Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Πυρετός διαβουλεύσεων ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης



Με αντικείμενο την έκτακτη Σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. την Πέμπτη για το ελληνικό χρέος, θα συνεδριάσει σήμερα η κυβερνητική επιτροπή υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου.
Στην ατζέντα της συνεδρίασης περιλαμβάνεται απολογισμός του
κυβερνητικού έργου, ενώ θα αναλυθούν τα επικρατέστερα σενάρια για την ελληνική κρίση χρέους και η λύση που προτείνει η ελληνική πλευρά. Ακόμη, αναμένεται να συζητηθούν τυχόν εκκρεμότητες στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος καθώς και ποιοι νόμοι πρέπει να προωθηθούν το προσεχές διάστημα.
Μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο υπουργός Οικονομικών θα ενημερώσει τους βουλευτές του Τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ για τις κυβερνητικές αποφάσεις.
Από τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός, αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, έχουν μια σειρά επαφών με ευρωπαίους αξιωματούχους ενόψει της συνόδου κορυφής. Προς το παρόν δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με το ποια λύση θα προωθηθεί για το ζήτημα, ωστόσο ο κ. Βενιζέλος δήλωσε χθες πως η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αποδεχθεί τη λύση της επιλεκτικής χρεοκοπίας.
Ο κ. Παπανδρέου είχε από τη Δευτέρα σειρά τηλεφωνικών επαφών, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει επίσκεψη-αστραπή σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προκειμένου να συζητήσει πιθανά σενάρια λύσης στη Σύνοδο των Βρυξελλών.
Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Πιερ Λουίτζι Τρεμόντι και τον  νέο υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουάν. Ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε επίσης με τον υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ  Κρίστοφερ Σμαρτ, ο οποίος επισκέπτεται την Ελλάδα.
Μιλώντας, πάντως στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την αισιοδοξία της κυβέρνησης για επίτευξη συμφωνίας επί του ελληνικού χρέους στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Συγκεκριμένα, ο κ. Βενιζέλος είπε πως η εφαρμογή των μέτρων εξυγίανσης εκτελείται σύμφωνα με τον προγραμματισμό με στόχο την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό το 2012.
«Η προστασία της Ελλάδας είναι μηχανισμός αυτοάμυνας για ολόκληρη την Ευρωζώνη» τόνισε, δηλώνοντας παράλληλα πεπεισμένος πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα καταλήξουν σε συμφωνία για να αποφευχθεί ένα φαινόμενο ντόμινο στην ΕΕ.
Αυτό που διακυβεύεται «είναι το ευρώ και η αντοχή της Ευρωζώνης» σημείωσε και υποστήριξε πως η επίτευξη λύσης θεωρείται εφικτή ακριβώς επειδή η λύση «δεν περιλαμβάνει μόνο την Ελλάδα».