Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Η υπουργός Παιδείας δεν δέχεται «κόκκινες γραμμές» για «διοικητικά θέματα» των ΑΕΙ…


Ύστατη, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, φαίνεται ότι είναι η συνάντηση της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου με τους Πρυτάνεις και τους προέδρους των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, που διαφωνούν με το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Παιδεία. Το νομοσχέδιο κατατίθεται
για συζήτηση την Τρίτη στο υπουργικό συμβούλιο και αμέσως μετά για ψήφιση μέσα στο καλοκαίρι, στη Βουλή. Στο μεταξύ, επεισόδια έγιναν το πρωί έξω από το υπουργείο  Παιδείας, από διαμαρτυρόμενους για το νέο νομοσχέδιο. Τραυματίστηκε ένας  φοιτητής, ενώ άντρες της αστυνομίες προσπαθούσαν να τους απωθήσουν με χημικά όπλα.
Στη συνάντηση που είχε η υπουργός Παιδείας, με αντιπροσωπεία της Συνόδου των Πρυτάνεων, αρνήθηκε την εκ μέρους τους «κόκκινη γραμμή» για το Συμβούλιο Ιδρύματος και τον τρόπο εκλογής Πρύτανη, τονίζοντας: «Δεν συμφωνώ σε καμία διαπραγμάτευση στην «κόκκινη γραμμή». Σε κάθε περίπτωση, σε ένα τόσο μεγάλο νομοσχέδιο, οι κόκκινες γραμμές δεν μπορεί να μπαίνουν σε διοικητικά θέματα. Είναι στα μεγάλα ζητήματα που αφορούν στις σπουδές, στο μέλλον της χώρας». 


Παρ΄ ότι η κ. Διαμαντοπούλου ζήτησε τις γραπτές  προτάσεις των πρυτανικών αρχών, για όλα τα άρθρα στα οποία έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις, υπογράμμισε εκ νέου ότι «το σχέδιο νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση τα αλλάζει όλα στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο», γιατί «αυτό απαιτεί η ελληνική κοινωνία. Η συζήτηση αυτή είναι ευρύτατη, δεν περιορίζεται ανάμεσα στο Υπουργείο και τους Πρυτάνεις. Κατά τη συνάντηση έγινε  συζήτηση κατά άρθρο σε πολλά σημαντικά ζητήματα του νομοσχεδίου.
Ακολουθεί η συνάντηση με τους προέδρους των Τεχνολογικών ιδρυμάτων οι οποίοι επίσης διαφωνούν με τη δομή του νέου πανεπιστήμιου, ενώ και η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, έχει συνάντηση μαζί τους.
Δακρυγόνα εναντίον φοιτητών έξω από το υπ. Παιδείας
Στο μεταξύ, ένταση επικράτησε έξω από το υπουργείο Παιδείας, όταν ομάδα φοιτητών, που πραγματοποιούσε διαμαρτυρία για το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, προσπάθησε να μπει στο κτίριο και ήρθε αντιμέτωπη με τα ΜΑΤ που είχαν παραταχθεί μπροστά στην είσοδο.
Στην προσπάθειά τους να διασπάσουν την παράταξη των ΜΑΤ, οι χρησιμοποίησαν μια… μάνικα με νερό, η οποία ήταν συνδεδεμένη με παροχή στο προαύλιο του υπουργείου. Οι αστυνομικοί από την πλευρά τους απάντησαν με χρήση δακρυγόνων, απωθώντας έτσι τους συγκεντρωμένους από την είσοδο του υπουργείου Παιδείας.