Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Καταρρέει το «χαράτσι»: Τι απαντά η Ε.Ε, τι ζητά η Συνήγορος του Πολίτη, ελεύθεροι οι συνδικαλιστές!

Καταρρέει το «χαράτσι»: Τι απαντά η Ε.Ε, τι ζητά η Συνήγορος του Πολίτη, ελεύθεροι οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗΡαγδαίες οι εξελίξεις για το Ειδικό Τέλος Ακινήτων: Δεν έχει δικαίωμα η ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα σε κανέναν πολίτη που δεν πληρώνει το φόρο αλλά πληρώνει το ηλεκτρικό ρεύμα, λέει σε γραπτή απάντησή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Χουντή ! Ελεύθεροι αφέθηκαν οι συνδικαλιστές
της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ που παραπέμφθηκαν διότι είχαν κάνει κατάληψη στο κτίριο έκδοσης λογαριασμών . Η εκδίκαση της υπόθεσης τους αναβλήθηκε, διότι δεν μπόρεσαν να βρεθούν μάρτυρες υπεράσπισης υπέρ της ΔΕΗ! Την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που σχετίζονται με την είσπραξη του ειδικού τέλους ακινήτων, ζήτησε η Συνήγορος του Πολίτη με επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών χαρακτηρίζοντας επαχθές μέτρο τη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος κυρίως για ορισμένες ομάδες πολιτών που χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας!

Η Ευρωπαϊκή επιτροπή ενέργειας ενάντια στο «χαράτσι»
Αναλυτικότερα:
Δεν έχει δικαίωμα η ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα σε κανέναν πολίτη που δεν πληρώνει το φόρο αλλά πληρώνει το ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτό απαντάει ο Γερμανός Επίτροπος κ. Oettinger αρμόδιος για θέματα ενέργειας στον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή.

Στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής ισχυριζόταν ότι με βάση την κοινοτική νομοθεσία «δεν έχει δικαίωμα το κράτος να επιβάλλει στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΗ) να διακόψουν την παροχή σε εκείνους τους καταναλωτές που δεν καταβάλλουν το διεκδικούμενο φόρο» αλλά πληρώνουν κανονικά την κατανάλωση του ρεύματος που χρησιμοποίησαν. Τόνιζε ταυτόχρονα ότι πολύ περισσότερο δεν μπορεί να διακοπεί η παροχή σε ευάλωτους καταναλωτές, όπως ορίζει και η σχετική οδηγία 2009/72.
Στην απάντησή του ο Γερμανός Επίτροπος κ. Oettinger, τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι σε κάθε περίπτωση οι κυβερνήσεις πρέπει να εξασφαλίζουν «τη συμμόρφωση με το σύνολο της σχετικής ενωσιακής νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένης της οδηγίας 2009/72/ΕΚ και των διατάξεων αυτής που αφορούν την προστασία των καταναλωτών (άρθρο 3 και παράρτημα Ι), τα δικαιώματα των ευάλωτων καταναλωτών (άρθρο 3 παράγραφοι 7 και 8) και την καθολική υπηρεσία (άρθρο 3 παράγραφος 3).» Συνεχίζοντας την απάντηση του ο Επίτροπος ενέργειας της ΕΕ, γίνεται απολύτως σαφής: «Οι διατάξεις σχετικά με την καθολική υπηρεσία γεννούν σαφή υποχρέωση των κρατών μελών και παρέχουν στους οικιακούς καταναλωτές το δικαίωμα να προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια. Η οδηγία δεν περιέχει διατάξεις που να εξαρτούν το δικαίωμα αυτό από την κατάσταση του νοικοκυριού ή των μεμονωμένων μελών του όσον αφορά τις φορολογικές τους υποχρεώσεις» και καταλήγει την απάντησή του σημειώνοντας ότι αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για τους ευάλωτους καταναλωτές: «Ως προς την προστασία των ευάλωτων καταναλωτών, η οδηγία υποχρεώνει τα κράτη μέλη να διασφαλίζουν την τήρηση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων που συνδέονται με τους ευάλωτους καταναλωτές.»
Ο Ν. Χουντής κάλεσε την κυβέρνηση μετά από αυτή την απάντηση, να πάρει πίσω αμέσως το απαράδεκτο χαράτσι, που πάει να επιβάλλει στους πολίτες. Αυτοί που εμπνεύστηκαν και επιμένουν στην εφαρμογή αυτού του μέτρου, που ταλαιπωρούν και εκφοβίζουν τον ελληνικό λαό, αξίζουν την γενική κατακραυγή».

Οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ

Ποινική δίωξη για παρακώλυση λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας ασκήθηκε σε βάρος των 15 συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ που συνελήφθησαν έξω από το κτίριο της ΔΕΗ. Έξω από το εισαγγελικό γραφείο συγκεντρώθηκαν δεκάδες συνδικαλιστές, πολίτες και φίλοι των κατηγορουμένων οι οποίοι φωνάζουν συνθήματα συμπαράστασης ενώ σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει τις διώξεις. Το θέμα της δίωξής τους κατήγγειλαν και τα κόμματα της αριστεράς, στην επιτροπή οικονομικών της Βουλής. Πάντως, η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε για τις 30 Νοεμβρίου, καθώς το Αυτόφωρο δεν κατάφερε να εντοπίσει τους μάρτυρες υπεράσπισης στην υπόθεση και έτσι, οι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον συνήγορο των συνδικαλιστών της ΔΕΗ, Δημήτρη Περπατάρη, οι κατηγορούμενοι επιθυμούν να δικαστούν και σκοπεύουν να μην ασκήσουν έφεση σε οποιαδήποτε ποινή που θα τους επιβληθεί.

Η Συνήγορος του Πολίτη
Την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που σχετίζονται με την επιβολή, τον υπολογισμό και την είσπραξη του ειδικού τέλους ακινήτων, ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών η Συνήγορος του Πολίτη Καλλιόπη Σπανού με επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών χαρακτηρίζει επαχθές μέτρο τη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος κυρίως για ορισμένες ομάδες πολιτών που χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας. Υπογραμμίζει ότι η διακοπή ηλεκτροδότησης σε πολίτες που αποδεδειγμένα αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο τέλος συνιστά στέρηση βασικών βιοτικών αγαθών αναγκαίων για τη θέρμανση, τη σίτιση και την καθαριότητα των ίδιων και της οικογένειάς τους.Η κ. Σπανού προτείνει:
-Να προβλεφθεί διαδικασία διόρθωσης των σφαλμάτων στον υπολογισμό του τέλους (στην περίπτωση που ο υπολογισμός έγινε με βάση εσφαλμένη τιμή ζώνης και πλασματικά τετραγωνικά),
-Να επανεξεταστεί η επιβολή του τέλους σε εργοταξιακές παροχές, εφόσον δεν πρόκειται για δομημένες επιφάνειες,
-Να επεκταθεί η απαλλαγή από το τέλος σε άτομα που αποδεδειγμένα αδυνατούν να καταβάλουν το τέλος με βάση το προσωπικό τους εισόδημα,
-Να επεκταθεί η επιβολή του τέλους με μειωμένο συντελεστή, υπό προϋποθέσεις, σε άτομα με κάθε είδους βαριά αναπηρία.
Η ανεξάρτητη αρχή ήδη διαμεσολάβησε προς τη ΔΕΗ, προκειμένου να μη διακοπεί η παροχή του ρεύματος σε πολίτη, ο οποίος πάσχει από βαρύ αναπνευστικό πρόβλημα, βρίσκεται υπό μηχανική υποστήριξη της αναπνοής του εφ όρου ζωής και αδυνατεί να καταβάλει το τέλος.


http://www.eklogika.gr/news/6954