Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΟΥ: Ομιλία για Κρατικό Προϋπολογισμό 2012


ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΟΥ: Πρέπει να διευρύνουμε την φορολογική βάση και να στρέψουμε το βλέμμα μας στην παραγωγή

-          Πρέπει να βοηθήσουμε την νέα γενιά να τολμήσει. Να τους στηρίξουμε στα δύσκολα.

-          Η Πιερία έχει σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης, ειδικά στον αγροτικό τομέα.

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση για τον κρατικό Προϋπολογισμό του 2012.

Η ενίσχυση της παραγωγικής διαδικασίας, της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας καθώς και η παράλληλη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, αποτελούν για την κα Μίχου τους 3 βασικούς οδικούς άξονες εξόδου από την κρίση.
Κατά την διάρκεια της ομιλίας της η Βουλευτής Πιερίας τόνισε ότι η πολιτεία πρέπει να σταθεί δίπλα στην νέα γενιά και να την βοηθήσει να τολμήσει.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «Πρέπει να στηρίξουμε τους νέους ανθρώπους κυρίως στα δύσκολα. Αυτό φαίνεται να μην το έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμη, αφού στην Ελλάδα απαγορεύεται να αποτύχεις επιχειρηματικά. Αντί για μία δεύτερη ευκαιρία, σε περιμένει ο ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ, οι πιστωτές, η κοινωνική απαξία».
Μάλιστα, η κα Μίχου δεν παρέλειψε να τονίσει ότι αν δεν γίνει αυτό η ύφεση θα βαθύνει και η ανεργία θα εκτιναχθεί στα ύψη με κίνδυνο κατάρρευσης του ασφαλιστικού μας συστήματος.
Εν συνεχεία, για το θέμα της φοροδιαφυγής ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Το 2010 για τα εισοδήματα του 2009, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι δήλωσαν το 70,1% του συνολικού εισοδήματος με αποτέλεσμα να πληρώσουν το 55% των φόρων που αναλογούν στην ελληνική κοινωνία. Αυτή είναι η πραγματική εικόνα; Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι κατέχουν το 70% του συνολικού εισοδήματος και του παραγόμενου πλούτου; Πρέπει να πληρώσουν όσοι εδώ και τόσα χρόνια ζουν εις βάρος των υπολοίπων».
Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι ενόψει της επικείμενης φορολογικής μεταρρύθμισης η κα Μίχου έχει καταθέσει αρμοδίως τις προτάσεις της, τις οποίες θα δημοσιοποιήσει τις επόμενες ημέρες.
Ακολουθούν τα βασικότερα σημεία της ομιλίας.



Η ΚΡΙΣΗ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΙΣ ΔΟΜΙΚΕΣ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Όσοι παρακολουθούν την πορεία της οικονομίας τις δύο τελευταίες δεκαετίες γνωρίζουν καλά ότι η ελληνική κρίση δεν μοιάζει με αυτές των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως χώρα οφείλονται, κατά την άποψή μου, σε δομικές αδυναμίες του κράτους και δευτερευόντως στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, χωρίς να παραβλέπουμε ότι το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα το τελευταίο διάστημα κλυδωνίζεται συθέμελα.
Φαινόμενα όπως η διαφθορά, η γραφειοκρατία, το ασταθές φορολογικό σύστημα, η χαμηλή αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης αποθάρρυναν Έλληνες και ξένους επενδυτές να επενδύσουν στη χώρα μας.
Παρόλα αυτά, αντί να διορθώσουμε τα προβλήματα για αρκετά χρόνια τα κρύβαμε κάτω από το χαλί. Αντί, λοιπόν, να ενισχύσουμε την παραγωγική μας βάση, υιοθετήσαμε ένα μοντέλο ανάπτυξης που στηρίζονταν στην υψηλή κατανάλωση και στον τραπεζικό δανεισμό.
Έτσι, σιγά–σιγά μετατοπίστηκαν οι παραγωγικές δραστηριότητες της χώρας από κλάδους υψηλής εξωστρέφειας σε κλάδους υπηρεσιών εγχώριας κατανάλωσης. Το μοντέλο αυτό αν και μας πρόσφερε μία πρόσκαιρη ευημερία, τελικά απέτυχε, γιατί δεν στηρίζονταν σε σταθερά θεμέλια. Με το που έκλεισαν οι στρόφιγγες του δανεισμού από τις τράπεζες, η κρίση έπληξε συνολικά την οικονομία.
Η εικόνα αυτή αποτυπώνεται και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που την τελευταία δεκαετία είναι σταθερά αρνητικό.

ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΜΑΖΙ

Από τα παραπάνω στοιχεία συμπεραίνουμε δύο πράγματα:
1)     δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη αν δεν έχει προηγηθεί δημοσιονομική προσαρμογή και
2)     η ανάπτυξη συνδέεται άμεσα με την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας.

Η ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ταυτόχρονα με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής πρέπει να δημιουργηθούν και οι συνθήκες ανάπτυξης.
Εάν θέλουμε επενδυτές στη χώρα μας, οι οποίοι θα φέρουν κεφάλαια και θα δημιουργήσουν επιχειρήσεις και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, πρέπει να δημιουργήσουμε ένα σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον.
Τι κάναμε μέχρι σήμερα; Τα στοιχεία είναι και πάλι αποκαλυπτικά. Σύμφωνα με την έρευνα Doing Business για το 2012, της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Ελλάδα βρίσκεται στην εκατοστή θέση σε σύνολο εκατόν ογδόντα τριών χωρών. Πώς να μην είναι άλλωστε σε αυτή τη θέση, όταν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα καταβάλλουν 2 δισεκατομμύρια ετησίως, για να καλύψουν το κόστος έξι γραφειοκρατικών εμποδίων;
Η άποψή μου είναι ότι αφενός πρέπει να στηρίξουμε και να διοχετεύσουμε ρευστότητα ώστε να μπορέσουν να διατηρηθούν οι υφιστάμενες επιχειρήσεις, που αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα και αφετέρου να ενθαρρύνουμε κυρίως νέους ανθρώπους να τολμήσουν κάθε μορφή υγιούς επιχειρηματικότητας.

ΥΠΟΔΟΜΕΣ: ΤΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Μία μορφή υγιούς επιχειρηματικότητας είναι και η αγροτική ανάπτυξη. Αρκετοί νέοι μπορούν να καλλιεργήσουν τη γη που παράγει εξαιρετικά ποιοτικά προϊόντα. Δεν είναι δυνατόν να εισάγουμε προϊόντα αγροτικά από χώρες που δεν τα παράγουν.
Η Πιερία συμμετέχει με πάνω από το 90% των προϊόντων στο «καλάθι» της Κεντρικής Μακεδονίας.
Χρειαζόμαστε, όμως κύριε Υπουργέ, έργα υποδομής. Ήδη έχουν κατατεθεί από τους δήμους δεκατέσσερα έργα που αφορούν την αγροτική άρδευση και την οδοποιία άνω των 7 εκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία υποδομών. Θεωρώ ότι είναι το ελάχιστο που οφείλει να κάνει η πολιτεία για να βοηθήσει και την περιοχή και τους νέους ανθρώπους.

ΘΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

Έχουμε θετικά νέα; Ναι, έχουμε. Το 2012 αναμένεται το πρώτο πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,1%. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα που το έβαλε η προηγούμενη Κυβέρνηση με τον Γιώργο Παπανδρέου. Πιστεύω ότι θα επιτευχθεί μέσα στο 2012. Πλέον η ελληνική οικονομία πρέπει να παράγει πλεονάσματα.