Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» η Ελλάδα και η
κυβέρνηση επιχειρεί με σκληρές πλέον παρεμβάσεις- όπως αυτή του κυβερνητικού
εκπροσώπου, μια ημέρα μετά τις δηλώσεις
του πρωθυπουργού- να πιέσει την ηγεσία
της Ε.Ε, για «πολιτική λύση». Ζητά πιεστικά πλέον την παρέμβαση της Ε.Ε για
«την ομαλή διαχείριση του δημόσιου χρέους των χωρών της Ευρωζώνης και τη
μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του». Γιατί μόνο η πολιτική λύση μπορεί
να αποτρέψει την «επιλεκτική χρεοκοπία» της Ελλάδας, η οποία είναι το πρώτο
σκαλοπάτι της πραγματικής χρεοκοπίας …Εξηγήσεις για την κρισιμότητα των επιλογών της Ε.Ε πρωτίστως και μετά της ελληνικής κυβέρνησης, έδωσε στο ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος, μην αποκλείοντας την «επιλεκτική χρεοκοπία».Ακολούθησε η γραπτή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Ηλία Μόσιαλου. Δηλώσεις με τις οποίες κρούουν κώδωνα κινδύνου για την «επιλεκτική χρεοκοπία» έκαναν οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Τι είπαν, τι σημαίνει για την πραγματική οικονομία, η «επιλεκτική χρεοκοπία»…
Ο Ευαγ. Βενιζέλος στο ΚΤΕ ΠΑΣΟΚ
Στη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομίας οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ενημερώθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, σχετικά με όσα συζητήθηκαν στο Eurogroup και τα προβλήματα με την αντιμετώπιση του χρέους.
Ο κ. Βενιζέλος – από αποσπάσματα δηλώσεών του που είδαν το φώς της δημοσιότητας- δεν αρνήθηκε ότι υπάρχει συζήτηση για «επιλεκτική χρεοκοπία», ούτε και απέρριψε το ενδεχόμενο να συμβεί, σημείωσε όμως ότι υπάρχουν … 36 σενάρια, όπως του είπε ο κ. Γιούνκερ.
Ένα πρώτιστο ζήτημα για την ελληνική κυβέρνηση στην περίπτωση που οδηγηθεί στην «επιλεκτική χρεοκοπία», είναι να ανακαλύψει πού βρίσκονται 150 δισ. του ελληνικού χρέους, προκειμένου να αρχίσει η διαπραγμάτευση με τους κατόχους των ομολόγων. Όλα τα άλλα, βρίσκονται σε ελληνικές και ξένες Τράπεζες .
Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι το πρόβλημα σήμερα αποδεικνύεται πολύ πιο περίπλοκο από ό,τι είχε εκτιμηθεί, γιατί ενώ η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, έχουν χρέος που καλύπτει μόλις το 4% του χρέους της ευρωζώνης, εάν προστεθούν και τα χρέη της Ισπανίας και της Ιταλίας, το ποσοστό εκτινάσσεται στο 40% του χρέους της ευρωζώνης. Γι' αυτό, πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών, η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με ενιαίο, συνολικό και σταθερό τρόπο.
Κυβέρνηση: Σκληρή γλώσσα για Ε.Ε
Σε γραπτή του δήλωση ο κυβερνητικός κεπρόσωπος Η. Μόσιαλος τονίζει:
«Είναι πλέον φανερό ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια βαθειά κρίση. Όλοι κατανοούν ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο η Ελλάδα ή η Ιρλανδία ή η Πορτογαλία, αλλά και η μέχρι τώρα συνολική αδυναμία αντιμετώπισης του χρέους των Ευρωπαϊκών χωρών. Εδώ και 18 μήνες ο Πρωθυπουργός έχει διατυπώσει σειρά προτάσεων για μια βιώσιμη λύση στο πρόβλημα. Αυτές περιλαμβάνουν διάφορους τρόπους κοινής διαχείρισης μέρος του χρέους όπως την έκδοση ευρωομολόγου, την σημαντική ενίσχυση του Ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας με την αύξηση των πόρων του και τη διεύρυνση των παρεμβάσεών του, τον φόρο της χρηματοπιστωτικής συναλλαγής, τον έλεγχο των διεθνών οίκων αξιολόγησης.
