Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Μαχαίρι και στους μισθούς των εργαζομένων στις εισηγμένες ΔΕΚΟ ως το τέλος του χρόνου!



Τεράστιες ανατροπές στους μισθούς όσων εργάζονται στις εισηγμένες ΔΕΚΟ θα φέρει τροπολογία που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών. Η τροπολογία ορίζει ότι ο μέσος όρος των μισθών των
εργαζομένων στις εισηγμένες ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και ΕΛΤΑ) στις 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει να διαμορφωθεί στο 65% του μέσου όρου των μισθών που απολάμβαναν το 2009!
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα «Το Βήμα», από το «κούρεμα» των μισθών στις παραπάνω ΔΕΚΟ θα αφαιρεθούν εισοδήματα άνω των 200 εκατ. ευρώ οριζόντια από όλους τους εργαζόμενους και σε αυτό θα περιλαμβάνονται και οι αμοιβές των διοικήσεων. Συγκεκριμένα, στη ΔΕΗ οι μειώσεις αναμένεται να ανέλθουν στο 15%-18% για όλους, καθώς πέρυσι υπήρξε μείωση αποδοχών σε ποσοστό 20%.
Η τρόικα, φέρεται να έχει απορρίψει πρόταση να υπολογίζεται η μείωση του μισθολογικού κόστους επί του συνόλου της μισθοδοσίας καθώς μια τέτοια αρχή θα δημιουργούσε κίνητρο να γίνουν απολύσεις, να μειωθεί ο αριθμός του προσωπικού και οι επαναπομείναντες εργαζόμενοι να εξακολουθήσουν να έχουν υψηλές απολαβές.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αρχικά στο κείμενο της νομοθετικής ρύθμισης περιλαμβανόταν και οι εργαζόμενοι στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την ΑΤΕbank (όπου έχουν γίνει μειώσεις αποδοχών πέρυσι), αλλά στο υπουργείο Οικονομικών γίνονται δεύτερες σκέψεις και εξετάζεται κατά πόσο πρέπει να εξαιρεθούν και να αντιμετωπιστεί το ζήτημα μείωσης των αποδοχών τους στην επικείμενη συμφωνία ΟΤΟΕ και Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών για τη συλλογική σύμβαση εργασίας του 2012.

http://www.eklogika.gr/news/6366