Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Σχόλιο κι απορίες για τα χημικά απόβλητα στο Κολινδρό!!!


Αναφέραμε στο μπλογκ για τα χημικά απόβλητα του Βούθνικα Κολινδρού και σας παραπέμψαμε στο μπλογκ του συγχωριανού μας του Γιώργου για όλες τις λεπτομέρειες του πολύ καλού  ρεπορτάζ που έκανε.
Διαβάσαμε όλοι ότι το ράδιο 226, ήταν πάνω από το επιτρεπτό όριο ακτινοβολίας.
Τι σημαίνει αυτό για τη περιοχή της κεντρικής πλατείας?

Καταρχήν ας δούμε τι είναι το ράδιο,όπως το περιγράφει η Βικιπαίδεια:

Το ράδιο είναι χημικό στοιχείο με ατομικό αριθμό 88 και ατομικό βάρος 226,0254 amu. Είναι αργυρόλευκο μέταλλο των αλκαλικών γαιών, που πολύ γρήγορα οξειδώνεται όταν εκτίθεται στον ατμοσφαιρικό αέρα και γίνεται μαύρο. Όλα τα ισότοπα του ραδίου είναι πολύ ραδιενεργά και το πιο σταθερό από αυτά, το 226Ra, έχει ημιζωή 1.601 έτη και διασπάται σχηματίζοντας ραδόνιο. Εξαιτίας του μεγέθους της αστάθειάς του, το ράδιο είναι φθορίζον και εκπέμπει μια απαλή γαλάζια λάμψη.
Το ράδιο, αρχικά στη μορφή του χλωριούχου ραδίου (RaCl2), ανακαλύφθηκε το 1898από την Μαρία και τον Πιέρ Κιουρί. Απομόνωσαν τη ραδιούχο ένωση από ορυκτόουρανινίτη και δημοσίευσαν την ανακάλυψή τους στη Γαλλική Ακαδημία Επιστημών, πέντε ημέρες αργότερα. Το μεταλλικό ράδιο απομονώθηκε από το ζεύγος το 1910 με ηλεκτρόλυση του χλωριούχου ραδίου. Μέχρι την ανακάλυψή του, στο ράδιο είχαν ήδη αποδοθεί ονομασίες όπως «ράδιο Α» και «ράδιο C2» σε αρκετά ισότοπα άλλων στοιχείων που είναι προϊόντα της ραδιενεργούς διάσπασης του 226Ra. Για τον εντοπισμό του στοιχείου Ραδίου αλλά και τουΠολωνίου η Μαρία Κιουρί τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Χημείας το 1911 (Ο Πιέρ είχε ήδη πεθάνει).
Στη φύση, το ράδιο βρίσκεται σε ορυκτά ουρανίου σε ίχνη της τάξης του 1/7 γραμμαρίου ανά τόννο του ορυκτού. Δεν είναι απαραίτητο ιχνοστοιχείο για ζωντανούς οργανισμούς και είναι πιθανές οι βλαβερές συνέπειες στην υγεία, όταν εμπλέκεται σε βιοχημικές διεργασίες, εξαιτίας της υψηλής ραδιενέργειας αλλά και της (τοξικής) του χημικής δραστικότητας.


Τώρα το ράδιο 226 που είναι το εύρημα στο Βούθνικα:
Η ακτινοβολία Α που εκπέμπεται από το ράδιο έχει μικρή διεισδυτικότητα και μπορεί να ανακοπεί εντελώς από ένα φύλλο χαρτιού ή από την επιφάνεια του δέρματος (επιδερμίδα).


Όταν ληφθούν εσωτερικά  με το πόσιμο νερό,τη τροφή ή την αναπνοή(το πιο εύκολο για παιδάκια που παίζουν στη περιοχή) τότε προκαλούνται βιολογικές βλάβες(συνήθως καρκινώματα στο κεφάλι)...

Η ΑΚΤINΟBΟΛIΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ


Υπουργείο Εργασίας και
 Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας



Άρα τα πράγματα αγαπητοί μας φίλοι είναι πάρα πολύ σοβαρά.
Ο φωσφογύψος είναι γύψος και είναι παραπροϊόν από την επίδραση του θειικού οξέος στο φωσφορικό ορυκτό κατά τη παραγωγή μικτών φωσφορικών λιπασμάτων.
Σε πολύ μικρές ποσότητες μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε αδύναμα χωράφια.

