Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Εκτόξευση των spreads σε Ελλάδα και Νότο

Στα ύψη και τα ασφάλιστρα κινδύνου

Σε ιστορικό υψηλό επίπεδο – πάνω από τις 720 μ.β. – κινείται την Πέμπτη το spread των δεκαετών πορτογαλικών ομολόγων, ενώ ρεκόρ καταγράφουν σήμερα και τα πενταετή CDS των τριών υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης (Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας) εν μέσω ανησυχιών και ελλείψει συγκεκριμένων αποφάσεων σχετικά με τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης.

Την ίδια ώρα, έντονα ανοδικά συνεχίζει να κινείται και το spread
 των δεκαετών ελληνικών ομολόγων καθώς Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως πρέπει να γίνουν περισσότερα βήματα για την επίτευξη του στόχου της μείωσης του ελλείμματος, ενώ παράλληλα δεν έχει ξεκαθαρίσει τίποτα μέχρι στιγμής όσον αφορά τον τρόπο που οι υπεύθυνοι χάραξης πολικής προτίθενται να αντιμετωπίσουν την ελληνική κρίση.

Αναλυτικά, το premium που απαιτούν οι επενδυτές για τη διακράτηση των δεκαετών πορτογαλικών ομολόγων έναντι του γερμανικού bund ανέρχεται στις 722 μ.β. την Πέμπτη, κατά 15,65 μ.β. υψηλότερα σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης. Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφει σήμερα το ελληνικό spread στις 1.350 μ.β., διευρυμένο κατά 43 σχεδόν μ.β.

Άνοδο σημειώνουν αυτή την ώρα και τα spreads των ομολόγων της υπόλοιπης ευρωπαϊκής περιφέρειας εν αναμονή της συσκέψεως της ΕΚΤ όπου εκτιμάται πως ο πρόεδρός της θα σηματοδοτήσει αύξηση του επιτοκίου αναφοράς τον Ιούλιο. Έτσι, το spread Ιρλανδίας βρίσκεται στις 793 μ.β. (+11,74 μ.β.), Ισπανίας στις 240 μ.β. (+8,07 μ.β.) και Ιταλίας στις 177 μ.β. (+6,75 μ.β.).

Ανοδικά κινείται σήμερα και το κόστος ασφάλισης έναντι χρεοκοπίας της Ελλάδας με τα πενταετή CDS να διαμορφώνονται στις 1.627 μ.β.

Διαβάστε περισσότερα στο http://www.capital.gr/News.asp?id=1214374