Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

«Ηλιακό» χωριό στις ΗΠΑ


Image
Με ένα όμορφο και ασυνήθιστο θέαμα έρχονται «αντιμέτωποι» όσοι διασχίζουν αυτό το διάστημα το πάρκο της Ουάσινγκτον, καθώς έχει στηθεί ένα ολόκληρο ηλιακό χωριό 19 σπιτιών από φοιτητές
από τις ΗΠΑ και το εξωτερικό, στο πλαίσιο του «Ηλιακού Δεκάθλου» που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια υπό την αιγίδα του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας.
Τα «πράσινα» σπίτια καλύπτουν το σύνολο των ενεργειακών του αναγκών μέσω φωτοβολταϊκού συστήματος οροφής, ενώ χάρη σε αισθητήρες, λαμπτήρες LED και άλλες τεχνολογίες είναι 90% αποδοτικότερα σε σχέση με τα συμβατικά.
Στο τέλος τα δημιουργήματα των φοιτητών θα βαθμολογηθούν, μεταξύ των άλλων, με βάση την ενεργειακή και την οικονομική τους αποδοτικότητα. Σημειωτέον ότι τα σπίτια που κλήθηκαν να χτίσουν θα στοίχιζαν στην αγορά έως 250.000 δολάρια.
Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα από τους φοιτητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και του Μέριλαντ. Το σπίτι του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια μοιάζει εξωτερικά με μαξιλάρι, ο ένοικος του οποίου μπορεί να ανοιγοκλείσει τα παντζούρια των παραθύρων μέσω μιας εφαρμογής στο iPad και να περιορίσει την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος χάρη σε τρισδιάστατες κάμερες, οι οποίες ρυθμίζουν το φωτισμό ανάλογα με τις κινήσεις που ανιχνεύουν. Το δε σπίτι του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ χτίστηκε με άξονα έναν καταρράκτη, ο οποίος ελέγχει την υγρασία στο εσωτερικό.
Μετά από την ανάδειξη των νικητών, όλα τα κτίσματα θα αποσυναρμολογηθούν, πλην ενός, το οποίο θα διατεθεί σε κάποια οικογένεια με χαμηλό εισόδημα, σε συνεργασία με την οργάνωση Habitat for Humanity.

http://www.agronews.gr/content/view/71312/46/lang,el/