Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Επίσκεψη Υπουργού ΠΕΚΑ στο Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιου΄- Λουδία - Αλιάκμονα




Χαλάστρα, 9 Σεπτεμβρίου 2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επίσκεψη του υπουργού Περιβάλλοντος, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, στο Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία - Αλιάκμονα

Επίσκεψη στα γραφεία του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα και συνάντηση με τους προέδρους των τεσσάρων φορέων διαχείρισης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Αξιού, Κορώνειας – Βόλβης, Κερκίνης και Ολύμπου) πραγματοποίησε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο δήμαρχος Δέλτα, Νίκος Γιουτίκας.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ενημερώθηκε για τα προβλήματα των τεσσάρων προστατευόμενων περιοχών. Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Φ.Δ. Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, καθ. Θεμιστοκλής Κουιμτζής τον ενημέρωσε για τη ανάγκη να απομακρυνθούν οι αυθαίρετες κατασκευές από το παράκτιο τμήμα του Δέλτα Αξιού, αλλά και να ολοκληρωθεί η δημιουργία της ΠΟΑΥ (Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Οστρακοκαλλιεργειών), προκειμένου οι μυδοκαλλιεργητές να μπορούν να λειτουργούν νόμιμα και να αποτελέσουν συμμάχους στην προσπάθεια για αποτελεσματική προστασία και διαχείριση της περιοχής. Ακόμη, ο κ. Κουιμτζής έθεσε το θέμα της χρηματοδότησης από το ΕΠΠΕΡΑΑ του έργου της αποκατάστασης της λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου, για την οποία υπάρχει ώριμη μελέτη του ΟΡΘ.

Ο πρόεδρος του Φ.Δ. Κερκίνης, Αρτέμης Χατζηαθανασίου έθεσε το θέμα της βιωσιμότητας των φορέων διαχείρισης. Όπως είπε, θα πρέπει να προβλεφθούν έσοδα για τους φορείς διαχείρισης από τη λειτουργία μονάδων ΑΠΕ εντός των περιοχών τους, ενώ παράλληλα θα πρέπει να λυθεί το πρόβλημα του ΦΠΑ που δεν επιτρέπει έσοδα από πωλήσεις στους Φορείς Διαχείρισης.

Ο πρόεδρος του Φ.Δ. Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, Παύλος Ανδρεδάκης, αναφέρθηκε στην ανάγκη ρύθμισης των τουριστικών δραστηριοτήτων, και κυρίως του θέματος της χωροθέτησης των καταφυγίων στον Όλυμπο, καθώς επίσης και το θέμα της αδυναμίας των φυλάκων των φορέων να επιβάλλουν κυρώσεις στους παρανομούντες. Όπως τονίστηκε στη συνάντηση, θα πρέπει να υπάρξει εγκύκλιος προς τις αρμόδιες υπηρεσίες (αστυνομία, δασαρχείο, θηροφυλακή), προκειμένου να εντείνουν τις προσπάθειές τους για καλύτερο συντονισμό, ώστε να εξασφαλίζεται άμεση επέμβαση σε περιπτώσεις παρανομιών.

Τέλος, η πρόεδρος του Φ.Δ. Κορώνειας – Βόλβης, Δήμητρα Μπόμπορη, τόνισε την ανάγκη να προωθηθούν άμεσα τα έργα για την αποκατάσταση και προστασία της λίμνης Κορώνειας, είτε πρόκειται για την λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών για τα αστικά λύματα της περιοχής, είτε για αγροπεριβαλλοντικά έργα, όπως αντικατάσταση των υδροβόρων καλλιεργειών και αλλαγή του συστήματος άρδευσης σε στάγδην.

Στις δηλώσεις του ο κ. Παπακωνσταντίνου, αναγνώρισε τον πολύ σημαντικό ρόλο των φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών –που φτάνουν τους 28 συνολικά σε όλη την Ελλάδα- και δεσμεύτηκε ότι το ΥΠΕΚΑ θα στηρίξει τους φορείς, είτε χρηματοδοτικά, είτε διοικητικά, προκειμένου να είναι σε θέση να επιτελούν το έργο τους όσο καλύτερα γίνεται .

Σημειώνεται ότι η στήριξη της λειτουργία του φορέα διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα με σκοπό τη διαχείριση της περιοχής ευθύνης του είναι έργο ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας-Θράκης του ΕΣΠΑ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).