Δυστυχώς η Ευρώπη καθυστέρησε να ανταποκριθεί ακολουθώντας τα γεγονότα παρά προλαβαίνοντας τις εξελίξεις. Όμως ήρθε πια η ώρα των αποφάσεων που θα οδηγήσουν σε βιώσιμες και αποτελεσματικές λύσεις στη διαχείριση των προβλημάτων.
Τώρα ήρθε η ώρα της Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να ασκεί μόνο νομισματική πολιτική και να διαχειρίζεται την αγορά της χωρίς να διαθέτει εργαλεία αντιμετώπισης κρίσεων όπως έχουν όλες οι οικονομικές υπερδυνάμεις. Οφείλει, όμως, να πάρει αποφάσεις που δεν θα αντιμετωπίζουν μόνο έκτακτες κρίσεις, αλλά θα δημιουργούν ένα οικονομικό- και σε βάθος χρόνου πολιτικό- πλαίσιο για την οικοδόμηση μιας Ευρώπης ανταγωνιστικής στο παγκόσμιο περιβάλλον αλλά και αλληλέγγυας προς όλα τα μέλη της.
Στo πλαίσιο αυτό, το πρώτο στάδιο των λύσεων θα πρέπει να οδηγεί με ασφάλεια και σταθερότητα στην ομαλή διαχείριση του δημόσιου χρέους των χωρών της Ευρωζώνης και τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του. Όλοι κατανοούν ότι η λύση θα πρέπει να προστατεύει την ελληνική οικονομία και την κάθε ελληνική οικογένεια, και να μειώνει το βάρος του χρέους. Στη κατεύθυνση αυτή κινήθηκε και θα κινηθεί η Ελληνική Κυβέρνηση με γνώμονα την εξασφάλιση της σταθερότητας και το συμφέρον του Ελληνικού λαού, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση της χώρας.
Η Ελλάδα έχει αναλάβει συγκεκριμένες υποχρεώσεις απέναντι στους εταίρους της και είναι αποφασισμένη να ανταποκριθεί με συστηματικό και συνεπή τρόπο στις υποχρεώσεις αυτές. Έτσι ενισχύεται η διεθνής αξιοπιστία και η διαπραγματευτική θέση της χώρας. Έτσι η Ελλάδα μπορεί να μετέχει με ισχυρά επιχειρήματα και προτάσεις στην ευρύτερη διαπραγμάτευση για το μέλλον της Ευρώπης. Αυτή είναι η επιδίωξη του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης».
Τι λένε τα κόμματα για την «επιλεκτική χρεοκοπία»
Ο Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, Κωστής Αϊβαλιώτης δήλωσε:
«Είτε την ονομάσουν επιλεκτική ή κούρεμα ή επιμήκυνση ή αντικατάσταση, το πράγμα δεν βγαίνει αν δεν αντιμετατεθούν οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις της χώρας.
Τα δάνεια δεν επαρκούν όσο μεγάλο και να ΄ναι το ποσό, αφού υποκείμεθα στην ανακύκλωση των τόκων».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μετά την ενημέρωση που είχε σήμερα για τις εξελίξεις από τον υπουργό Οικονομικών, δήλωσε:
«Οι εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δυστυχώς, μας δικαιώνουν απολύτως. Δικαιώνουν δραματικά τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την Ευρωπαϊκή Αριστερά που έλεγαν εξαρχής ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια διεθνή κρίση για την οποία δεν ευθύνονται οι «τεμπέληδες» Έλληνες και οι «κοπρίτες» δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά ευθύνεται η ίδια η δομή της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ενοποίησης. Οφείλεται στην άνιση διανομή του εισοδήματος και στο γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια ακολουθήθηκαν με δογματικό τρόπο νεοφιλελεύθερες πολιτικές.
Μας δικαιώνουν οι εξελίξεις, δυστυχώς, επίσης και για το γεγονός ότι ήμασταν οι μόνοι που προβλέψαμε εγκαίρως ότι τόσο το μνημόνιο όσο και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα είναι αυτά που θα μας οδηγήσουν στη χρεοκοπία. Και πράγματι, η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου έφερε ακόμα πιο κοντά το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας, είτε την πουν ελεγχόμενη είτε την πουν επιλεκτική.
