Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Συμφωνία κυβέρνησης – ΚΕΔΕ για τη χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Συμφωνία κυβέρνησης – ΚΕΔΕ για τη χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μειωμένοι σε σχέση με το 2011 οι πόροιΜειωμένοι θα είναι το 2012 οι πόροι που θα λάβουν οι δήμοι της χώρας από το κράτος, έπειτα από τη συμφωνία για το θέμα της χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το 2012 στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος
(ΚΕΔΕ). Συγκεκριμένα, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών μετά από αίτημα της ΚΕΔΕ, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος και ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Γιαννίτσης, εξέτασαν με δημάρχους τα οικονομικά ζητήματα των δήμων και τις δυνατότητες πρόσθετης χρηματοδότησης τους στο πλαίσιο του νέου Προϋπολογισμού.
Εν τέλει, επετεύχθη συμφωνία, σύμφωνα με την οποία, πέραν των προβλέψεων στον προϋπολογισμό του 2012, θα αποδοθούν στους δήμους πρόσθετα 450 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 120 εκατ. ευρώ θα αφορούν την μη απόδοση του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων, 160 εκατ. ευρώ τους πόρους παρελθόντων ετών και 170 εκατ. ευρώ την μη ορθή εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής.
Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2012, στους δήμους θα αποδοθούν πόροι ύψους 2,4 δισ. ευρώ και κονδύλια για επενδύσεις (ΣΑΤΑ) ύψους 608 εκατ. ευρώ. Τα αντίστοιχα ποσά που προβλέπονταν στον προϋπολογισμό του 2011 ήταν 3,5 δισ. ευρώ και 630 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Τέλος, ΚΕΔΕ και Κυβέρνηση συμφωνήσαν ότι οι πόροι για έργα και επενδύσεις της Αυτοδιοίκησης θα αποδίδονται εφεξής απευθείας στους δήμους μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.


http://www.eklogika.gr/news/7041