Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Ψηφίστηκε και στα άρθρα του το ν/σ για τους συνεταιρισμούς

ImageΨηφίστηκε και επί των άρθρων από την ολομέλεια της Βουλής το απόγευμα της Πέμπτης 8 Σεπτεμβρίου το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, με τη ΝΔ να υπερψηφίζει 17 από τα 21 άρθρα, το ΛΑΟΣ να καταψηφίζει επί της αρχής, αλλά να
υπερψηφίζει 19 άρθρα και τα κόμματα της Αριστεράς να τάσσονται και κατά της αρχής και κατά των άρθρων. Ο υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης απέσυρε την διάταξη σύμφωνα με την οποία τα μέλη των ΔΣ των συνεταιριστικών οργανώσεων απαλλάσσονταν από κάθε αστική ευθύνη η οποία αφορούσε σε όλες τις διαχειριστικές χρήσεις και μπορούσε να οδηγήσει σε κάθε λογής αξιώσεις τρίτων σε βάρος της ατομικής τους περιουσίας, εξαιτίας οφειλών των οργανώσεων.
Επίσης η ρύθμιση αυτή προέβλεπε και απαλλαγή από κάθε σχετική ποινική ευθύνη η οποία μπορούσε να καταλογιστεί αντικειμενικώς (δηλαδή λόγω θέσης κι όχι πράξης) και ως αποτέλεσμα αποκλειστικά και μόνο της θητείας τους ως μελών των ΔΣ των οργανώσεων αυτών που μετατρέπονται σε πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς. Η απαλλαγή θα ίσχυε εφόσον ο σχετικός εις βάρος τους καταλογισμός δεν οφείλονταν σε δόλια συμπεριφορά κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους και δεν είχαν καταδικαστεί ως την ισχύ του νόμου.
Η διάταξη αποσύρθηκε μετά από έντονες αντιδράσεις βουλευτών όλων των παρατάξεων (συμπεριλαμβανομένου του κυβερνώντος κόμματος) με την δέσμευση ότι θα κατατεθεί σε ένα από τα δύο επόμενα νομοσχέδια με βελτιωμένη διατύπωση και μετά από διαβούλευση με τα κόμματα.
Να σημειωθεί ότι η ΝΔ, δια του εισηγητή της και αρμόδιου τομεάρχη του κόμματος Γιώργου Κασαπίδη υπερψήφισε 17 από τα 21 άρθρα του νομοσχεδίου, όχι όμως και την αρχή του νομοθετήματος διαφωνώντας με μία από τις τέσσερις βασικές αρχές του. Σύμφωνα με αυτή οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών που δεν αποφάσιζαν την μετατροπή τους σε πρωτοβάθμιους αγροτικούς συνεταιρισμούς θα διαγράφονταν από το μητρώο των συνεταιρισμών και θα οδηγούνταν σε εκκαθάριση. Ανάλογη άποψη με του κ. Κασαπίδη εξέφρασαν και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Κατερίνα Μπατζελή, Θ. Παπαγεωργίου, Μ. Τζελέπης κ.α.
Ο ΛΑΟΣ επίσης καταψήφισε επί της αρχής, αλλά υπερψήφισε 19 άρθρα ενώ τα κόμματα της Αριστεράς τάχθηκαν και κατά της αρχής και κατά των άρθρων του νομοθετήματος.
Διαβάστε εδώ το σχετικό θέμα

Έτοιμη να προσφύγει στα δικαστήρια η ΠΑΣΕΓΕΣ

ImageΕν τω μεταξύ, στα δικαστήρια «δίνει ραντεβού» με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης εφόσον ασκήσει τα δικαιώματά του για την υλοποίηση του νέου νόμου ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέτος Καραμίχας με σχετική ανακοίνωσή του.

Όπως δήλωσε ο κ. Καραμίχας, στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Συνομοσπονδίας, που ήδη έχει οριστεί για την επόμενη Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου, οι διατάξεις του νόμου που είναι μέσα στα πλαίσια της μελέτης, των αποφάσεων και των προτάσεων που έχει καταθέσει η ΠΑΣΕΓΕΣ, αλλά και το σύνολο του Συνεταιριστικού Κινήματος, σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, θα προτείνει στα Διοικητικά Συμβούλια των μελών της ΠΑΣΕΓΕΣ (ΕΑΣ) να τις υλοποιήσουν, πάντα σε εθελοντική βάση.

«Η ψήφιση από τη Βουλή του νομοσχεδίου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς αποτελεί δυστυχώς ένα θεσμικό πλαίσιο που βρίθει αντισυνταγματικών και αντιδημοκρατικών διατάξεων και έρχεται σε κραυγαλέα αντίθεση με τις διεθνείς συνεταιριστικές αρχές και αξίες. Φαίνεται ότι κυριάρχησε η μικροκομματική σκοπιμότητα και η σκοπιμότητα πολιτικών μικροομάδων», επισημαίνει με αφορμή την ψήφιση του σχεδίου νόμου του ΥΠΑΑΤ για τις ΑΣΟ, στο ελληνικό κοινοβούλιο, σε σχετική ανακοίνωσή της η ΠΑΣΕΓΕΣ. Τονίζει, επίσης, ότι οι συνεταιρισμοί αποτελούν τους πλέον σταθερούς οικονομικούς και κοινωνικούς θεσμούς της χώρας.

«Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι Έλληνες συνεταιρισμένοι παραγωγοί και αγρότες είναι ότι όλες οι προσπάθειες χειραγώγησης των αγροτικών συνεταιρισμών από το πολιτικό σύστημα, στη διάρκεια των 100 και πλέον χρόνων ζωής του στη χώρα μας, δίνουν ένα διαχρονικό συμπέρασμα ότι οι Κυβερνήσεις, οι Υπουργοί, οι Βουλευτές, αλλά και τα πολιτικά κόμματα αλλάζουν. Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί όμως παραμένουν στη θέση τους, ως ένας από τους πλέον σταθερούς οικονομικούς και κοινωνικούς θεσμούς της χώρας», συνεχίζει η ανακοίνωση.

«Όμως, στα άρθρα του νόμου αυτού, τα οποία έχουν ήδη κριθεί, από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, από τη Γνωμοδότηση της ΟΚΕ, από τις τοποθετήσεις αρκετών Βουλευτών όλων των πολιτικών κομμάτων, αλλά και από γνωματεύσεις επιφανών συνταγματολόγων, ως αντισυνταγματικά και αντισυνεταιριστικά, τότε η εφαρμογή του νόμου αυτού, όπως είναι αυτονόητο, θα αντιμετωπιστεί στα Δικαστήρια, εφόσον ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ασκήσει τα δικαιώματά του για την υλοποίησή τους», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Παράλληλα μέσω της ανακοίνωσης η ΠΑΣΕΓΕΣ επισημαίνει: «Και θα έχει ενδιαφέρον – και το ευχόμαστε, η πολιτική μακροημέρευση του νυν υπουργού στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να του δοθεί η ευκαιρία να εφαρμόσει το νομοσχέδιο που εισηγήθηκε στη Βουλή και έγινε πλέον νόμος του κράτους.

Τέλος, η ΠΑΣΕΓΕΣ για όλες τις ρυθμίσεις που αντίκεινται στις Διεθνείς Συνεταιριστικές Αρχές, στις οποίες η χώρα είναι μέλος, θα προσφύγει στα διεθνή όργανα (ΟΗΕ, ILO, Διεθνής Συνεταιριστική Ένωση-ICA), για την πολιτική ακύρωση των ρυθμίσεων αυτών».