Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Η ενδεκάδα της ανατροπής

Aggregate Logo
Σε κλοιό στενής και διαρκούς παρακολούθησης έχουν τεθεί από την κυβέρνηση ένδεκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οποίοι θεωρούνται… ύποπτοι να προκαλέσουν ακόμη και την πτώση τη
ς κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου.


Οι χθεσινοβραδινές εξελίξεις ισχυροποίησαν, ακόμη περισσότερο, τον κλοιό αυτό και το μόνο που τους επιτρέπεται πλέον είναι μόνον η… αναπνοή! Σημειωτέον βέβαια ότι οι περισσότεροι από τους υπό παρακολούθηση βουλευτές ανήκουν στο πάλαι ποτέ κραταιό εκσυγχρονιστικό μπλοκ το οποίο αποδεικνύεται αρκούντως ισχυρό σε ό,τι αφορά την επιβίωση της κυβέρνησης της ΓΑΠ.
Στο Μέγαρο Μαξίμου η λίστα των συγκεκριμένων αυτών βουλευτών περιφέρεται με κόκκινα γράμματα και αρκετοί από το στενό περιβάλλον του κ. Παπανδρέου έχουν επιφορτιστεί με την παρακολούθηση κάθε κίνησής τους.
Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι το δείπνο στην Αγ. Παρασκευή είχε γίνει γνωστό – παρά την προσπάθεια να κρατηθεί μυστικό – πολλές ώρες πριν πραγματοποιηθεί και όταν ο πρωθυπουργός μιλούσε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, το γνώριζε.
Πάντως όλα δείχνουν ότι οι συγκεκριμένοι βουλευτές θα συνεχίσουν να παρακολουθούνται και μετά την ψήφο εμπιστοσύνης της κυβέρνησης αφού υπάρχει πλέον και η αναγκαιότητα υπερψήφισης – κατά τις επιταγές Μέρκελ, Σαρκοζί – και της απόφασης για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.
Από ποιους και ποιες όμως απαρτίζεται η ενδεκάδα των βουλευτών αυτών;
Η εκρηκτική ξανθιά της Θεσσαλονίκης Εύα Καϊλή έχει ζητήσει τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας με πρωθυπουργό που δεν θα είναι ο Γιώργος Παπανδρέου. Δηλώνει ότι δεν είναι στις προθέσεις της να παραιτηθεί από βουλευτής και υποστηρίζει ότι το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος ακυρώνει την συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου και μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στη χρεοκοπία.

Η «παλιά καραβάνα» Τόνια Αντωνίου διαψεύδει τα περί παραίτησής της και υποστηρίζει ότι μοναδική λύση είναι η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων ενώ υπογραμμίζει την ανάγκη το πολιτικό σύστημα να αναλάβει την ιστορική του ευθύνη και εκφράζει τη διαφωνία της με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.
Η «κυρία της πολιτικής» Βάσω Παπανδρέου εμμένει στην πρότασή της για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας προκειμένου να διασφαλιστεί η 6η δόση και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Η «κουμπάρα του Σημίτη» Σούλα Μερεντίτη δεν κρύβει τον προβληματισμό της για τις εξελίξεις που δρομολογούνται και την ανησυχία της για τις επιπτώσεις που θα έχει στη χώρα η διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος.

Η 46χρονη Δραμινή Χαρά Κεφαλίδου ξάφνιασε τους πάντες με την επιστολή που έστειλε στον πρωθυπουργό όπου χαρακτηρίζει «υπεκφυγή το δημοψήφισμα» ενώ – προεξοφλώντας ίσως τι θα συνέβαινε στις Κάννες – προτείνει τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας για να αποφύγει η χώρα τη χρεοκοπία και να παραμείνει στο ευρώ.

Πέραν όμως των πέντε κυριών που αποτελούν διαρκή πονοκέφαλο για το Μέγαρο Μαξίμου υπάρχουν και έξι άρρενες βουλευτές που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εκπέμπουν στο ίδιο μήκος κύματος, σε αυτό δηλαδή της πρόκλησης νευρικότητας στο πρωθυπουργικό περιβάλλον.
Ο βουλευτής της Β’ Πειραιώς Δημήτρης Λιντζέρης με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό τάχθηκε υπέρ της κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας υπογραμμίζει ότι ο διάλογος Παπανδρέου – Σαμαρά πρέπει να γίνει χωρίς προαπαιτούμενα και με μόνη προϋπόθεση της σωτηρίας της πατρίδας ενώφήνει όμως όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά για τη στάση που θα τηρήσει δηλώνοντας ότι «θα ενημερώσει εγγράφως».

Από την πλευρά του ο Αρκάς Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος αφενός έχει ταχθεί υπέρ της κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, αφετέρου διατηρεί έντονες επιφυλάξεις για το δημοψήφισμα και τηρεί στάση αναμονής αποφεύγοντας να ανοίξει τα χαρτιά του για το τι θα πράξει. Ο Βολιώτης – και εκ των στενών συνεργατών του Κώστα Σημίτη – Κώστας Καρτάλης ξεκαθαρίζει ότι η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση δεν σημαίνει και συμφωνία με το δημοψήφισμα και το αντίστροφο.
Ο Ζακυνθινός Δημήτρης Βαρβαρίγος υπήρξε πιο οξύς αφού χαρακτήρισε την απόφαση για δημοψήφισμα πολιτικό τυχοδιωκτισμό και λαϊκισμό, με το σκεπτικό ότι αφήνει τη χώρα μετέωρη ενώ ανησυχίες στο Μέγαρο Μαξίμου προκαλεί και η δήλωσή του ότι «την ψήφο εμπιστοσύνης την έχουμε ξεφτιλίσει».
Ο Μεσσήνιος Οδυσσέας Βουδούρης  εκτίμησε ότι το δημοψήφισμα δε θα γίνει και θα υπερισχύσει η λογική. Νωρίς σήμερα το πρωί στη λίστα των υπόπτων… προσχώρησε και ο Σάμιος Πυθαγόρας Βαρδίκος αφού στάθηκε πολύ κοντά, με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό, στην άρνηση του Ευάγγελου Βενιζέλου να δεχτεί το δημοψήφισμα που είχαν… εγκρίνει λίγες ώρες νωρίτερα οι Μέρκελ – Σαρκοζί στις Κάννες.

http://www.kentrinews.gr/