Δυστυχώς, οι ευρωπαϊκές ηγεσίες αποδεικνύονται απολύτως κατώτερες των περιστάσεων. Ακόμη δυστυχέστερα η ελληνική κυβέρνηση, αντί να εκμεταλλευθεί τη σύγχυση και την ατολμία που επικρατεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντί να οικοδομήσει συμμαχίες και να διαπραγματευτεί πολιτική λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το μόνο που κάνει είναι να παρατηρεί τις εξελίξεις παθητικά και να επιχειρεί να προετοιμάσει ψυχολογικά τη ελληνική κοινή γνώμη για τα χειρότερα που έρχονται.
Στην πραγματικότητα είναι η μόνη κυβέρνηση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που έχει δεσμευτεί σε κάτι και αυτό είναι η σκληρή λιτότητα, η διάλυση του κοινωνικού συμβολαίου, η κοινωνική χρεοκοπία. Έχει δεσμευτεί μέσα από την ψήφιση του πρώτου μνημονίου και μέσα από την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου. Καμιά άλλη ευρωπαϊκή κυβέρνηση δεν έχει δεσμευτεί.
Συνεπώς, δικαίως, αναρωτιέται ο λαός μας, γιατί έπρεπε να υποστούμε αυτές τις θυσίες; Γιατί έπρεπε να ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο για να είμαστε πάλι όχι απλά σε σημείο μηδέν, αλλά υπό το μηδέν σε σχέση με τις εξελίξεις που έχουν να κάνουν με το χρέος της χώρας μας;
Ο γόρδιος δεσμός της κρίσης χρέους δεν κόβεται με ημίμετρα. Κόβεται μονάχα αν η Ευρώπη παρακάμψει τις αγορές και υπερβεί τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη. Λύση που να εξευμενίζει οίκους αξιολόγησης και κερδοσκοπικά κεφάλαια δεν υπάρχει. Λύση με ημίμετρα δεν υπάρχει.
Η λύση μπορεί να είναι μονάχα πολιτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να περιλαμβάνει τη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους, τη μεταφορά μεγάλου μέρους του χρέους στο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς και ένα γενναίο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων που θα μας βγάλει από την ύφεση μέσα από την έκδοση ευρωομολόγου.
Προϋπόθεση όμως για τη σωτηρία της κοινωνίας είναι η έξοδος από το μνημόνιο και η κατάργηση του εφιαλτικού μεσοπρόθεσμου που μας φέρνει πιο κοντά στον εφιάλτη της χρεοκοπίας. Μια εξέλιξη, βεβαίως, που δεν μπορεί και δε θέλει να δώσει η σημερινή κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου, μια εξέλιξη που μόνο ένας νέος συνασπισμός εξουσίας μπορεί να δρομολογήσει».
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, δήλωσε:
«Όταν ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών ερμηνεύει την απόφαση του Eurogroup με τον ίδιο τρόπο με τον Ολλανδό Υπουργό Οικονομικών, θα πρέπει να ανησυχεί. Ο κ. Βενιζέλος αναλαμβάνει τεράστια ευθύνη σπεύδοντας να αποδεχθεί την προοπτική της «επιλεκτικής χρεωκοπίας».
Μπορεί αυτή να μην ταυτίζεται με την κατάσταση χρεωκοπίας, αποτελεί όμως για την Ελλάδα ένα ακόμη και κυρίως κρίσιμο, βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.
Το πιο σημαντικό είναι ότι η επιλογή αυτή πριν διαμορφωθεί το πλαίσιο της συνολικής λύσης, μειώνει τη διαπραγματευτική δυνατότητα της Ελλάδας ενόψει της δύσκολης διαπραγμάτευσης για τη νέα δανειακή σύμβαση που έχει ανάγκη η χώρα».
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, δήλωσε :
«H ανεπάρκεια και η ανικανότητα των ευρωπαίων ηγετών να δώσουν μια συνολική πολιτική λύση στην κρίση χρέους της ευρωζώνης είναι πασιφανής και αποτελεί ένα επιπλέον πρόβλημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η περίπτωση της Ελλάδας χρησιμοποιείται ως «πειραματόζωο» για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει σαφείς εξηγήσεις αναφορικά με την πορεία και την εξέλιξη των πραγμάτων σε σχέση με την ΕΕ, καθώς και με τις συνέπειες των ενδεχόμενων επιλογών και επιδιώξεών της είτε πρόκειται για «επιλεκτική χρεοκοπία», είτε για εθελοντική μετακύλιση ομολόγων, είτε για επαναγορά κρατικών ομολόγων μέσω ενιαίου μηχανισμού».
http://www.eklogika.gr/news/5432