Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

«Ολική ανατροπή» στο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων


Για πρώτη φορά στον παραβάτη δημόσιο υπάλληλο μπορεί να επιβληθεί   ταυτοχρόνως πειθαρχική τιμωρία και οικονομική κύρωση, ακόμη και εάν έχει συνταξιοδοτηθεί! Αυτό μεταξύ άλλων προβλέπει το νομοσχέδιο για το
Πειθαρχικό Δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων το οποίο παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας και επιβάλλει πλήθος νέων κανόνων που ανατρέπουν τα δεδομένα από συστάσεως δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα.
Το σχέδιο νόμου, αφορά στο σύνολο των εργαζομένων στα υπουργεία και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, στους υπαλλήλους των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς στους εργαζόμενους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου. Επίσης επεκτείνεται και σε όσους συμβούλους - συνεργάτες αναλαμβάνουν με σύμβαση έργου να φέρουν σε πέρας για λογαριασμό του κράτους μια συγκεκριμένη υπηρεσία.
Οι αλλαγές που επέρχονται, είναι:
-Σαφής καταγραφή και αναφορά των πειθαρχικών παραπτωμάτων για να διασφαλίζεται ο υπάλληλος από αυθαίρετες κρίσεις λόγω του περιθωρίου που  υπήρχε μέχρι τώρα, με την ενδεικτική αναφορά παραπτωμάτων.
-Πρόβλεψη για μεγαλύτερο χρόνο παραγραφής των παραπτωμάτων, φτάνοντας σε ορισμένες σοβαρές περιπτώσεις (πράξεις μη αναγνώρισης του Συντάγματος, αδικαιολόγητη αποχή από τα καθήκοντα, παράνομο οικονομικό όφελος) ακόμα και τα δέκα χρόνια.
- Τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία οι υπάλληλοι που υποπίπτουν σε σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα μέχρι να αποφανθούν τα Δικαστήρια, ενώ προβλέπεται ακόμη και η άμεση απόλυσή τους στις περιπτώσεις τελέσεως ποινικών αδικημάτων με έντονη κοινωνική απαξία, όπως είναι η δωροδοκία, η υπεξαίρεση, η ασέλγεια σε βάρος ανηλίκου, η ασέλγεια με κατάχρηση εξουσίας και τα παραπτώματα σχετικά με την παιδική πορνογραφία και το εμπόριο ναρκωτικών.
-Ο χρόνος ολοκλήρωσης της προκαταρκτικής εξέτασης για κάθε υπόθεση υπαλλήλου που εξετάζεται, καθορίζεται στον έναν μήνα. Στους δύο μήνες θα ολοκληρώνονται οι ΕΔΕ. Μπορεί, ωστόσο, με τεκμηριωμένο αίτημα να ζητηθεί και να χορηγείται παράταση χρόνου ολοκλήρωσης της σχετικής διαδικασίας. Τα πειθαρχικά συμβούλια πρέπει να ολοκληρώνουν το έργο τους σε εύλογο χρόνο. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να οριστούν οι τρεις μήνες ως ο κατάλληλος χρόνος.
-Δυνατότητα επιβολής ταυτοχρόνως πειθαρχικής τιμωρίας και οικονομικής κύρωσης, ακόμη και μετά τη συνταξιοδότηση του δημόσιου υπαλλήλου.
- Τα πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια διαχωρίζονται από τα υπηρεσιακά. Ενώ στα σημερινά πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια που είναι ταυτοχρόνως και υπηρεσιακά συμμετέχουν τρεις υπηρεσιακοί παράγοντες και δύο αιρετοί εκπρόσωποι των εργαζομένων, στα νέα πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια συμμετέχουν, στο πρωτοβάθμιο τρεις δικαστικοί λειτουργοί ή μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) και δύο υπηρεσιακοί παράγοντες, που δεν υπηρετούν στην ίδια υπηρεσία με αυτήν του κρινόμενου. 

- Για πρώτη φορά δεν συμμετέχουν σε αυτό αιρετοί εκπρόσωποι των εργαζομένων. Στο δευτεροβάθμιο συμβούλιο, πειθαρχικά καθήκοντα προέδρου ασκεί ένας αντιπρόεδρος του Νομικού συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), δύο μέλη του ΝΣΚ και δύο υπηρεσιακοί παράγοντες  με το βαθμό του Γενικού Διευθυντή.
Ο κ. Ρέππας
«Οι ίδιοι οι δημόσιοι υπάλληλοι στη συντριπτική τους πλειονότητα τους δεν έχουν λόγο να επιζητούν να μένουν στο απυρόβλητο και να βαρύνονται και να σκιάζονται από μια εικόνα που αδικεί την προσπάθειά τους και την εν γενεί παρουσία τους στη δημόσια διοίκηση», τόνισε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππας και πρόσθεσε: «Οι υπάλληλοι που είναι συνεπείς και κάνουν τη δουλειά τους επιζητούν και οφείλουν να πρωτοστατούν στην εγκαθίδρυση διαδικασιών αξιολόγησης και ελέγχου. Για να στρατευθούμε στον αγώνα που συμπυκνώνεται στο μήνυμα που εκπέμψαμε από την πρώτη στιγμή για τη δημόσια διοίκηση και τους δημόσιους υπαλλήλους: "από την απαξίωση στην καταξίωση"».

Προσέθεσε πως «είναι σαφές πως δεν αρκεί μόνο ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο. Απαιτούνται συνδυασμένες αλλαγές για να προχωρήσουμε στη θέσπιση ενός πιο λειτουργικού πλαισίου. Με αυτή την έννοια, με την πρότασή μας στοχεύουμε σε αυτό: στην έγκαιρη και αποτελεσματική, αλλά και δίκαιη τελικά τιμωρία όσων έχουν υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα».