Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Ξεκίνημα από τα 56 λεπτά εξασφαλίζει το βαμβάκι

Image
Μέχρι τη Δευτέρα αναμένονται οι ανακοινώσεις των τιμών αγοράς του σύσπορου βάμβακος από τους μεγάλους εκκοκκιστές, ενώ οι ιδιώτες προς το παρόν «αμύνονται» με ανοικτές τιμές και κάποιες Ενώσεις φτιάχνουν κλίμα στα 56 λεπτά το κιλό, όπως αποκαλύπτει το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, που κυκλοφορεί το Σάββατο 1 Οκτωβρίου. Την ίδια ώρα πολλά εκκοκκιστήρια βρίσκονται σε αναζήτηση φερέγγυων εμπορικών οίκων σε όλο τον
κόσμο, προκειμένου να κλείσουν τις φετινές τους συμφωνίες. Τα περυσινά προβλήματα με αθετήσεις συμβολαίων σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία έχουν μετατρέψει τον άλλοτε ελληνικό χρυσό σε αγορά ρίσκου.
Χαμηλότερα από τα 205 ευρώ της διεθνούς τιμής διαπραγματεύεται το καλαμπόκι για τους Έλληνες παραγωγούς, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda. Όσοι έχουν άμεση ανάγκη ρευστού δίνουν αυτές τις μέρες το προϊόν τους στους εμπόρους είτε υγρό στα 17 λεπτά είτε ξερό (με φύρα 20%)στα 19 λεπτά το κιλό. Από την άλλη πλευρά, η επιλογή των καλλιεργητών που δεν βιάζονται είναι να δώσουν το καλαμπόκι στις κατά τόπους Ενώσεις, με όλο το ρίσκο της «κακής» οικονομικής κατάστασης που εμφανίζουν οι περισσότερες από αυτές, αλλά την «κρυφή ελπίδα» ότι θα γυρίσει η αγορά, θα στηριχτούν τα εμπορεύματα όπως όλοι οι αναλυτές επιβεβαιώνουν, και θα λάβουν υψηλότερη τιμή σε βάθος χρόνου.
Ακόμα διαβάστε στην εφημερίδα Agrenda για την η πολυπόθητη ρύθμιση για φορολογικά κίνητρα σε όσους καπνοπαραγωγούς θέλουν να παράγουν τσιγάρα, που βρίσκεται σε εφαρμογή. Η απόφαση ΔΕΦΚ Β 5037208 του αναπληρωτή υπουργού Παντελή Οικονόμου, που ορίζει τις προϋποθέσεις για την παραγωγή βιομηχανοποιημένων καπνών εκτός καθεστώτος αναστολής δίνει τη δυνατότητα σε ένα καπνοπαραγωγό να αποκτήσει άδεια μεταποίησης και εμπορίας με τις ελάχιστες προϋποθέσεις και χωρίς να πληρώνει τον ίδιο φόρο με τις μεγάλες καπνοβιομηχανίες. Η απόφαση αυτή ανοίγει το δρόμο στη σύσταση επαγγελματικού εργαστηρίου παραγωγής προϊόντων καπνού, με απλές διαδικασίες.
Ανοιχτό παράθυρο για να διατηρηθεί και μετά το 2013 το καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων, αφήνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τα όσα διαρρέουν για την επικείμενη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ και αποκαλύπτει η εφημερίδα του Σαββάτου. Σημαντική ωφέλεια αναμένεται να έχουν σ’ αυτή την περίπτωση το βαμβάκι, το αγελαδινό γάλα και το ελαιόλαδο. Το άρθρο 68 του Κανονισμού 1782/2003 αντικαθίσταται από μια γενική διάταξη, που επιτρέπει προαιρετικά τις εν λόγω ενισχύσεις υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Agrenda, κριτήρια όπως η παραγωγικότητα της γης και ο μέσος όρος του εισοδήματος εισάγει η πρόταση της Κομισιόν για τη νέα ΚΑΠ, προκειμένου να υπολογιστεί το ύψος των κοινοτικών ενισχύσεων. Όπως εξήγησε ο αξιωματούχος της Κομισιόν, Τάσος Χανιώτης, στις 27 Σεπτεμβρίου στο Ζάππειο, πέρα από τη μερική σύγκλιση των επιδοτήσεων μεταξύ των κρατών – μελών, κάθε χώρα θα «σπάσει» σε 3 ή 4 ζώνες ανάλογα με τα προτεινόμενα αγρονομικά κριτήρια. Τα
Επίσης, διαβάστε στη σαββατιάτικη Agrenda, τις τελευταίες εξελίξεις από το… μέτωπο αντίστασης κατά του νόμου Σκανδαλίδη, που αρχίζει να ραγίζει. Ολοένα και περισσότεροι πρόεδροι Ενώσεων τάσσονται υπέρ της ανασυγκρότησης των συνεταιρισμών, με εκλογές τον Ιούνιο του 2012 και με τη νέα μορφή των οργανώσεων. Επιμένει η διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ στη διενέργεια εκλογών τον Δεκέμβριο και…….. οπλίζει κατά του υπουργού.
Τα μηνύματα για μεγαλύτερη ζήτηση του τυποποιημένου ελαιολάδου στην παγκόσμια αγορά, μέσα στην επόμενη πενταετία, καλείται να εκμεταλλευτεί η εγχώρια ελαιοκομία, σύμφωνα με ενδιαφέρουσα κλαδική μελέτη της Εθνικής τράπεζας, που δημοσιεύει η Agrenda. Ωστόσο, για να μπορέσει να επωφεληθεί ο ελληνικός ελαιοκομικός τομέας από την ευνοϊκή αυτή συγκυρία, θα πρέπει να υλοποιηθούν ορισμένες σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές και κυρίως ο περιορισμός του κόστους παραγωγής (μέσω συγκέντρωσης σε όλα τα στάδια παραγωγής) και η αύξηση του μεριδίου παραγωγής που τυποποιείται.
Ενημερωθείτε, επίσης, από την Agrenda, για την αυξημένη ζήτηση στο αγελαδινό γάλα, η οποία και ρυθμίζει πλέον τις σχέσεις των αγελαδοτρόφων με τις γαλακτοβιομηχανίες στη βάση της υπογραφής συμβάσεων με υψηλότερες τιμές και περισσότερο ευνοϊκούς όρους. Στο σχετικό ρεπορτάζ θα βρείτε τους τρεις λόγους για τους οποίους η ζήτηση για νωπό αγελαδινό γάλα στη χώρα μας ενισχύθηκε κατά πολύ.

