Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Επιστροφή με «Χάρι» στο 2004!

Η πρόκριση ήρθε και η Ελλάδα θα είναι στο 3ο συνεχόμενο Euro της ιστορίας της! Και μπορεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος να είπε πως η Ελλάδα επιστρέφει σε μισθούς 2004, αλλά η εθνική... επιστρέφει στο 2004, αλλά είναι για καλό!

Με τον Χαριστέα, όπως και τότε στο Euro της Πορτογαλίας, να
σκοράρει στο φινάλε και να θυμίζει μεγάλες στιγμές Πορτογαλίας, η εθνική νίκησε 2-1 την Γεωργία και πήρε την απευθείας πρόκριση στο Euro για τρίτη σερί φορά!
Μια πρόκριση που τη γιορτάζουμε, ακριβώς 8 χρόνια μετά την πρόκριση στο Euro του 2004... Οπως τότε, στις 11 Οκτωβρίου του 2003, έρχονταν η νίκη 1-0 επί Βόρειας Ιρλανδίας και η πρόκριση στο Euro 2004 έτσι και σήμερα, η Εθνική πανηγυρίζει τη μεγάλη πρόκριση, έστω και με άγχος και μάλιστα με επιβλητικό τρόπο: Αήττητη σε 10 αγώνες, με απολογισμό 7 νίκες και 3 ισοπαλίες, με τον Φερνάντο Σάντος να αυξάνει στους 16 αγώνες το αήττητο σερί του στον ελληνικό πάγκο.

Για μία ώρα, από το 19' που ο Ταργκαμάτζε πέτυχε το 1-0 μέχρι το 79' που ο Φωτάκης ισοφάρισε, η Ελλάδα ζούσε τον «εφιάλτη» της δεύτερης θέσης και των μπαράζ. Ωστόσο, παρά την κακή εμφάνιση στην Τιφλίδα, όχι μόνο πήρε το βαθμό που ήθελε, αλλά έφυγε με τους 3 βαθμούς, νικώντας με 2-1 την Γεωργία, στον τελευταίο αγώνα των προκριματικών του Euro 2012 και πήρε πανηγυρικά την πρόκριση για την τελική φάση της Πολωνίας και Ουκρανίας.

Πιστός στην εξαγγελία του, ο Φερνάντο Σάντος δεν επεφύλασσε εκπλήξεις στην αρχική 11άδα, σε διάταξη 4-3-3, με δεδομένες τις απουσίες των τιμωρημένων Σαμαρά, Αβραάμ Παπαδόπουλου, Ζαραδούκα και του τραυματία Τοροσίδη. Μπροστά από τον Τζόρβα, η αμυντική τετράδα αποτελούνταν από τους Βύντρα, Σπυρόπουλο, Παπασταθόπουλο και Κυριάκο Παπαδόπουλο. Τζιόλης, Κατσουράνης και Καραγκούνης ήταν στη μεσαία γραμμή, με τους Σαλπιγγίδη, Χαριστέα και Γκέκα στην επίθεση.

Από την άλλη πλευρά ο Τιμούρ Κετσπάγια παρέταξε την Γεωργία με 4-4-2. Ο Ρεβισβίλι ήταν στην εστία, με τους Κάσια, Καλάτζε, Αμισουλασβίλι και Κιζανισβίλι στην άμυνα. Κομπιασβίλι και Κανκάβα ήταν οι αμυντικοί μέσοι, με τους Ταργκαμάτζε και Μαρτσβαλάτζε στα άκρα, ενώ Γκριγκαλασβίλι (λίγο πιο πίσω) και Μχεντλίτζε ήταν στην επίθεση.

Το πρώτο ημίχρονο κύλησε με το χειρότερο δυνατό σενάριο για την Ελλάδα. Η Γεωργία προηγήθηκε σε μια ανύποπτη φάση, με την εκτέλεση φάουλ του Ταργκαμάτζε στο 19' (αδράνεια του κέντρου της άμυνας, λάθος του Τζόρβα), σε ένα σημείο που ως τότε το παιχνίδι δεν είχε ρυθμό και ήταν πολύ κακό.

Πλέον, η Ελλάδα έπρεπε να βγει μπροστά και να επιτεθεί, αλλάζοντας τις μακρινές μπαλιές που επιχειρούσε ως τότε. Αγγιξε το 1-1 αμέσως (20' Γκέκας) και αφού είδε τον Κομπιασβίλι να αστοχεί από καλή θέση (24') πήρε τα ηνία του αγώνα. Η Γεωργία οπισθοχώρησε και προσπάθησε να απειλήσει με αντεπιθέσεις, την ώρα που οι Ελληνες διεθνείς έψαχναν, αλλά δεν έβρισκαν, διαδρόμους για να δημιουργήσουν ευκαιρίες.

