Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΟΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «MAXI ΑΒΕΕ»

Α. ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ

α)δεν τηρήθηκε η διαδικασία Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης
(Π.Π.Ε.Α.) ΚΑΘΟΣΟΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΝΕΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΕ ΑΛΛΟ ΓΗΠΕΔΟ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΝ ΟΧΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΑΛΛΑ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΩΝ.

β) δεν τηρήθηκε η νόμιμη διαδικασία και για τον λόγο αυτό η απόφαση του Νομάρχη Πιερίας είναι παράνομη και για τον λόγο αυτό ακυρωτέα καθόσον δεν ακολούθησε τον νόμιμο τύπο έκδοσης της, δηλαδή δεν υπήρχε κατά τον χρόνο έκδοσης της απόφαση της ΔΙ.ΠΕ.ΧΩ/Κ.Μ., σχετικά με την κατάταξη του έργου σε κατηγορία.

Β. ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ

α) Χορηγήθηκε κτιριακή και μηχανολογική επέκταση για την βιομηχανική μονάδα παραγωγής Χαρτιού και Χαρτονιού στα με αριθμό 728 και 1248 αγροτεμάχια(άδεια εγκατάστασης), ενώ αυτό απαγορεύεται ρητά από το Ν. 3325/2005,αφού η νέα μονάδα εγκαθίσταται σε άλλο γήπεδο ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΜΟΡΟ ΜΕ ΤΟ ΑΡΧΙΚΟ ΓΗΠΕΔΟ, ΚΑΘΟΣΟΝ ΤΑ ΧΩΡΙΖΕΙ ΔΡΟΜΟΣ ΠΛΑΤΟΥΣ 2,50-3,00 ΜΕΤΡΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ, ΚΑΙ ΠΛΑΤΟΥΣ 5,50-6,00 ΜΕΤΡΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.

β) Επιτράπηκε η λειτουργία μονάδας, μέσης όχλησης, σε γήπεδο, το οποίο δεν απέχει τριακόσια(300) μέτρα από τον εγκεκριμένο οικισμό και επί του οποίου απαγορεύεται ρητά να λειτουργήσει μονάδα μέσης όχλησης.

γ) Χρησιμοποιήθηκε τοπογραφικό διάγραμμα , το οποίο φέρει θεώρηση από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Πολεοδομίας και Πολεοδομικών Εφαρμογών του Δήμου Κατερίνης, το οποίο είναι τουλάχιστον ψευδές, καθόσον: α) αναφέρει ότι η απόσταση του πλησιέστερου προς τον οικισμό σημείου του με αριθμό 1248 αγροτεμαχίου 306 μέτρων ενώ η αληθής, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ 39541/01-07-2011 ΕΓΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ είναι 208, 42 μέτρα, β) υπάρχει μετατόπιση-παραποίηση των οικοδομικών τετραγώνων έτσι ώστε να προκύπτει ότι η απόσταση αυτή είναι 306 μέτρα, η οποία είναι απαραίτητη, σύμφωνα με το με αριθμό πρωτοκόλλου 4899/14-08-2009 έγγραφο της Διεύθυνσης Πολεοδομίας και Πολεοδομικών Εφαρμογών του Δήμου Κατερίνης και με το οποίο τονίζεται ότι επιτρέπεται η λειτουργία μονάδας, μέσης όχλησης, σε γήπεδο, το οποίο απέχει τριακόσια(300) μέτρα από τον εγκεκριμένο οικισμό.

δ) Το τοπογραφικό αυτό διάγραμμα σύμφωνα με την με αριθμό πρωτοκόλλου 11389/10-06-2011 απάντηση της Διεύθυνσης Πολεοδομίας και Πολεοδομικών Εφαρμογών του Δήμου Κατερίνης, ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ !!!!!!!!!!!!! Δηλαδή, σύμφωνα με το έγγραφο της Πολεοδομίας του Δήμου Κατερίνης, ουδέποτε η εταιρεία έλαβε νόμιμα το τοπογραφικό αυτό που προσκόμισε σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, και που αποτέλεσε την βάση για την αδειοδότηση της και την επιδότηση της, δηλαδή προφανώς είτε το πλαστογράφησε είτε το υπέκλεψε.



Γ. ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΡΥΠΑΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

α) Η εταιρεία από την αρχή της λειτουργίας της μονάδας αυτής έως και σήμερα, αν και λειτουργεί κανονικά, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΥΝΔΕΘΕΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΧΡΑΝΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ, ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΕΝΑΠΟΘΕΤΕΙ ΤΑ ΛΥΜΑΤΑ ΤΗΣ(ΥΓΡΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ) ΑΡΧΙΚΑ ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΟ ΑΓΩΓΟ ΟΜΒΡΙΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΕ ΑΝΟΙΚΤΟ ΑΥΛΑΚΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ.

β) Η εταιρεία λειτουργεί σήμερα χωρίς: α) να έχει κατασκευάσει τους απαιτούμενους αγωγούς για την εναπόθεση των λυμάτων, β) να έχει συνδεθεί στο εξωτερικό δίκτυο ακαθάρτων της περιοχής της Νέας Χράνης του Δήμου Κατερίνης, γ) να καταβάλλει τα αντίστοιχα τέλη στην ΔΕΥΑΚ για την σύνδεση στο εξωτερικό δίκτυο ακαθάρτων της περιοχής της Νέας Χράνης του Δήμου Κατερίνης, τα οποία ανέρχονται περίπου στο ποσό των επτά(7.000) χιλιάδων ευρώ μηνιαίως και δ) να έχει διακόψει καθόλου την παραγωγή της.

γ) Η αρμόδια υπάλληλος της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας(πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκησης Πιερίας), αν και διενήργησε αυτοψία, ΔΕΝ ΕΙΔΕ ότι η εταιρεία «MAXI ΑΒΕΕ», η οποία λειτουργούσε κατά τον χρονικό διάστημα του Μαΐου 2011 κανονικότατα, σύμφωνα με την χορηγηθείσα σε αυτήν άδεια των 2 tn/ημ από την Υπηρεσία της, δεν είχε συνδεθεί στο εξωτερικό δίκτυο ακαθάρτων της περιοχής της Νέας Χράνης του Δήμου Κατερίνης και δεν διοχέτευε τα υγρά απόβλητα της στο δίκτυο της ΔΕΥΑ Κατερίνης, σύμφωνα με την με αριθμό πρωτοκόλλου 5644/20-10-2009 βεβαίωση της Τεχνικής Υπηρεσίας της Δ.Ε.Υ.Α. Κατερίνης, ΔΕΝ ΕΙΔΕ ότι η εταιρεία «MAXI ΑΒΕΕ» εναποθέτει τα λύματα της (υγρά απόβλητα) αρχικά σε κλειστό αγωγό όμβριων υδάτων και στη συνέχεια σε ανοικτό αυλάκι δίπλα στην εθνική οδό, αλλά αντίθετα ΕΙΔΕ ότι η εταιρεία αυτή πληρεί όρους της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.



Κατερίνη 08-09-2011

Χρήστος Καραφουλίδης