Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Δ. Ψωμιάδης: 'Με την υπογραφή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας από την 1η Ιουλίου 2011 έχουν ήδη δεσμευθεί 102 εκ. ευρώ για ένταξη ώριμων έργων στο ΕΣΠΑ'


«Με την ανάληψη των καθηκόντων μας την 1η Ιουλίου 2011, πρώτο μας μέλημα ήταν η ενημέρωση όλων των φορέων της Περιφέρειας για τις δυνατότητες χρηματοδότησης έργων από το ΕΣΠΑ και για
την ανάγκη γρήγορης υλοποίησης των έργων που έχουν ήδη ενταχθεί. Σημειώνω ότι με την υπογραφή της Περιφέρειας από την 1η Ιουλίου 2011, έχουν ήδη δεσμευθεί 102 εκατομμύρια ευρώ από την ένταξη ώριμων έργων».
Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Αναπλ. Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Δ. Ψωμιάδης, μιλώντας για την πρόοδο υλοποίησης του Ε.Π. Μακεδονίας Θράκης 2007-2013 στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου.
«Από το τέλος Αυγούστου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου διοργανώσαμε ένα κύκλο συναντήσεων σε όλους τους Νομούς με τη συμμετοχή των υπηρεσιών της Περιφέρειας, των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των κοινωνικών εταίρων. Οι συναντήσεις ήταν εξαιρετικά σημαντικές και εποικοδομητικές για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ.
Στις συναντήσεις αυτές υπήρξε μια αναλυτική ενημέρωση όλων των φορέων για τις δυνατότητες που υπάρχουν να υποβάλουν προτάσεις στο ΕΣΠΑ, έγινε ένας εξαιρετικά χρήσιμος και γόνιμος διάλογος, καταγράφηκαν προβλήματα και το σημαντικότερο όλων καταγράφηκαν με ενιαίο και οργανωμένο τρόπο ΟΛΕΣ οι ώριμες προτάσεις των φορέων με στόχο να δημιουργηθεί μια «δεξαμενή» ώριμων έργων.
Η διαδικασία αυτή είχε μεγάλη απήχηση και απέδωσε σημαντικά. Με την ίδια αντίληψη της ενημέρωσης και της στενής συνεργασίας με όλους τους φορείς για το ΕΣΠΑ θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την ανάπτυξη της Περιφέρειας», κατέληξε ο κ. Ψωμιάδης, ο οποίος έκανε ξεχωριστή αναφορά στο σημαντικό έργο της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής προς αυτή την κατεύθυνση.
Στη συνέχεια, η προϊσταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Κεντρικής Μακεδονίας Αγγελική Ωραιοπούλου παρουσίασε αναλυτικά τον προγραμματισμό των έργων του ΕΣΠΑ ανά θεματικούς άξονες προτεραιότητας. Επίσης, η κ. Ωραιοπούλου αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση της καταγραφής των ώριμων έργων που προτάθηκαν από τους φορείς της Κεντρικής Μακεδονίας για ένταξη στο ΕΣΠΑ και υπογράμμισε την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες από τους φορείς, ώστε να αξιοποιηθούν περαιτέρω τα διαθέσιμα κονδύλια.
Ακολούθησαν τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων, Αντιπεριφερειαρχών και περιφερειακών συμβούλων, όπου τέθηκαν πολλές ερωτήσεις και δόθηκαν απαντήσεις από την προϊσταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της ΠΚΜ.