Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Ο Σόιμπλε κατήργησε το Eurogroup

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ

Οι Βρυξέλλες μπορούν να φωνάζουν και να διαμαρτύρονται όσο θέλουν… Πολύ πριν μπει σε χαρτί η όποια μελλοντική συμφωνία των «εγγυητριών δυνάμεων», Γερμανίας και Γαλλίας, για μια
οικονομική διακυβέρνηση που θα μεταφέρει και τυπικά το κέντρο βάρους της ευρωζώνης στο Βερολίνο και το Παρίσι, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έσπευσε απόψε να… καταργήσει στην πράξη το Eurogroup.

Ενώ λοιπόν η Ελλάδα περίμενε με… σχετική αγωνία την αυριανή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, προκειμένου να πληροφορηθεί αν η επιστολή του Αντώνη Σαμαρά «ξεκλείδωσε» την εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου από το Μνημόνιο Ι, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκμυστηρεύτηκε απόψε σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο ότι… το θρίλερ τελείωσε.

«Δεν υπάρχει πλέον μεγάλη ανησυχία για το αν η τρόικα θα αποδεχθεί την επιστολή του Αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, που στηρίζει το νέο πρόγραμμα, καθώς και για το αν θα εγκριθεί η εκταμίευση της 6ης δόσης», ήταν η αποστροφή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο «τσάρος» της γερμανικής οικονομίας προχώρησε, όπως αναμενόταν και στις συνήθεις συστάσεις προς την Αθήνα, καλώντας την κυβέρνηση Παπαδήμου να επιταχύνει τις συνομιλίες με τους πιστωτές της για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Βρυξελλών, της 27ης Οκτωβρίου.

Η… προέγκριση της εκταμίευσης της 6ης δόσης από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δεν άφησε και πολλά περιθώρια αμφισβήτησης, ακόμη και στους λίγους τελευταίους που είχαν απομείνει να αναρωτιούνται, για το ποιος κάνει πραγματικά κουμάντο στην Ευρώπη. Δυστυχώς…

http://www.statesmen.gr/