Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Η Wall Street Journal αγόραζε τα φύλλα της!

CEC483B124983B96449AAAA29ECD9033 300x187 Η Wall Street Journal αγόραζε τα φύλλα της!
Μεγάλη έκπληξη προκαλεί η είδηση ότι εφημερίδα Wall Street Journal αγόραζε κατά χιλιάδες τα φύλλα της στην Ευρώπη, ώστε να αυξηθεί πλασματικά η κυκλοφορία της. Μια αποκάλυψη που
αποτελεί ένα ακόμα πλήγμα -μετά τις υποκλοπές- για την News Corp του Ρούπερτ Μέρντοχ.
Η οικονομική εφημερίδα συμφωνούσε με ευρωπαϊκές εταιρείες να αγοράζουν κρυφά χιλιάδες φύλλα της σε τιμή-ευκαιρία, παραπλανώντας αναγνώστες και διαφημιζόμενους για την πραγματική κυκλοφορία της. Ο συντονισμός γινόταν από το Λονδίνο και αφορούσε την ευρωπαϊκή έκδοση της WSJ η οποία κυκλοφορεί σε ΕΕ, Ρωσία και Αφρική.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε η Guardian, η Wall Street Journal έπειθε ευρωπαϊκές εταιρείες να συνεργαστούν μαζί της με αντάλλαγμα τη δημοσίευση άρθρων που προωθούσαν τις δραστηριότητές τους. Η WSJ, δηλαδή, αντάμειβε τους σπόνσορες, δημοσιεύοντας τα ονόματά τους σε ένα ειδικό τμήμα της εφημερίδας. Οι σπόνσορες πλήρωναν την διαφήμιση αυτή αγοράζοντας αντίτυπα της WSJ σε πολύ χαμηλή τιμή τα οποία μοίραζαν στους φοιτητές.
Υπεύθυνος για την «απάτη» θεωρείται ο Αντριου Λάνγκχοφ, διευθυντής Ευρώπης της Dow Jones, «μαμάς» εταιρείας της WSJ, ο οποίος παραιτήθηκε αμέσως μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου. Το 2010, η απάτη ενίσχυσε κατά 41% την κυκλοφορία της ευρωπαϊκής έκδοσης της WSJ -31.000 από τα συνολικά 75.000 φύλλα.
Πέρυσι ο μεγαλύτερος σπόνσορας, η ολλανδική εταιρεία Executive Learning Partnership (ELP), απείλησε ότι θα αποχωρούσε από τη συμφωνία. Η ELP και μόνο ήταν υπεύθυνη για το 16% της κυκλοφορίας της WSJ στην Ευρώπη (12.000 φύλλα τη μέρα) και πλήρωνε μόλις 1 σεντ το φύλλο. Η εταιρεία είχε παραπονεθεί ότι η διαφήμιση που της έγινε στην WSJ δεν ήταν ανάλογη του ποσού που πλήρωσε.
Στις 9 Απριλίου 2010, ο Λάνγκχοφ έστειλε email στην ELP για να προτείνει νέα συμφωνία: η ELP θα συνέχιζε να αγοράζει 12.000 φύλλα την ημέρα στην ίδια τιμή και ως αντάλλαγμα θα είχε, μεταξύ άλλων, δωρεάν διαφήμιση στην WSJ και «τουλάχιστον τρία άρθρα για τις δραστηριότητες της εταιρείας».
Η υπόθεση ενισχύει την ανησυχία των μετόχων της News Corp για την πορεία της εταιρείας.
Η αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών οδήγησε στην παύση της κυκλοφορίας της εφημερίδας «News of the World», ενώ ο ίδιος ο Ρ.Μέρντοχ εκλήθη να καταθέσει ενώπιον Βρετανών βουλευτών.

http://www.onlycy.com/%CE%B5%CF%86%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%B4%CE%B1-wall-street-journal