Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Πως η ανθρωπότητα εξελίχθηκε τόσο γρήγορα;

Λατρεύουν τα εγγόνια τους, τους προσφέρουν ένα θησαυρό σοφίας και παρέχουν μια ανεκτίμητη υπηρεσία φύλαξης βρεφών.

Αλλά φαίνεται οι παππούδες έχουν ένα πιο σημαντικό ρόλο. Την επιβίωση του είδους. Την
προέκτασή τους, την εξέλιξή τους μέσα από τα εγγόνια τους.

Προσφέρουν πρακτική και οικονομική στήριξη και κρατούν τους νέους σε φόρμα και υγιείς, ενώ η αγάπη τους και η ικανότητα να ακούν, βοηθά τα παιδιά και τους έφηβους να περάσουν δύσκολες περιόδους, όπως πχ το διαζύγιο των γονιών τους.

Τα συμπεράσματα προέρχονται από Ελβετούς και Αυστραλούς ερευνητές που ανέλυσαν προηγούμενες μελέτες από όλο τον κόσμο για να χαρακτηρίσουν τον ρόλο των παππούδων. Αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει τις γιαγιάδες, ιδίως, με την επιβίωση του είδους.

Για παράδειγμα, μια ανάλυση των εγγραφών από τη Φινλανδία διαπίστωσε ότι τα παιδιά των οποίων οι γιαγιάδες ήταν ακόμα σχετικά νέες, όταν γεννήθηκαν ήταν πιθανό να ζουν περισσότερο από τους νέους με πιο ηλικιωμένες γιαγιάδες.

Η γιαγιά, από την πλευρα της μητέρας, δείχνει ιδιαίτερη φροντίδα στο εγγόνι. Αυτό θα μπορούσε να γίνεται επειδή μπορούν να είναι πιο βέβαιες από κάθε άλλον παππού ότι το παιδί είναι μέρος της γενετικής γραμμής τους, με το DNA και δεν έχει ίχνος αμφιβολίας, και έτσι αξίζει να επενδύσει στο παιδί και να του προσφέρει τα πάντα.

Οι παππούδες από την πλευρά του πατέρα δείχνουν γενικά λιγότερο ενδιαφέρον σύμφωνα με τις εκθέσεις του περιοδικού Psychological Science

Ο ερευνητής David Coall του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας είπε ότι η φροντίδα των παπούδων μπορεί επίσης να οφείλεται στην σκέψη ότι πρέπει κάποιος να τους φροντίσει όταν γεράσουν. Αν αυτό συμβαίνει, δίνουν μεγάλη προσοχή στα εγγόνια των οποίων οι γονείς είναι πιο πιθανό να τους το ανταποδώσουν στο μέλλον.

Ο Δρ Coall είπε ότι οι μελέτες δείχνουν ότι οι παππούδες μπορούν να λειτουργήσουν ως «αποσβεστήρες», θωρακίζοντας τους νέους από το νέφος του διαζυγίου και από ένα ταραγμένο γάμο.

Αλλά οι γονείς δεν θα πρέπει να επωφελούνται με την φροντίδα που δείχνουν οι παπούδες. Μελέτες δείχνουν ότι οι πάρα πολλές ώρες φροντίδας των παιδιών μπορεί να εξαντλήσουν τους παππούδες, καθώς και χρόνο και χρήμα.

pournari

http://www.tampouloukia.gr/2011/12/blog-post_914.html