Αυτές ήρθαν κυρίως με μακρινά σουτ εκτός περιοχής (32' Βύντρα, 36' Κατσουράνης, 39' Σπυρόπουλος) με αποκορύφωμα την πολύ μεγάλη διπλή ευκαιρία του 28' με τους Κατσουράνη και Γκέκα. Όμως το 1-0 δεν άλλαξε ως το ημίχρονο.

Η εικόνα στο δεύτερο 45λεπτο δεν άλλαξε. Η Ελλάδα είχε την πρωτοβουλία, η Γεωργία είχε δώσει χώρο, αλλά οι Ελληνες διεθνείς δεν μπόρεσαν σε καμία στιγμή να βρουν ρυθμό και να απειλήσουν με οργανωμένο τρόπο. Διάδρομοι δεν υπήρχαν, ούτε ανάπτυξη και έτσι και πάλι μόνο από μακριά γίνονταν οι όποιες απειλητικές ενέργειες, όπως τα σουτ των Χαριστέα (48') και Κατσουράνη (66').

Στο ίδιο διάστημα οι Γεωργιανοί είχαν την καλή ευκαιρία με τον Ταργκαμάτζε (46') και την τεράστια με τον Αμισουλασβίλι στο 58' μετά τη λάθος έξοδο του Τζόρβα. Ο Σάντος έβλεπε ότι τα πράγματα δεν βελτιώνονται, έβαλε τον Φωτάκη αντί του Τζιόλη (56') και στη συνέχεια τον Αθανασιάδη αντί του Σαλπιγγίδη (68'), την ώρα που ο Κετσπάγια ολοκλήρωνε τις αλλαγές του στο 65', κάτι που «πλήρωσε» στη συνέχεια.

Ο τραυματισμός του Ταργκαμάτζε στο 68' έφερε δίλεπτη διακοπή… και την Γεωργία με 10 παίκτες ως το τέλος, καθώς ο σκόρερ των γηπεδούχων δεν μπόρεσε να επιστρέψει. Η Ελλάδα είχε, πλέον και αριθμητικό πλεονέκτημα και μετέφερε ακόμα περισσότερο το σκηνικό στο μισό γήπεδο, έχοντας και αλλαγή στο σύστημα σε 4-2-3-1, αλλά έδειχνε να παίζει χωρίς καθαρό μυαλό.

Ωστόσο, ο Γιώργος Φωτάκης είχε άλλη άποψη. «Προειδοποίησε» στο 78' με το μακρινό σουτ που ανάγκασε σε επέμβαση τον Ρεβισβίλι και ισοφάρισε στο 79' με νέο μακρινό σουτ (που βρήκε και στον Αμισουλασβίλι)! Ετσι, στο τελευταίο 10λεπτο η Εθνική έπρεπε απλά να κρατήσει την μπάλα απέναντι στους 10 Γεωργιανούς και να μην απειληθεί. Όχι μόνο το πέτυχε, αλλά έφτασε στην ολική ανατροπή με το ωραίο γκολ του Χαριστέα στο 85', παίρνοντας τη νίκη με 2-1 και την πανηγυρική πρόκριση στα τελικά του Euro 2012.

ΣΚΟΡΕΡΣ: 19' Ταργκαμάτζε - 79' Φωτάκης, 85' Χαριστέας

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Ντανιέλε Ορσάτο (Ιταλία)

ΚΟΚΚΙΝΕΣ:

ΚΙΤΡΙΝΕΣ: 16' Κανκάβα, 22' Μχεντλίτζε, 61' Ταργκαμάτζε - 43' Σπυρόπουλος, 73' Αθανασιάδης

ΓΕΩΡΓΙΑ: Ρεβισβίλι, Κάσια, Καλάτζε, Αμισουλασβίλι, Κιζανισβίλι, Κομπιασβίλι, Κανκάβα (42' Λομπζανίτζε), Ταργκαμάτζε, Μαρτσβαλάτζε, Γκριγκαλασβίλι (51' Ιασβίλι), Μχεντλίτζε (65' Γκουρούλι).

ΕΛΛΑΔΑ: Τζόρβας, Βύντρα, Σπυρόπουλος, Παπασταθόπουλος, Κυρ. Παπαδόπουλος, Τζιόλης (56' Φωτάκης), Καραγκούνης, Κατσουράνης, Σαλπιγγίδης (68' Αθανασιάδης), Χαριστέας, Γκέκας (90'+1' Κονέ).

Επιμέλεια: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ

http://www.sentragoal.gr/article.asp?catid=10490&subid=2&pubid=128807004