Το πρόβλημα όμως του φωσφογύψου έγκειται στο γεγονός ότι η εναπόθεση/απόρριψη του σε σωρούς στο περιβάλλον μπορεί να οδηγήσει εκτός από χημική ρύπανση (οξύτητα, βαριά μέταλλα κ.α.) και σε ραδιενεργό ρύπανση, λόγω του ότι περιέχει ραδιενεργά στοιχεία.
Οι κύριες περιβαλλοντικές ανησυχίες σχετικά με τα αποθέματα φωσφογύψου σχετίζονται με:
α) την αυξημένη οξύτητα των απορροών του
β) τη μεταφορά φθοριούχων, θειικών, ιχνοστοιχείων και ραδιονουκλιδίων της σειράς διάσπασης του ουρανίου (κυρίως U-238) από τους σωρούς φωσφογύψου στα γειτνιάζοντα υδατικά συστήματα και γ) την εκπομπή ραδονίου (κυρίως Rn-222) το οποίο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας στους εργαζομένους ή σε ανθρώπους που ζουν σε περιοχές κοντά στα αποθέματα φωσφογύψου ή ακόμη και την αυξημένη έκθεση σε ραδόνιο.
Τα βαριά μέταλλα που περιέχει αλλά και τα αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας, μας κάνουν να σκεφτόμαστε σε τι κόσμο ζούμε.

Και κλείνω με μερικά ερωτήματα προς όλους τους αρμόδιους:
Μπορεί κάποιος να μας εξηγήσει για ποιο λόγο ρίχτηκαν στο Βούθνικα?
Το ξέρετε ότι παίξατε με την υγεία πολλών κατοίκων?
Γιατί τα φορτηγά το πήραν δίχως κάποιο μουσαμά από πάνω με αποτέλεσμα να χύνεται στους δρόμους του χωριού μας και να το μολύνει?
Από που βρέθηκαν τα χημικά απόβλητα στη περιοχή του Αλιάκμονα?
Τα υπόλοιπα χώματα,τα καθαρά, που κουβαλάτε. ανατέθηκαν σε εργολάβο με κάποιον διαγωνισμό?
Με ανάθεση?
Βγήκε κάτι στη Διαύγεια?
Στο site του Δήμου?
Τα χώματα τα καθαρά που κουβαλάτε είναι τα ίδια που κουβαλήσατε πριν κάποια χρόνια για να κάνετε το γήπεδο στο πεδίο βολής ξοδεύοντας κάποια χρήματα και τώρα τούμπαλιν?
Τι θέλετε να κάνετε εκεί στο λάκκο?
Δρόμο?
Αποχέτευση για πέντε σπίτια?όταν το μισό χωριό δεν έχει λόγω ανάποδης κλίσης και πληρώνει βιολογικό?
Ποιος πρέπει να τιμωρηθεί?
Αντιπολίτευση υπάρχει?
Μόνο ο άγνωστος σε μας κύριος Δανιηλίδης είχε να πει κάτι για το θέμα(διαβάστε εδώ)

Τι μπορούμε να σκεφτούμε εμείς για όλα αυτά?

Δε ξέρω αγαπητοί συμπατριώτες τι να πω.
Κοιτάω αποσβολωμένος της φωτογραφίες ,διαβάζω για τα ευρήματα,άκουσα σαστισμένος ότι ήρθε κάποια περιβαλλοντολογική οργάνωση στο Κολινδρό κι εκδιώχθηκε κακήν κακώς από μπαχαλάκηδες...
Ξέρετε, ανθρώπους ειδικών αποστολών όργανα της εξουσιαστικής πολιτικής,που χρησιμοποιούνται όπως χρησιμοποιούνται οι κουκουλοφόροι στην Αθήνα σε κάθε πορεία-απεργία-διαμαρτυρία εναντίον των απεργών.

Και το κυριότερο όμως ποιο είναι?

Δε πήραμε είδηση σαν χωριό τι έγινε κάτω από τη μύτη μας κι αυτό είναι ότι χειρότερο μπορούμε να πάθουμε στη συνέχεια....

Αλλά αυτή είναι η Ελλάδα,αυτός είναι ο Κολινδρός και γι' αυτό είμαστε στο χάλι που είμαστε.
Θα μας πάρουν και τα σπίτια οι ξένοι και δε θα πάρουμε μυρουδιά.
Όπως δε πήραμε μυρουδιά με τα χημικά απόβλητα.

Ακόμη και σήμερα υπάρχουν πάρα πολλοί Κολινδρινοί που δεν έμαθαν τι έγινε...

Σηκώνω τα χέρια ψηλά!!!!
Ας αναλάβει ο ΘΕΟΣ!!!