Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Το Μνημόνιο... του μπακλαβά

 Το πολλών δισεκατομμυρίων ευρωπακέτο διάσωσης προς την Ελλάδα είναι πρωτοσέλιδο στο διεθνή...  
WSJ: Το Μνημόνιο... του μπακλαβά
Τύπο σχεδόν καθημερινά τον τελευταίο χρόνο. Ωστόσο ένα, μικρότερης κλίμακας, μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας πέρασε απαρατήρητο. Ο λόγος
για τη διάσωση του… Μπακλαβά ΕΠΕ.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Wall Street Journal, η διαμάχη για το ποια από τις δύο χώρες κάνει τον καλύτερο μπακλαβά είναι παραδοσιακή και μακροχρόνια. Ωστόσο την τελευταία δεκαετία ο καλύτερος παραγωγός του ανατολίτικου εδέσματος, ο Τούρκος επιχειρηματίας Nadir Gullu, προμηθεύει την αλυσίδα ζαχαροπλαστείων στην Αθήνα Μπακλαβάς ΕΠΕ με δύο τόνους μπακλαβά και άλλες τουρκικές λιχουδιές κάθε μήνα.

Όμως τους τελευταίους μήνες η επικερδής μέχρι πρότινος επιχείρηση, με βάση την πλατεία Συντάγματος, επλήγη από την κρίση. Ως συνέπεια η Μπαγκλαβάς ΕΠΕ έκλεισε τρία από τα πέντε καταστήματά της καθώς οι πωλήσεις έπεσαν κατακόρυφα, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Επίσης τα χρέη της αυξήθηκαν ραγδαία καθώς η εταιρεία έκανε παραδόσεις γλυκών και σε όλο το Αιγαίο. Έφθασε μάλιστα σε σημείο να μην είναι σε θέση πλέον να παραγγέλνει προϊόντα από την Κωνσταντινούπολη.

Τελικά η λύση ήρθε από Ανατολάς. Ο Nadir Gullu, ο ιδιοκτήτης του πολύ γνωστού ζαχαροπλαστείου στην Πόλη Karakoy Gulluoglu, μετά από συνομιλίες με τους Έλληνες συναδέλφους του, αποφάσισε να δώσει δάνειο στην Μπακλαβάς ΕΠΕ με τριετή ορίζοντα αποπληρωμής και με τη συμφωνία μάλιστα επέκτασης των δράσεων της επιχείρησης.

Οι εταιρείες αποφάσισαν να ανοίξουν και μια καφετέρια, τον Σεπτέμβριο, όπου μαζί με τον καφέ θα προσφέρει… τι άλλο… μπακλαβά!

Η απόφαση του κ. Gullu για την επέκταση της συνεργασίας με την Ελλάδα, είναι ενδεικτική της βελτίωσης των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, στην επιχειρηματική τουλάχιστον κοινότητα.


http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=25372&categories_id=69