Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Θ. Παπαγεωργίου: Ο αγώνας γίνεται για να μην πτωχεύσει η χώρα


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κατερίνη 21 Οκτωβρίου 2011
Θ. Παπαγεωργίου:
Ο αγώνας γίνεται για να μην πτωχεύσει η χώρα

Στην ευθύνη πολιτικών προσώπων και κομμάτων, διανοούμενων και διαμορφωτών της κοινής
γνώμης που δείχνουν να μην καταλαβαίνουν τις τραγικές στιγμές και τα αδιέξοδα που ζει η χώρα, επικέντρωσε την ομιλία του στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο - βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015», ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Πιερίας κ. Θ. Παπαγεωργίου

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαγεωργίου:
«Ακούω πολλούς συναδέλφους να λένε ότι η χώρα θα οδηγηθεί στην πτώχευση. Όσοι έχουν σπουδάσει οικονομικά, αντιλαμβάνονται και από άποψη θεωρίας τα πράγματα, αλλά και από άποψη πράξης. Επειδή διετέλεσα σε τράπεζες, έχω δει εταιρείες να χρεοκοπούν με τέτοια μεγέθη. Η θεωρία, λοιπόν, λέει ότι έχει χρεοκοπήσει η χώρα στην ουσία και γίνεται ένας αγώνας να διατηρηθεί με οξυγόνο στη ζωή.
Ακούω άλλους συναδέλφους που λένε ότι θα οδηγηθούμε στα επίπεδα της Αργεντινής. Ποιας Αργεντινής; Θα σας πω μόνο ένα δείκτη. Στην Αργεντινή επί μία δεκαετία οι μετοχές κατέρρευσαν και έχασε το Χρηματιστήριο το 75% της αξίας και στη χώρα μας από το 2008 μέχρι σήμερα έχει χάσει 85%. Σας αναφέρω μόνο ένα δείκτη που μετράμε έτσι εύκαιρα. Και υπάρχουν μετοχές όπως της Εθνικής, ενός γίγαντα του τραπεζικού συστήματος, η οποία κατατάσσεται μέσα στις εκατό μεγαλύτερες τράπεζες, που η μετοχή της πήγε από το 2008 μέχρι σήμερα από τα 42 ευρώ στο 1,5 ευρώ. Αυτή είναι η πραγματικότητα της χώρας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το δυστύχημα είναι όχι ότι δεν αντιλαμβάνεται ο ελληνικός λαός την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας. Εμβρόντητος παρακολουθεί και δεν μπορεί να αντιληφθεί τι συνέβη και η χώρα έφτασε σ’ αυτό το χάλι. Είναι, όμως, οι διανοούμενοι και οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης που δεν αντιλαμβάνονται αυτά τα πράγματα. Και είναι πολιτικά πρόσωπα και κόμματα, πολλές φορές, που συμπεριφέρονται ασυνείδητα, που συμπεριφέρονται σαν να μην αντιλαμβάνονται, λαϊκίστικα.
Θα επαναφέρω στη μνήμη μερικών το ιστορικό που συνέβη: Ο Τρικούπης και το τρικουπικό κόμμα πάλευε επί τέσσερα χρόνια να σώσει τη χώρα και τα κόμμα του κ. Δεληγιάννη έκανε αυτό που έκανε ο κατελθών του Βήματος συνάδελφος και η χώρα πήγε στη χρεοκοπία. Δεν έχουμε διδαχθεί τίποτα απ’ αυτά τα πράγματα; Δεν έχουμε αντιληφθεί ότι η χώρα έφτασε εδώ, γιατί αγαπητοί συνάδελφοι, χρόνια τώρα έχει τεράστια διαρθρωτικά προβλήματα και αγκυλώσεις;
Μα, δεν είναι μόνο αυτό. Το 2007 ενέσκηψε μια χρηματιστηριακή κρίση η οποία παρέσυρε τα πάντα. Μέχρι το 2009 η χώρα εκτροχιάστηκε. Σ’ αυτό έχει ευθύνη και η προηγούμενη κυβέρνηση, που δεν αντιλήφθηκε γρήγορα τα πράγματα και σ’ αυτό έχει ευθύνη και η Ευρώπη, που δεν αντιλαμβάνεται τα πράγματα και είχαμε κι εμείς, γιατί αργά καταλάβαμε τα πράγματα για να οδηγηθούμε σε μέτρα.
Όμως δεν το αντιληφθήκαμε ξέρετε γιατί; Δεν είχαμε συνειδητοποιήσει ότι πήγαμε στην παγκοσμιοποίηση, δεν είχαμε αντιληφθεί όλοι –και πρέπει να το ομολογήσουμε σ’ αυτή τη χώρα- ότι η ένταξη στο ευρώ μας οδήγησε στο να απολέσουμε εργαλεία, όπως η υποτίμηση. Γιατί γίνονταν υποτιμήσεις στη χώρα και ο ελληνικός λαός έχανε περισσότερα απ’ ό,τι χάνει ονομαστικά σήμερα, αλλά επειδή είχε τα πληθωριστικά λεφτά στην τσέπη δεν το καταλάβαινε. Τώρα, όμως, το εισπράττει, γιατί του αφαιρούνται από την τσέπη του. Γιατί η χώρα έβαζε δασμούς να προστατεύσει την ανταγωνιστικότητα και να κάνει πόρους για τον Προϋπολογισμό της, έσοδα.
Δεν έχουμε καταλάβει και αν δεν το καταλάβουμε έγκαιρα και αν δεν συνειδητοποιήσουμε έγκαιρα κάποια πράγματα νομίζω ότι η χώρα θα οδηγηθεί στην καταστροφή. Αυτή είναι η πραγματικότητα, αυτή είναι που μας βασανίζει, αυτό είναι που μας κάνει να μην μπορούμε να κοιμηθούμε τα βράδια, γιατί η χώρα μπορεί να οδηγηθεί στον όλεθρο και στην καταστροφή».

