Μερικές ώρες πριν ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών, η Άνγκελα Μέρκελ κατέστησε… περιττή τη συζήτηση που θα διεξαχθεί μεταξύ των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το«κούρεμα» του ελληνικού χρέους, και τη γενικότερη στρατηγική
υπέρβασης των δομικών παθογενειών και της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, που απειλεί με αποσύνθεση ολόκληρη την Ευρώπη.
υπέρβασης των δομικών παθογενειών και της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, που απειλεί με αποσύνθεση ολόκληρη την Ευρώπη.
Μιλώντας στο γερμανικό Κοινοβούλιο, ενώπιον των μελών του οποίου είναι πολιτικά υπόλογη, επομένως υποχρεούται να… λέει την αλήθεια, η Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε ουσιαστικά τις αποφάσεις στις οποίες θα καταλήξει αργά το βράδυ, ή τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών.
Δεν μίλησε για συγκεκριμένο ποσοστό στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, αλλά το διατύπωσε περιφραστικά, κάνοντας λόγο για μια λύση που θα το οδηγήσει έως το 2020, στα επίπεδα του 120% του ΑΕΠ. Δηλαδή, ένα «κούρεμα» της τάξεως του 60%.
Προσδιόρισε χωρίς περιστροφές ως πολιτικό στόχο της Γερμανίας, τη «μόνιμη επιτροπεία της Ελλάδας» από τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Γρατζούνισε» τον μελλοντικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στο σκέλος της πρόσθετης χρηματοδότησης του EFSF, αφήνοντας υπό αίρεση το κατά πόσο η Φρανκφούρτη θα μπορεί να αγοράζει ομόλογα προβληματικών οικονομιών, όπως έκανε επί Ζαν-Κλοντ Τρισέ.
Έβαλε στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας τη Συμφωνία των Βρυξελλών, της 21ης Ιουλίου, σχολιάζοντας ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν είναι εφαρμόσιμη, ενώ χαρακτήρισε «τελευταία λύση» την κεφαλαιακή ενίσχυση των ευρωπαϊκών τραπεζών από τον μηχανισμό του EFSF, προκειμένου να αντέξουν τις «ζημιές» από το «κούρεμα».
Στρέφοντας το βλέμμα της προς την ελληνική κοινωνία που δοκιμάζεται, και έχει προ πολλού ξεπεράσει τα όριά της, η Άνγκελα Μέρκελ παραδέχτηκε ότι οι Έλληνες πολίτες έχουν να σηκώσουν ένα βαρύ φορτίο, υφίστανται σημαντικές θυσίες, και θα πρέπει να τύχουν αναγνώρισης και σεβασμού από την υπόλοιπη Ευρώπη.
Δεν έδειξε ωστόσο να θεωρεί ότι το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους μπορεί από μόνο του να δώσει επαρκή, βιώσιμη και μακράς πνοή λύση στις εγγενείς στρεβλώσεις της ελληνικής οικονομίας, γι’ αυτό και αναφέρθηκε πολλές φορές στις παράλληλες δράσεις που θα πρέπει να προωθηθούν το επόμενο διάστημα.
«Για να γίνει η Ευρώπη μια Ένωση σταθερότητας», σχολίασε με νόημα η Γερμανίδα Καγκελάριος, και αφού πρώτα είχε ψαλιδίσει αισθητά τις προσδοκίες από την αποψινή Σύνοδο Κορυφής, αναφορικά με το ενδεχόμενο η λύση να έχει… ονοματεπώνυμο και αριθμητικό αποτύπωμα.
Ήταν μια εμφάνιση πολιτικού «πατερούλη», που μάλλον επιβεβαιώνει την τραγική διαπίστωση ότι η Γερμανία κατάφερε να πετύχει με την οικονομική δύναμη ό, τι δεν μπόρεσε με δυο πολέμους.