Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Άμεσα 27 προγράμματα απασχόλησης ανέργων, όχι μόνο για τους επίσημα καταγεγραμμένους του ΟΑΕΔ!

Άμεσα 27 προγράμματα απασχόλησης ανέργων, όχι μόνο για τους επίσημα καταγεγραμμένους του ΟΑΕΔ  ανακοίνωσε  ο υπουργός Εργασίας .Διευκολύνσεις για παράταση - αναστολή κατασχέσεων σε ανέργους.Εικοσιεπτά προγράμματα απασχόλησης τίθενται σε υλοποίηση μέσα στο επόμενο τετράμηνο και σε αυτά θα μπορούν να συμμετέχουν όχι μόνο οι 693.417 επίσημα άνεργοι του ΟΑΕΔ, αλλά και όσοι δεν είναι καταγεγραμμένοι, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης. Σημαντική ήταν και η ανακοίνωσή του ότι θα γίνουν διευκολύνσεις μετά από συνεννόηση με την Ένωση Τραπεζών ώστε να υπάρξει παράταση για αναστολή κατασχέσεων και πλειστηριασμών σε ανέργους.
Αναλυτικότερα:

Μιλώντας ο υπουργός Εργασίας, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για τα προγράμματα απασχόλησης, έκανε λόγο για «εκρηκτικό πρόβλημα» και ανακοίνωσε ότι «τα 27 προγράμματα που θα αρχίσουν να υλοποιούνται το αμέσως επόμενο διάστημα, είναι ύψους 1,3 δισ. ευρώ με ωφελούμενους 310.000 άτομα». Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι το πρόβλημα ανεργίας που υπάρχει στις νέες γενιές ηλικίας 15-24 ετών φτάνει στο 43%, ενώ υποστήριξε ότι η οριακή μείωση στους επιδοτούμενους ανέργους, επιτεύχθηκε χάρη στα 36 προγράμματα που είναι ενεργά αυτή τη περίοδο. «Αν δεν τα είχαμε αυτά τα προγράμματα θα είχαν οδηγήσει στην αύξηση της ανεργίας κατά 4 με 5 μονάδες σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα», σημείωσε ο κ. Κουτρουμάνης
Ανακοίνωσε ακόμα ότι την ευθύνη επιλογής προσώπων και εποπτείας του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας θα έχει το ΑΣΕΠ, θα αφορά την κάλυψη 57.000 θέσεων με πεντάμηνη απασχόληση. Η υλοποίηση των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας ξεκινά την επόμενη εβδομάδα από Ανατολική Θράκη, Βόρειο και Νότιο Αιγαίο ενώ μέχρι τέλη Δεκεμβρίου θα έχουν ενταχθεί σε αυτά όλες οι περιφέρειες της χώρας.

Παράλληλα αρχίζει άμεσα η υλοποίηση άλλων δύο προγραμμάτων που αφορούν πτυχιούχους ανέργους μέχρι 35 ετών ενώ μέσα στις επόμενες 15 μέρες ξεκινά και το πρόγραμμα απασχόλησης στις επιχειρήσεις Τοπικής Αυτοδιοίκησης για ανέργους 55- 65 ετών.

Προσέθεσε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας μέσα από τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2000 πτυχιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα να καταρτιστούν και να κάνουν μεταπτυχιακά.
Διαβεβαίωσε ότι θα κατατεθεί ρύθμιση που θα προβλέπει πλήρη υγειονομική κάλυψη και για το 2012 σε εργαζόμενους που έχουν λίγο χρόνο εργασίας και δεν έχουν τον απαραίτητο αριθμό ενσήμων.
Τι αλλάζει
Επίσης ο υπουργός Εργασίας, ανακοίνωσε τις εξής αλλαγές σε σχέση με την κατάρτιση ανέργων:

-Η καθιέρωση του συστήματος "επιταγής κατάρτισης" (voucher) για τη συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση αποτελεί μια σημαντική καινοτομία, την οποία εισάγει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Πρόκειται για ένα απλοποιημένο και ευέλικτο εργαλείο, το οποίο μπορεί να εφοδιάσει τους καταρτιζόμενους με γνώσεις και δεξιότητες και να τους δώσει τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε πρακτική άσκηση, ή να προωθηθούν στην απασχόληση μετά την παρακολούθηση των προγραμμάτων. Βασικά πλεονεκτήματα του νέου συστήματος είναι:

- Η επικέντρωση στον άνεργο/καταρτιζόμενο. Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο και με επίγνωση των εξαιρετικών δυσμενών συνθηκών που αντιμετωπίζουν οι άνεργοι, αποφασίστηκε η αύξηση του επιδόματος κατάρτισης από τα δύο (2) στα πέντε (5) ευρώ την ώρα.
- Η κινητοποίηση του παράγοντα "ζήτηση" για συμμετοχή σε ενέργειες κατάρτισης και η ανάδειξη του στοιχείου της ατομικής επιλογής, τόσο ως προς τον φορέα κατάρτισης, όσο και ως προς τις γνώσεις και δεξιότητες που οι άνεργοι/ωφελούμενοι επιθυμούν να αποκτήσουν, ενώ, επιπρόσθετα, η εν λόγω επιλογή πραγματοποιείται σύμφωνα με τη χρονική τους διαθεσιμότητα
- H επιλογή από τους ίδιους τους ωφελούμενους του φορέα από τον οποίο θα λαμβάνουν υπηρεσίες συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, βάσει των ατομικών τους κριτηρίων, των εξατομικευμένων αναγκών τους και των προσωπικών τους δυνατοτήτων.

- Η δυνατότητα πιστοποίησης των γνώσεων και δεξιοτήτων που αποκτήθηκαν από τους καταρτιζόμενους, κατόπιν εξετάσεων μετά την ολοκλήρωση της παρακολούθησης των προγραμμάτων
- Η απευθείας καταβολή των εκπαιδευτικών επιδομάτων προς τους καταρτισθέντες, μέσω της πίστωσης των ατομικών τραπεζικών τους λογαριασμών, βάζει τέλος στα φαινόμενα καθυστέρησης των καταβολών , τα οποία παρατηρήθηκαν στο παρελθόν.


http://www.eklogika.gr/news/6952