Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Τραπεζίτες εναντίον Βενιζέλου

REPORTER

Πριν από τις δραματικές εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων, οι οποίες κατέληξαν στην μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε μια «θερμή» συνάντηση με τους
τραπεζίτες. Σ’ εκείνη τη συνάντηση, που σύμφωνα με πληροφορίες έγινε σε τεταμένη ατμόσφαιρα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, χωρίς περιστροφές τους είχε καταστήσει ενήμερους του επικειμένου «κουρέματος». Μετά το πέρας της συνάντησης όλοι οι παριστάμενοι έμειναν με την εντύπωση ότι, οι τραπεζίτες δεν ήταν πρόθυμοι να δεχθούν το «τελεσίγραφο» που τους επέδωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Στο διάστημα που μεσολάβησε ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών, πήρε αρκετά «μηνύματα» ως προς την αντιμετώπιση που θα είχαν οι δρομολογημένες αποφάσεις του. Μετά από εκείνη τη συνάντηση, άλλαξε άρδην η στάση που τηρούσαν τα μεγάλα συγκροτήματα του τύπου. Το τηλεοπτικό κοινό των δελτίων ειδήσεων «ανακάλυπτε» έναν άλλον Βενιζέλο από αυτό που αρχικά του παρουσίαζαν, ενώ αυξήθηκαν εντυπωσιακά τα επικριτικά δημοσιεύματα, ακόμα και σε εφημερίδες που τηρούσαν μια «φιλική» στάση στο πρόσωπο του.

Παρ’ όλα αυτά ο Ευάγγελος Βενιζέλος αγνοώντας τις επιθέσεις των τραπεζιτών, προχώρησε κάνοντας ακόμα ένα βήμα. Μιλώντας στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, άφησε αιχμές για τη ρευστότητα που έλαβαν οι τράπεζες από το δημόσιο, αποκαλύπτοντας ότι ένα μεγάλο μέρος αυτής της ρευστότητας χρησιμοποιήθηκε προκειμένου οι τραπεζίτες να αναχρηματοδοτήσουν τις θυγατρικές τους τράπεζες στο εξωτερικό. Οι δηλώσεις αυτές θεωρήθηκαν ως «κήρυξη πολέμου» εκ μέρους των τραπεζιτών. Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, αποδέκτης των έντονων αντιδράσεών τους έγινε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.

Ωστόσο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, δεν φαίνεται διατεθειμένος να κάνει πίσω. Θεωρεί ότι οι τράπεζες δεν στήριξαν τις προσπάθειες ώστε να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά. Αλλά πέραν αυτού, η σύγκρουση θα είναι αναπόφευκτη-αφού πέραν του ερωτήματος που θα θέσει δημοσίως για το «που πάνε τα χρήματα»- όπως επισημαίνουν όσοι συνομιλούν μαζί του, θεωρεί αναγκαία την κρατικοποίηση των τραπεζών. Αυτός είναι και ο βαθύτερος λόγος της σύγκρουσης. Ο Βενιζέλος επιμένει ότι η προσφυγή στο ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας πρέπει να γίνει με κοινές μετοχές, ενώ οι τραπεζίτες θέλουν να γίνει με προνομιούχες ώστε να αποφευχθούν οι κρατικοποιήσεις.


http://www.statesmen.gr/