Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Πλήθος παραβάσεων σε ξενοδοχεία και επιχειρήσεις εστίασης του νομού



ΕΛΕΓΧΟΙ ΑΠΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ Γ.Γ. ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Στην Πιερία βρέθηκαν ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας
Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού Τουρισμού Παναγιώτης Προύτζος και Παναγιώτης Κούκος, στο πλαίσιο των περιφερειακών συνδιαλέξεων που πραγματοποιούν με τα τοπικά σωματεία και των επιτόπιων ελέγχων που πραγματοποιούν σε ξενοδοχεία και γενικά επιχειρήσεις εστίασης. Πολλές ήταν οι περιπτώσεις παρατυπιών και παρανομιών που ήρθαν στο φως στην πλειοψηφία των επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν.
Συγκεκριμένα, στους ελέγχους που έγιναν βρέθηκαν αρκετές επιχειρήσεις με εντελώς ανασφάλιστους εργαζόμενους και μεγάλες μονάδες με πλασματική απασχόληση, δηλαδή δηλωμένα τετράωρα που στην ουσία είναι 8ωρα. Όπως αναφέρθηκε από τον κ. Προύτζο, «οι επιχειρήσεις ακροβατούν στη νομιμότητα, υπεξαιρώντας ασφαλιστικές εισφορές. Διαπιστώσαμε επίσης μια περιέργη αντίληψη για τα ωρομίσθια και τη μισθοδοσία»

Στο ζήτημα των αλλοδαπών που απασχολούνται με το πλαίσιο μαθητείας διαπιστώθηκαν περιπτώσεις που δεν τους έχει εκδοθεί βιβλιάριο υγείας, ενώ ορισμένοι δεν ήταν καν δηλωμένοι.

Ο ΒΑΛΑΣΗΣ ΚΟΤΡΩΝΗΣ
Τα στελέχη της Ομοσπονδίας υποδέχθηκαν στην Κατερίνη και το Εργατικό Κέντρο, ο πρόεδρος του Βαλάσης Κοτρώνης και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού Τουρισμού Πιερίας Νίκος Κρεμέτης. Πρώτος ο κ. Κοτρώνης τους υποδέχθηκε, τονίζοντας ότι κάθε χρόνο η ομοσπονδία αντιμετωπίζει από κοντά τα προβλήματα κάθε περιοχής.

«Με τους ελέγχους αυτούς και τις περιφερειακές συνδιαλέξεις αναδεικνύονται τα προβλήματα που ταλανίζουν  τον κλάδο και αφαιρούν κεκτημένα που αποτελούν κατακτήση χρόνιων αγώνων». Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης σημείωσε ότι η παρουσία τους βοήθησε την προσπάθεια, η οποία θα συνεχιστεί για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ο ΝΙΚΟΣ ΚΡΕΜΕΤΗΣ
Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο πρόεδρος του σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων καλωσορίζοντας τον πρόεδρο και τον γ.γραμματέα της ομοσπονδίας και ευχαριστώντας τους για την παρουσία τους στην περιφερειακή συνδιάλεξη. «Οι έλεγχοι στα ξενοδοχεία έβγαλαν στο φως πολλά προβλήματα που συνιστούν εργασία δουλείας. Ανασφάλιστη εργασία, κακοπληρωμές, ρεπό που δουλεύονται. Οι παραβάσεις είναι πολλές και θα συνεχίσουμε τους ελέγχους».

Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΡΟΥΤΖΟΣ
Έπειτα, το λόγο πήρε ο πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας αναφέροντας ότι αφού έκλεισε ο πρώτος κύκλος ελέγχων στους μεγάλους τουριστικούς προορισμούς έχει πλέον ξεκινήσει ο έλεγχος σε σημαντικούς χερσαίους προορισμούς. «Οι επιχειρηματίες δεν διστάζουν κατά κόρον να παρανομούν, μας το ομολογούν ότι το κάνουν λόγω κρίσης και προτιμούν τα πρόστιμα. Έτσι, μετακυλύουν το βάρος της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων».

Ο κ. Προύτζος υπογράμμισε την ευαισθητοποίηση της πολιτείας και την παρουσία ειδικών επιθεωρητών από το τμήμα ελέγχου του ΣΕΠΕ, η βοήθεια των οποίων είναι σημαντική καθώς οι υπηρεσίες στα περισσότερα μέρη είναι απογυμνωμένες. Από τους ελέγχους πέριξ της Κατερίνης, διαπιστώθηκαν άτυπες συμφωνίες κάτω από τις συλλογικές συμβάσεις, ενώ όπως τονίστηκε «από κοντά είναι και οι μνημονιακές πολιτικές της πολιτείας με νομοσχέδια σκούπα, που καταβάλουν τρία καίρια χτυπήματα».
Τα χτυπήματα αυτά είναι: Οι αλλαγές στην επιδότηση ανεργίας, με την οποία οριακά επιβίωναν οι εποχιακοί εργαζόμενοι, η μείωση της συλλογικής σύμβασης για προσλαμβανόμενους ηλικίας 18-24 ετών και η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, που εισαγάγει το 10ωρο, με τις επιπλέον ώρες να μην πληρώνονται αλλά να επιστρέφονται σε εποχή μικρότερης κίνησης. Κάτι το οποίο δημιουργεί πρόβλημα για τους εποχιακούς, οι οποίοι δεν θα είναι απασχολούμενοι και θα χάσουν αυτές τις ώρες.

«Βλέπουμε έναν άδικο τρόπο μεταχείρισης, η κυβέρνηση νομοθετεί δίνοντας στους εργοδότες την ευελιξία που ζητούν. Θεωρούν τον τομέα μας ως την «κότα με το χρυσό αυγό» εν καιρώ κρίσης, εμείς όμως αδυνατούμε να ανταπεξέλθουμε».

Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΚΟΣ
Τέλος, ο γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας μίλησε για αποχαλίνωση. «Διαπιστώνουμε επιχειρήσεις με θεωρημένο πρόγραμμα, να μην απασχολούν καθόλου υπαλλήλους Σάββατο και Κυριακή». Επιπλέον, ζήτησε από την πολιτεία να λάβει σοβαρά υπόψη τα προβλήματα των εργαζομένων στον κλάδο.