Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Μαρία Μίχου: Συνάντηση με Διβάρη


ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΟΥ: Συνάντηση με τον Ειδικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για 14 έργα στην Πιερία

Η συνάντηση αποτελεί συνέχεια της συνεργασίας με τους Δημάρχους της Πιερίας για έργα
υποδομής συνολικού ύψους περίπου 7 εκατομμυρίων ευρώ.

Την Τρίτη 29/11/2011, η Βουλευτής Πιερίας κα Μαρία Μίχου επισκέφτηκε τον Ειδικό Γραμματέα Διοικητικού Τομέα Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών κ. Β. Διβάρη.
Την συζήτηση μονοπώλησε η πορεία των μελετών που έχουν καταθέσει οι Δήμοι της Πιερίας για να υλοποιήσουν σημαντικά έργα υποδομής στα πλαίσια του Μέτρου 321 (Πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής»).
Συγκεκριμένα, πρόκειται για 14 έργα οδοποιίας και αξιοποίησης υδάτινων πόρων, εκ των οποίων τα 11 βρίσκονται στον Δήμο Κατερίνης με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 5.8 εκατομμύρια ευρώ και 3 στον Δήμο Δίου – Ολύμπου με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ.
Σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Διβάρη, ο συνολικός προϋπολογισμός των 600 περίπου προτάσεων που κατατέθηκαν από όλη την Ελλάδα είναι 285 εκατομμύρια ευρώ. Από την άλλη πλευρά ο προϋπολογισμός της πρόσκλησης δεν ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια.
Είναι, λοιπόν, ξεκάθαρο ότι δεν γίνεται να ικανοποιηθούν όλες οι προτάσεις, ακόμα και αν υπάρχουν ώριμες μελέτες. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρξουν στοχευμένες παρεμβάσεις ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των πολιτών. Αυτός είναι ο βασικός στόχος του Μέτρου 321.
Ο κ. Διβάρης τόνισε, μάλιστα, ότι οι αξιολογήσεις των φακέλων έχουν ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές του επόμενου έτους.

Η ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΟΥ

Από την πλευρά της η κα Μίχου τόνισε ότι:
«Πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για χρηματοδότηση έργων στην Πιερία αφού η ποιότητα ζωής συνδέεται άμεσα και με το εισόδημα των πολιτών.
Οι μελέτες που έχουν υποβληθεί τόσο από το Δήμο Κατερίνης όσο και από τον Δήμο Δίου – Ολύμπου έχουν πολύ υψηλές προδιαγραφές σε επίπεδο τεχνικής κατάρτισης και μάλιστα υποβλήθηκαν έγκαιρα κάτι που πρέπει να συνυπολογισθεί στην αξιολόγησή τους.
Η Πιερία έχει ανάγκη από έργα υποδομής που θα στηρίξουν την πορεία προς την ανάπτυξη αφού αυτή τη στιγμή η αξιολόγησή στους σχετικούς δείκτες είναι χαμηλή.
Πρέπει οι νέοι να επιστρέψουν στην ύπαιθρο, να δημιουργήσουν εισόδημα από την αγροτική παραγωγή. Η ανάπτυξη στην Πιερία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον αγροτικό τομέα, ο οποίος μπορεί να δημιουργήσει ανάπτυξη, μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Κατά συνέπεια πρέπει να προχωρήσουν τόσο τα αρδευτικά όσο και τα έργα αγροτικής οδοποιίας».