Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Συνάντηση του ΣΕΒΕ (του συμπατριώτη μας κυρίου Λακασά Δημήτρη) με Υφ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλ. Διακυβέρνησης Π. Τζωρτζάκη


Συνάντηση Εργασίας της Διοίκησης του ΣΕΒΕ με τον Υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης,
κ. Παντελή  Τζωρτζάκη

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, 09.09.2011, η πρώτη συνάντηση εργασίας μεταξύ της
Διοίκησης του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος και του Υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Παντελή  Τζωρτζάκη, στα γραφεία του ΣΕΒΕ. Στη συνάντηση αυτή, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, κ. Δημήτριος Λακασάς, αναφέρθηκε στη σημασία της ανάπτυξης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (e-government) στην Ελλάδα με στόχο τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και στις ευεργετικές συνέπειες που μπορούν να επιφέρουν οι σχετικές μεταρρυθμίσεις, ιδίως στις εξαγωγικές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν έντονο διεθνή ανταγωνισμό, ζητώντας να επιταχυνθούν οι προσπάθειες που έχουν ήδη ξεκινήσει.

Ο κ. Λακασάς αναφέρθηκε σε στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην Ελλάδα, βάσει των οποίων η χώρα μας, δυστυχώς, βρίσκεται ακόμα στην τελευταία θέση της λίστας των 27 με το ποσοστό των ατόμων που έχουν πλήρη διαθεσιμότητα διαδικτύου να ανέρχεται σε 37,5%, την ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 84%, ενώ τόνισε ότι σήμερα μόλις το 13,4% των Ελλήνων χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για συναλλαγές με τις δημόσιες αρχές, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ανέρχεται στο 41%. Παράλληλα πρόσθεσε, ότι το στοιχείο αυτό δε συνάδει με τα στοιχεία για την αξιοποίηση των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα εμφανίζεται ως η δεύτερη χώρα στην Ε.Ε. - μετά την Σλοβακία - με τις μεγαλύτερες επενδύσεις σε υπηρεσίες και εφαρμογές για τους πολίτες, επενδύοντας το 3,7% (780 εκ. ευρώ) των συνολικών διαθέσιμων πόρων των διαρθρωτικών ταμείων για την χώρα για αυτό τον σκοπό, χωρίς όμως το ανάλογο αποτέλεσμα.

Ο κ. Λακασάς επεσήμανε την άμεση ανάγκη για απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για τις επιχειρήσεις στις σχέσεις τους με τη Δημόσια Διοίκηση, κάνοντας ενδεικτική αναφορά στο «Ηλεκτρονικό Τελωνείο» (e-customs), που συνιστά επιταγή της κοινοτικής τελωνειακής νομοθεσίας, προωθείται με τη συνεργασία του Υπουργείου Οικονομικών (ΓΔ Τελωνείων & ΕΦΚ, ΓΓΠΣ) και του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (πρωτοβουλία Single Window for Exports) και του οποίου η υλοποίηση θα πρέπει να επισπευσθεί. Τα αναμενόμενα αποτελέσματα από την πλήρη εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Τελωνείου τα επόμενα χρόνια θα είναι μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα του εκτελωνισμού, απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών για τους δημόσιους (κοινοτικούς ή εθνικούς) και ιδιωτικούς φορείς, διευκόλυνση και μείωση του κόστους των εμπορικών επιχειρήσεων, μεγαλύτερη ασφάλεια των εμπορευμάτων και των διεθνών συναλλαγών και αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ αναφέρθηκε σε μία ακόμα βασική συνισταμένη της ελληνικής οικονομίας, την εφαρμοσμένη έρευνα και την καινοτομία, μία συνισταμένη στην οποία η Ελλάδα υστερεί σημαντικά στα κονδύλια που διαθέτει για έρευνα και καινοτομία παγκοσμίως και δη για εφαρμοσμένη έρευνα. Ο κ. Λακασάς τόνισε ότι ο στόχος σήμερα –δυστυχώς- είναι η απορρόφηση του ερευνητικού κονδυλίου και όχι η ανάπτυξη καινοτομικού ανταγωνιστικού προϊόντος στην αγορά και αυτό επαληθεύεται από το γεγονός ότι ελάχιστα προϊόντα και υπηρεσίες είναι αποτέλεσμα επιτυχούς σύνδεσης της ακαδημαϊκής κοινότητας με την επιχειρηματική. Σύμφωνα με τον κ. Λακασά, η ενσωμάτωση της έρευνας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας στη παραγωγική διαδικασία ως παράγοντας ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας, είναι μονόδρομος για να κερδίσουμε το στοίχημα της κοινωνίας της γνώσης, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην εφαρμοσμένη έρευνα που έχει ως στόχο την αγορά (market driven) και μάλιστα τις αγορές του εξωτερικού, καθώς σύμφωνα με μελέτη του ΟΟΣΑ ένα καινοτομικό προϊόν για να είναι επιτυχημένο θα πρέπει να απευθύνεται τουλάχιστον σε 40 εκ. καταναλωτές. Θα πρέπει πραγματικά να πιστέψουμε ότι στην Ελλάδα μπορούμε να παράγουμε τεχνολογία αιχμής και να την εξάγουμε με επιτυχία στο εξωτερικό.

Ακόμα, ένα θέμα συζήτησης στη συνάντηση του Προέδρου του ΣΕΒΕ με τον Υφυπουργό, ήταν η ανάγκη αναδιοργάνωσης του συστήματος δημόσιων συμβάσεων και η διευκόλυνση της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της περιφέρειας στους  διαγωνισμούς δημόσιων προμηθειών, σε ένα πλαίσιο διασφάλισης της διαφάνειας και της ίσης μεταχείρισης στο σύστημα κρατικών προμηθειών μέσα από το Ενιαίο Πρόγραμμα Προμηθειών και με έμφαση στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Τέλος, ο κ. Λακασάς, αναφέρθηκε στην αξιοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013, ζητώντας την καλύτερη δυνατή και έγκαιρη αξιοποίηση του ΕΠ Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013, στην εξειδίκευση και αναθεώρηση του οποίου ο Σύνδεσμος μπορεί να συνεισφέρει ενεργά ιδίως ως προς τη διευκόλυνση των συναλλαγών των επιχειρήσεων με το Δημόσιο.