Τα περιεχόμενα της εφημερίδας Agrenda έχουν ως εξής:
Ανάπτυξη
■ Ό,τι αρχίζει με πόνο τελειώνει ωραία, φέτος για τη βιομηχανική ντομάτα σελ. 44
■ Δύσκολο παιχνίδι η φετινή αγορά καλαμποκιού αν ψάχνεις να ρεφάρεις σελ. 15
■ Είναι πουλί στη Ν. Ζηλανδία, πετάει όμως και στην Ελλάδα το ακτινίδιο σελ. 12
■ Πιο πολύ ελαιόλαδο και πληρωμένο ακριβά θα ζητήσει η αγορά σελ. 27-30
■ Επενδυτικό «καλοκαίρι» για τα εμπορεύματα βλέπει η Saxo Bank σελ. 46-47

Οικονομία
■ Θες να επενδύσεις σε αρωματικά φυτά; Όλα τα τρέχοντα προγράμματα σελ. 18
■ Σφάζονται βιομήχανοι στην ποδιά του ελληνικού φρέσκου γάλακτος σελ. 38
■ Απ’ τον τρύγο ως την ετικέτα το Moraitico της Πάρου επιμένει παραδοσιακά σελ. 40
■ Τι πρέπει να περιέχει ένας πλήρης φάκελος για ένταξη στη Μεταποίηση σελ. 51
■ Συνέντευξη: Ο Νίκος Κατσαρός προειδοποιεί για τη διατροφική κρίση σελ. 34

Πολιτισμός
■ Αν υπάρχει παράδεισος για αιγοπρόβατα, αυτός βρίσκεται στην Ελασσόνα σελ. 33
■ Ο δεκάλογος της Ορθής Γεωργικής Πρακτικής για μηλοκαλλιεργητές σελ. 42-43
■ Στη Μινεσότα των ΗΠΑ οι κλέφτες γουρουνιών ζουν... τον μύθο τους σελ. 10
■ Όταν τα δέντρα αλλάζουν χρώμα, η κοσμοπολίτικη μύγα παραμονεύει σελ. 14
■ Τη φανέλα... στόπερ θέλει να βγάλει από πάνω της η Μπαρτσελόνα σελ. 56

Editorial
Αγαπητέ αναγνώστη,
Αν υποφέρει από κάτι η ελληνική γεωργία, είναι από την έλλειψη επαγγελματισμού σε ένα μεγάλο μέρος του αγροτικού κόσμου αλλά και στους περισσότερους από τους συντελεστές του χώρου που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο αγροτικών προϊόντων και στη διακίνηση αγροτικών εφοδίων.
Με αφορμή τη βαθιά οικονομική κρίση που βιώνει ο τόπος και την παντελή έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, αυτό τον καιρό γίνονται ενδιαφέρουσες διορθωτικές κινήσεις, οι οποίες με τη σειρά τους οδηγούν σε ένα γενναίο ξεκαθάρισμα. Όσοι παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στον αγροτικό χώρο ξέρουν καλά πως με την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα, σε λίγο καιρό, τίποτα δεν θα είναι όπως παλιά. Λίγοι από τους ευκαιριακούς μεταπράτες και λαθρόβιους μεταποιητές που εκμεταλλεύθηκαν το έλλειμμα εποπτείας της αγοράς, θα μπορούν να παραμείνουν στο παιχνίδι. Μήνα με το μήνα, οι πόρτες των τραπεζών κλείνουν γι’ αυτούς και αποκαλύπτονται τα σαθρά θεμέλια πάνω στα οποία είχαν κτίσει.
Οι σύγχρονοι και οργανωμένοι αγρότες δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από το «έλλειμμα» που αφήνουν πίσω τους επιχειρήσεις και επιτηδευματίες αυτής της κατηγορίας. Το ένα λεπτό που έδιναν πάνω στην τιμή αγοράς, την επομένη έλλειπε από τους παραγωγούς που έμεναν απλήρωτοι. Το ξεκαθάρισμα είναι καλό για όλους.

Agrenda


http://www.agronews.gr/content/view/71479/200/lang,el/