Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΤΑΓΗ εις Ματαράγκαν!!!!


 Προς απασας τας αρχάς που διοικούν το χωρίον Ματαράγκα Καρδιτσης :

Δήμαρχο, ιερεα του χωρίου, Δάσκαλο καν άπαντας τους προύχοντας του χωριού,

Ηλθα εις Ματαραγκαν κατόπιν διαταγής του Διοικητού μου μετά ενος χωροφύλακος προς επιβολην
 της ταξεως απο άκρου εις' άκρον του χωριου άνευ χρονοτριβής και άμεσα.'

Διότι προχθές στο σιργίάνη μετά την Θιαν και Ιεράν Λιτουργιαυ εν το Ναό όταν επεζαν τα κλαρίνα και τα όργανα ο Κώστας ( ας μην αναφερο το όνομα του ) χορεβε σινεχια μπροστά χορίς να αφινη και τους άλους να χορέψουν μπροστά με κατά σινεπια και παραξιδικατε και πλακοθίκατε στο ξίλο με τα παλούκια και. τα μαχέρια με αποτελεσμα και κατά σινεπια να τραβματιστούν πολοί άνθροποι.

Παραφτα να εφαρμόσετε απάσας τας εξίς διαταγάς μου:

1) Αν ζανασιμβη τιάφτη πράξης εν τω χωρίο να γνορίζετε ότι θa σας συλλάβω και άνεφ χρονοτριβής άμεσος θα σας κλεισο στη φυλακή, 'Οταν πεζουν τα κλαρίνα και τα μουσικά όργανα στο σιργιανη στο πανιγιρη και στο γαμο πρεπη να χορεβουν μπροστά απαντες που επιθιμούν να χορέψουν και όχι μόνο ο ίδιος άνθροπος. Αφτό είνε γαηδουριά.

2) Μου αναφερθικε ότι ο γάηδαρος του χαντζοπουλου τον Σεπτεμρίο μπίκε στο καλαμπόκ του Βάϊου ( ας μην αναγράψο το επίθετο )και ο Βάιος εκνεβρίστικε και κάρφοοε τον γάηδαρο με τιν αξάλη στο ενα καπούλη. Καταλαβενετε ό γάηδαρος δεν είναι o όνος αλά ο Βάϊος. 'Ανεφ πολόν σκεψεον καταλαβενη κάνης ότι το κεφάλη δεν εχη μιαλό αλά κολοκιθόσπορο, Απαγορεύετε να ζαναγίνη εκ νεου τετιο απαράδεκτο η παρόμιο πράγμα.

3) Πίγα στο μαγαζη για κάψε και από έξο βρομούσε κατρουλιό. Απαγερεύετε να κατουράτε εξω στον τίχο του μαγαζιού.

4} Απαγορεύετε το βρισίδιν το φονασκίν και εντός του καφενιου το ανεμίζιν διότι είναι χιμόνας και εσθάνετε τις αποφορά από τι βρόμα- 'Οστις επιθιμη να ανεμιστη να εξέρχετε έξοθεν του καφενιου.

5) Ίδα πολες γυνεκες να πιάνουν τη σιγγούνα μετά του υποκαμίσου να το τραβούν προ τα εμπροσθεν να ανίγουν τα πόδια και να ουρούν ορθίος. Το τιούτον είναι απαράδεκτο και πρεπη άνεφ χρονοτριβίς να τις βρακόσετε άπας και διαπαντός.

6) Οταν λίαv προιαν πατε τα γελαφια στο γελαδαρη και γιριζοντας πρεπη ανιπερθετο να μαζεβετε τις βονιες των ζώον από το δρόμο, το ίδιο να κάνετε και το βράδη διότι δεν εχη που να πατιση όστις βαδιζη εις τας οδούς του χωρίου. Και έκτος του τιουτου σας χριάζοντε αι βονιες να ζεστενεστε στο μπουχαρι το χιμόνα με τα κρια.

 7) Σε.κάθε πανιγιρι αποκριές πασχα και γάμους που βαδιζη καλοντιμενος ο κόσμος και πάι στην Εκλισία και μετά χορεβη στο σιργιάνια και στους γάμους πρεπη άπαντα τα σκυλιά να είναι δεμενα δια χονδρόν αλισίδεον και σχινίον προς αποφιγιν ατιχιμάτων  εκ τον σκιλοδακομάτων.

8) Να μίν πίνετε πολί ινοπνεβματόδη ποτά τσίπουρα και ίνους και μετά ξερνοβολατε και κάνετε χαζαμάρες.

9) Να τιρισετε άνεφ αντιρισεος και χρονοτριβής την άνοθεν τάφτήν διαταγην μου άνθροπη σκύλη και γινεκες διότι όπιος συληφθή παραβάτις θα τον σιλάβο θα τον κλείσω στο σχολίο και αλίμονο του θα τον ταραξο και θα τον μαβρισο στο ξίλο.


Να με σινχοριτε αν έκανα κάπιο σιντακτικό λάθος καθότι τελιοσα και εγω τριτη του Δημοτικού σχολίου διότι δεν με εστιλε ο πατέρας μου από το χωρίον στιν Λαρισσαν, για να μαθο περισότερα γραματα. Σαν γκαραγκουνις που ειμε και εγο
καταβενετε απαντες τας γραφάς μου τας οποίας θελετε δεν θελετε θα τας τιρίσετε

ανιπέρθέτος.-

Εν Ματαράγκα τη 8η Δεκεμβρίου 1907

0 Διοικητης του Χωρίου

Νικόλαος Παπακωνσταντίνου
Υπονωμοταρχης



https://mail.google.com/mail/?ui=2&ik=143ee441f4&view=att&th=133b850f53b54d83&attid=0.1&disp=safe&zw

Δια χειρός Αντώνη Κύρκου