατερίνη   24 Ιανουαρίου 2012

Να οργανωθεί καλύτερα και αποτελεσματικότερα ο ΕΟΠΥΥ στην Πιερία

Επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Α. Λοβέρδο, απέστειλε ο Βουλευτής Πιερίας κ. Θ. Παπαγεωργίου για τα προβλήματα που
αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι στην Πιερία με την εφαρμογή και λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), ζητώντας να δημιουργηθούν άμεσα οι προϋποθέσεις που απαιτούνται για την παροχή αναβαθμισμένης φροντίδας υγείας στο νομό.  

Όπως επισημαίνει στην επιστολή του ο κ. Παπαγεωργίου, ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), ως νέος ασφαλιστικός φορέας έχει στόχο να διορθώσει τις μέχρι τώρα παραλείψεις και αδυναμίες των ασφαλιστικών ταμείων στην παροχή της πρωτοβάθμιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και να εξασφαλίσει ισότιμα σε όλους τους ασφαλισμένους το βασικό αγαθό της υγεία τους.
Με την έναρξη λειτουργίας του νέου Οργανισμού από την 1-1-2012 στην Πιερία, έχουν προκύψει κάποια προβλήματα τα οποία δυσχεραίνουν την εξυπηρέτηση των δικαιούχων και προκαλούν αρνητικά σχόλια και αντιδράσεις.
Το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι στην Πιερία είναι η έλλειψη συνεργαζόμενων ιατρών. Είναι μικρός ο αριθμός των ιατρών που συνεργάζονται – μέχρι τώρα τουλάχιστον - με τον ΕΟΠΥΥ, ενώ υπάρχουν και συγκεκριμένες ειδικότητες ιατρών που δεν συνεργάζονται. Αποτέλεσμα αυτών των ελλείψεων είναι να ταλαιπωρούνται οι ασφαλισμένοι, αφού συνωστίζονται καθημερινά κατά εκατοντάδες στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης χωρίς να μπορούν να εξυπηρετηθούν σωστά ή να υποχρεώνονται σε αναζήτηση ελεύθερων ιατρών καταβάλλοντας επιπλέον χρήματα για παροχές πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας ή απλής συνταγογράφησης, παροχές για τις οποίες καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές και θα έπρεπε να έχουν χωρίς πρόσθετες δαπάνες και ταλαιπωρία.
Επίσης θα πρέπει να οργανωθεί καλύτερα η λειτουργία των υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ στην Πιερία. Να λυθούν άμεσα τα προβλήματα ενημέρωσης και συντονισμού των εντεταλμένων υπαλλήλων από κάθε συμβεβλημένο ασφαλιστικό φορέα ώστε να υπάρχει αποτελεσματικότητα και ταχύτητα στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων καθώς και των συνεργαζόμενων ιατρών.

Τέλος ο κ. Παπαγεωργίου ζητά από τον κ. Λοβέρδο καλύτερη οργάνωση και συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων, των συμβεβλημένων ασφαλιστικών φορέων και  διεύρυνση των συνεργασιών με ιατρούς όλων των βασικών ειδικοτήτων καθώς και  αποτελεσματική λειτουργία των τοπικών υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ ώστε να αναδειχθεί ο νέος Οργανισμός σε βασικό πυλώνα αναβάθμισης και εξυγίανσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας στη χώρα μας καθώς και αποτελεσματικής όσο και  ασφαλούς περίθαλψης των πολιτών.