Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Υπό «πολιορκία» διαδηλωτών η Θεσσαλονίκη – Ποιες κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί


Σε κλοιό διαδηλωτών και αστυνομικών θα βρίσκεται αυτό το Σαββατοκύριακο η Θεσσαλονίκη, όπως και κάθε χρόνο, άλλωστε, κατά τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης
Θεσσαλονίκης. Φέτος, ωστόσο, με δεδομένες τις εξελίξεις σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, οι διαδηλώσεις και οι κινητοποιήσεις, αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερες από κάθε άλλη χρονιά.
Αναλυτικότερα, οι κινητοποιήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν από το απόγευμα της Παρασκευής. Το χορό θα ανοίξουν αστυνομικοί, πυροσβέστες, λιμενικοί, καθώς και εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, που θα συγκεντρωθούν στις 17.30 το απόγευμα στο άγαλμα του Βενιζέλου και ακολούθως θα πραγματοποιήσουν πορεία στους δρόμους της πόλης. Αργότερα, στις 20.00, οι «Αγανακτισμένοι» διοργανώνουν συναυλία στην πλατεία Λευκού Πύργου.
Ο μεγάλος όγκος των κινητοποιήσεων θα γίνει το Σάββατο, όταν στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να φτάσουν διαδηλωτές από όλη τη χώρα. Χαρακτηριστικό είναι ότι το Εργατικό Κέντρο Αθήνας βάζει τρένο-εξπρές, το οποίο θα μεταφέρει δωρεάν διαδηλωτές από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη. Η αναχώρηση είναι προγραμματισμένη για τις 7 το πρωί του Σαββάτου από τον Σταθμό Λαρίσης και η επιστροφή στις 11 το βράδυ. Στη Θεσσαλονίκη θα βρεθούν επίσης και μέλη του κινήματος «δεν πληρώνω» που θα ανοίξουν τις μπάρες στα διόδια.
Πιο συγκεκριμένα, για το Σάββατο, έχουν προγραμματιστεί οι εξής κινητοποιήσεις:
• «Αγανακτισμένοι»
Η αρχή είναι προγραμματισμένη να γίνει στις 17.00 το απόγευμα του Σαββάτου με τους «Αγανακτισμένους» που θα επιχειρήσουν να περικυκλώσουν ουσιαστικά το χώρο της ΔΕΘ. Συγκεκριμένα, έχουν προγραμματιστεί τρεις διαφορετικές συγκεντρώσεις: Μια στο πρώην στρατιωτικό νοσοκομείο 424, μια στο κτίριο των προσκόπων στην οδό Βασ. Γεωργίου δίπλα στο δημαρχείο και μια στην πλατεία Λευκού Πύργου. Παράλληλα, οι «Αγανακτισμένοι» έχουν προγραμματίσει και μηχανοκίνητη πορεία αυτοκινητιστών και μοτοσικλετιστών, η οποία θα ξεκινήσει επίσης στις 17.00 από το Α' ΚΤΕΟ στη Λαχαναγορά και θα κατευθυνθεί προς τον Λευκό Πύργο. 
• Ιδιοκτήτες ταξί
Μια ώρα αργότερα από τους «Αγανακτισμένους», στις 18.00, οι ιδιοκτήτες ταξί από όλη την Ελλάδα έχουν προγραμματίσει να συγκεντρωθούν στο Ιβανώφειο και από εκεί να πραγματοποιήσουν πεζή πορεία η οποία θα καταλήξει στη ΔΕΘ.
• Οπαδοί Ηρακλή 
Σχεδόν κοινή αφετηρία με τους ιδιοκτήτες ταξί θα έχει η κινητοποίηση των οπαδών του Ηρακλή που σχεδιάζουν να διαμαρτυρηθούν για τον υποβιβασμό της ομάδας τους στη Β’ εθνική. Η συγκέντρωσή τους, είναι προγραμματισμένη να γίνει στο Κατσάνειο, επίσης στις 18.00 το απόγευμα. 
• ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΑΜΕ
Στις 18.00 το απόγευμα είναι και το ραντεβού που έχουν δώσει τα μέλη της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Η συγκέντρωσή τους θα γίνει στο άγαλμα του Βενιζέλου και στη διαδήλωση που θα ακολουθήσει θα συμμετάσχουν το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων. 
Περίπου την ίδια ώρα, το ΠΑΜΕ καλεί τα μέλη του στην πλατεία Αριστοτέλους. 
• Φοιτητές
Στις 18.00 το απόγευμα του Σαββάτου θα πραγματοποιηθεί στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ και η συγκέντρωση των φοιτητικών συλλόγων. Θα ακολουθήσει πορεία η οποία θα ενωθεί με τους «Αγανακτισμένους».
• Εξωκοινοβουλευτική Αριστερά
Τα σωματεία της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, αλλά και αντιεξουσιαστές, έχουν προγραμματίσει ξεχωριστή συγκέντρωση στις 18.00 το απόγευμα του Σαββάτου στην Καμάρα. 

Τα μέτρα της αστυνομίας
Αντίστοιχου μεγέθους θα είναι και τα μέτρα που θα λάβει η αστυνομία, ιδιαίτερα γύρω από το Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης», όπου θα βρίσκεται ο πρωθυπουργός. Η ΕΛ.ΑΣ. θα επιστρατεύσει περίπου 6.000 αστυνομικούς και σχεδιάζει να επιχειρήσει να αποκλείσει την πρόσβαση των διαδηλωτών προς το Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης» και τη νότια πύλη της ΔΕΘ (έναντι της πλατείας της ΧΑΝΘ), τοποθετώντας τον φράχτη από μέταλλο και πλεξιγκλάς που χρησιμοποιήθηκε το καλοκαίρι στην πλατεία Συντάγματος.
Στη Θεσσαλονίκη θα βρίσκεται επίσης και ο «Αίαντας», η αντλία ρίψης νερού που αποκτήθηκε τα τελευταία χρόνια από την Αστυνομία, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις γενικευμένων επεισοδίων. Το θωρακισμένο όχημα, που θα βρίσκεται σε επιφυλακή και ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί μόνο εάν η κατάσταση ξεφύγει από κάθε έλεγχο, έχει χωρητικότητα περίπου έξι τόνων νερού και διαθέτει υποδοχείς για χρωστικές ουσίες και δακρυγόνα.
Εξάλλου, κλούβες των ΜΑΤ θα παραταχθούν γύρω από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, ενώ αστυνομικοί θα αναπτυχθούν σε καίρια σημεία και κεντρικούς δρόμους.
Η Εισαγγελία Πρωτοδικών θα διαθέσει τρεις εισαγγελείς, οι οποίοι θα επιβλέπουν τα μέτρα της Αστυνομίας και τις διαδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν, στο πλαίσιο των εγκαινίων της 76ης ΔΕΘ.
Ταυτόχρονα, μέτρα θα εφαρμόσει και η Τροχαία Θεσσαλονίκης και το Σάββατο δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στο κέντρο της πόλης. Για την αποφυγή ταλαιπωρίας των οδηγών, η Διεύθυνση Τροχαίας θα ανακοινώσει ποιοι δρόμοι θα κλείσουν, καθώς και τις εναλλακτικές διαδρομές που θα ακολουθούν τα αυτοκίνητα και τα μέσα μαζικής μεταφοράς το Σάββατο.


http://www.eklogika.gr/news/5955