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος και για το τι πρέπει να γίνει ο κ. Παπαγεωργίου είπε:
«Και τώρα; Τι γίνεται τώρα, κύριοι συνάδελφοι; Τώρα, κατά τη γνώμη μου, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, πρώτον ότι ποτέ ιστορικά η χώρα από συστάσεως του ελληνικού δημοσίου στις έξι χρεοκοπίες που υπέστη, δεν βγήκε από μόνη της από την κρίση και τη χρεοκοπία, παρά μόνο με δάνειες δυνάμεις κι αυτό θα γίνει και τώρα. Δεν μπορεί η χώρα, δυστυχώς, και το πολιτικό σύστημα να βγάλει τη χώρα από την κρίση και την καταστροφή.
Το δεύτερο που πρέπει να καταλάβουμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι ότι θα πρέπει η χώρα να αντιμετωπίσει τώρα το χρέος! Και εγώ καλώ και τον Πρωθυπουργό και όλες τις πολιτικές δυνάμεις να πουν στους κυρίους της Ευρώπης ότι η χώρα δεν είναι υπεύθυνη που δημιουργήθηκε αυτός ο εκτροχιασμός. Είναι η νομισματική κρίση και η εκτίναξη των επιτοκίων. Και να πουν ότι η χώρα δεν μπορεί να πληρώσει πάνω από 200 δισεκατομμύρια. Τέλειωσε αυτό. Να το καταλάβουμε όλοι στη χώρα ότι πρέπει να πάει στο 50% το haircut για τη χώρα. Αλλιώς θα ψηφίζουμε νομοσχέδια, θα φύγει ετούτη η Κυβέρνηση, θα έρθει άλλη και η χώρα θα είναι σε περιδίνηση, η χώρα θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Γιατί κάθε φορά που παίρνουμε αυτά τα μέτρα για να αντιμετωπίσουμε τα χρέη, η χώρα βυθίζεται σε μεγαλύτερη ύφεση. Κι αυτά τα μέτρα θα οδηγήσουν στην ύφεση.
Το λέω και στους τροϊκανούς, οι οποίοι νομίζουν ότι κατέχουν την απόλυτη αλήθεια -οικονομικά σπουδάσαμε, έχουμε διαχειριστεί επιχειρήσεις, έχουν μείνει στα χέρια μου σαν τραπεζίτης επιχειρήσεις από χρέη, τις βοήθησα, τις ξαναζωντάνεψα άλλες- ότι πρέπει να καταλάβουν ότι η χώρα δεν μπορεί να πάει με μονομερή προσέγγιση, σε περιοριστικά μέτρα. Η χώρα πρέπει δημιουργήσει συνθήκες και προϋποθέσεις ανάπτυξης.
Ξέρετε τι θα συμβεί; Θα πάρουμε την έκτη δόση την Κυριακή, είμαι σίγουρος γι’ αυτό. Αλλά θα απαντήσουν μετά από έξι μήνες για το χρέος. Μα το χρέος είναι το πρόβλημα. Και τότε θα είμαστε σε περιδίνηση επί έξι μήνες και θα αναγκαστούμε μια μέρα να ξυπνήσουμε και να μην ξέρουμε πού βρισκόμαστε. Θα έχει χρεοκοπήσει η χώρα. Αυτός είναι ο φόβος, αυτός είναι ο κίνδυνος για τη χώρα. Αυτά πρέπει να τα συνειδητοποιήσουμε.
Θέλω να πω και ένα τελευταίο, ότι ωραία θα συνειδητοποιήσουμε ότι η χώρα θα βγει με δάνειες δυνάμεις. Είμαστε στο ευρώ. Το καταλάβαμε αυτό; Είμαστε μια περιφέρεια μιας νομισματικής ένωσης. Μην μας μιλάνε εδώ οι εθνοκάπηλοι και οι εθνοπάτριδες για προδοσίες. Ακούω απερίσκεπτα να μιλούν άνθρωποι της διανόησης και του πνεύματος.
Βέβαια, πρέπει εδώ να πούμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι πρέπει να προστατευτούν οι τράπεζες. Η διαγραφή του χρέους πρέπει να είναι 50% στο σύνολο του χρέους.
Δεν μπορεί να μείνει απ’ έξω η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Γιατί ξέρετε τι έγινε τώρα; Μάζεψε ένα κομμάτι του χρέους η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και λέει τώρα η κ. Μέρκελ: Διαγράψτε των Τραπεζών. Έχουν δίκιο οι τράπεζες που φοβούνται, αλλά έχουν άδικο και πολύ σωστά είπε ο Πρωθυπουργός ότι πάνω απ’ όλα προέχει το συμφέρον της χώρας.
Να διαγραφεί το χρέος της χώρας και εδώ είναι το κράτος, εδώ είναι το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, να μπουν να στηρίξουν τις τράπεζες. Και οι τράπεζες θα σωθούν μόνο άμα σωθεί η χώρα.