Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

ΣΕΒΕ: Συνάντηση Εργασίας της Διοίκησης του ΣΕΒΕ με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, κ. Δημήτρη Δόλλη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Θεσσαλονίκη, 25.08.11



Πραγματοποιήθηκε σήμερα, 25.08.2011, η πρώτη συνάντηση εργασίας μεταξύ της Διοίκησης του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος και του
 Υφυπουργού Εξωτερικών, κ.Δημήτρη Δόλλη, στα γραφεία του ΣΕΒΕ. Στη συνάντηση αυτή, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, κ. Δημήτριος Λακασάς, εξέφρασε την πεποίθησή του, ότι η οικονομική διπλωματία, μέσω του σχεδιασμού και της υλοποίησης στοχευμένων δράσεων σε χώρες και κλάδους με ανταγωνιστικά εξαγωγικά πλεονεκτήματα, μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων.

Ο κ. Λακασάς αναφέρθηκε στη σημασία των εξαγωγών για την έξοδο από την κρίση, τονίζοντας ότι θα πρέπει να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες της Ελλάδας, ιδίως μέσω του ΕΣΠΑ, για τη στήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων με τον πιο πρακτικό και αποτελεσματικό τρόπο ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, διατηρώντας ή και αυξάνοντας το μερίδιό τους στις ξένες αγορές.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ επεσήμανε την αναγκαιότητα για ενίσχυση της εξαγωγικής πολιτικής και συντονισμό των δράσεων και φορέων εξωστρέφειας, μέσω μιας συνολικής επανεξέτασης και ουσιαστικής αναδιάρθρωσης του εθνικού συστήματος εξωστρέφειαςστο οποίο εμπλέκονται περισσότερα υπουργεία και φορείς. Στρατηγικός δε  στόχος της Γενικής Γραμματείας Εξωστρέφειας, την ίδρυση της οποίας έχει προτείνει ο ΣΕΒΕ, θα είναι η μεγιστοποίηση της συνάφειας και του συντονισμού των εθνικών προσπαθειών για την ενίσχυση της εξωστρέφειας.

Στη συνέχεια, ο κ. Λακασάς αναφέρθηκε στο πλήγμα που έχουν δεχθεί οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, εξαιτίας του γεγονότος ότι η χώρα μας πάσχει από αρνητική αναγνωρισιμότητα σε διεθνές επίπεδο και στην ανάγκη αλλαγής του μοντέλου και αποκατάστασης της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό, σημειώνοντας ότι η συμβολή του Υπουργείου Εξωτερικών σε μια πανεθνική προσπάθεια για αναστροφή του αρνητικού αυτού κλίματος (Country repositioning) είναι καθοριστική.

Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ ζήτησε από τον Υφυπουργό την ταχύτερη ανταπόκριση του Υπουργείου Εξωτερικών σε συνεργασία με τα κατά περίπτωση αρμόδια υπουργεία για την άρσητων εμποδίων εισόδου των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών στις αγορές του εξωτερικού και πρότεινε τη δημιουργία ενός helpdesk για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση προβλημάτων των ελληνικών επιχειρήσεων στις αγορές του εξωτερικού. Ζήτησε επίσης την επίλυση του διαχρονικού προβλήματος των θεωρήσεων εισόδου σε πολίτες τρίτων χωρών  που επιθυμούν να επισκεφθούν την χώρα μας στο πλαίσιο επιχειρηματικών συνεργασιών (επιχειρηματίες, στελέχη επιχειρήσεων, τεχνικοί, κ.λ.π.).

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε, τέλος, από το ΣΕΒΕ στην ανάγκη εκσυγχρονισμού και ενίσχυσης των Αρχών εξωτερικού του Υπουργείου Εξωτερικών και ιδίως των Γραφείων ΟΕΥ για την προώθηση της οικονομικής διπλωματίας, την ανάπτυξη της εξωστρέφειας και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.