Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Ο Σκόκο και οι άλλοι «Λόρενς της Αραβίας»

Tου ΚΩΣΤΑ ΤΕΟ

Ο Νάτσο Σκόκο πάει σε μία χώρα, όπου έχουν πατήσει τα γήπεδα της σπουδαία ονόματα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου! Παίκτες που κατά το παρελθόν ή και το παρόν έχουν κάνει ωραία πράγματα σε κορυφαίες Λίγκες της Γηραιάς ηπείρου.

Ο Σκόκο πάει σε μία χώρα, όπου νωρίτερα έχει αγωνιστεί και ο άλλοτε κορυφαίος του πλανήτη ποδοσφαιριστής, Ζορζ Γουεά!
 Από που να ξεκινήσει κανείς; Από τον μεγάλο Ζορζ Γουεά και τον Αμπεντί Πελέ και να καταλήξει
 στον Φραντσίσκο Γέστε με τον οποίο θα τεθεί αντιμέτωπος πολύ πιθανόν ο Νάτσο Σκόκο; Οπως και να ΄χει υπάρχουν δέκα ποδοσφαιριστές που τους αξίζει μία αναφορά για την παρουσία τους στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σπουδαίοι παίκτες στην Αλ Αΐν

Ο Νάτσο Σκόκο βαδίζει επί της ουσίας στα χνάρια του Σέρβου επιθετικού, Νέναντ Γέστροβιτς. Ηταν Γενάρης του 2006, όταν ο 35χρονος, πλέον, στράικερ μετακόμιζε στην Αλ Αϊν μετά από τέσσερα χρόνια σπουδαίας καριέρας στην Αντερλεχτ. Σε 17 ματς ο Γέστροβιτς κατάφερε να σκοράρει 16 φορές για να μετακομίσει στη συνέχεια στην Αλ Νασρ με την οποία έπαιξε σε 23 ματς και σκόραρε 15 φορές.

Στην Αλ Αϊν, όμως, είχε αγωνιστεί κατά το παρελθόν και ένας παίκτης που είναι, πλέον, προπονητής και είχε περάσει κατά το παρελθόν από την Τούμπα. Για τον άλλοτε επιθετικό του ΠΑΟΚ, Χοσάμ Χασάν ο λόγος που το 2000 έπαιξε σε πέντε ματς και σκόραρε τρεις φορές.
Στα ΗΑΕ αγωνίστηκε και ο σπουδαίος Ολλανδός, Φιλίπ Κοκού!
Το μεγαλύτερο, ίως, όνομα που έχει φορέσει τη φανέλα της νέας ομάδας του Σκόκο ήταν ο Αμπεντί Πελέ. Ναι, ο άλλοτε σταρ της Μαρσέιγ, ο οποίος αγωνίστηκε από το 1998 έως το 2000 στην Αλ Αϊν και κατάφερε σε 31 ματς να σκοράρει 28 φορές, προτού αποσυρθεί από την ενεργό δράση.

«Αραβας» και ο Γουεά

«Λόρενς της Αραβίας» έχει γίνει κατά το παρελθόν και ο μεγάλος, Ζορζ Γουεά. Ο παίκτης που το 1995 πήρε τη «Χρυσή Μπάλα» και τον τίτλο του κορυφαίου ποδοσφαιριστή στην υφήλιο, έπαιξε στα γήπεδα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Ο άλλοτε σούπερ σταρ της Μίλαν, ο οποίος είναι ο μοναδικός παίκτης στα παγκόσμια χρονικά που έχει πάρει τους δυο ατομικούς αυτούς τίτλους και δεν έχει παίξει ποτέ σε Μουντιάλ, αγωνίστηκε από τον Μάιο του 2001 έως το 2003 στην Αλ Τζαζίρα και πρόλαβε σε οκτώ ματς να σκοράρει 13 φορές.

Ο Κοκού και οι άλλοι

Για όσους ενδεχομένως το αγνοούν και ο εκ των κορυφαίων άσων της Μαρσέιγ, Αμπεντί Πελέ έχει παίξει στα Εμιράτα! Τη φανέλα της Αλ Τζαζίρα, όμως, έχουν φορέσει και άλλοι σημαντικοί ποδοσφαιριστές. Το 2007 και για μία περίοδο αγωνίστηκε εκεί ο άλλοτε μέσος της Αϊντχόφεν και της Μπαρτσελόνα, Φιλίπ Κοκού που έπαιξε σε 13 ματς και πέτυχε τέσσερα γκολ.

Τη σεζόν 2007-08 ως δανεικός από την Μούρθια φόρεσε τη φανέλα της ο άλλοτε στράικερ της Θέλτα, Φερνάντο Μπαϊάνο, ο οποίος πρόλαβε σε 20 ματς να σκοράρει 25 φορές. Ο Βραζιλιάνος παίζει ακόμα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα φορώντας τη φανέλα της Αλ Γουάντα με την οποία σε 20 παιχνίδια έχει σημειώσει 19 γκολ.

Για ένα ματς αγωνίστηκε με τα χρώματα της και ένας εκ των κορυφαίων παικτών του ολλανδικού πρωταθλήματος ο επιθετικογενής, Μποναβεντούρα Καλού που επί της παρούσης αγωνίζεται στη Χίρενφεϊν.

Οσο για το τώρα, η Αλ Τζαζίρα έχει στο ρόστερ της τον άλλοτε αρχηγό της Μπεσίκτας, Ματίας Εμίλιο Ντελγκάδο, ο οποίς πήγε στα Εμιράτα εντός του 2010 και έχει αγωνιστεί σε 15 ματς έχοντας σκοράρει τρία τέρματα.

Δυο «ερυθρόλευκοι στόχοι

Ο Γέστε άκουσε την προσφορά της Αλ Γουάσλ και εν τέλει την προτίμησε από τον Ολυμπιακό! Τέλος, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν παίξει και αγωνίζονται παίκτες που ενδιέφεραν και τον Ολυμπιακό. Σχεδόν δυο σεζόν έπαιξε εκεί ο Ιρανός αμυντικός χαφ της Οσασούνα, Ζαβάντ Νεκουνάμ, ο οποίος το 2005 μετακόμισε στην Αλ Γουάντα με την οποία έπαιξε 11 ματς και πέτυχε τρία γκολ, ενώ αγωνίστηκε και στην Αλ Σαρζάχ κάνοντας 11 συμμετοχές και πέντε τέρματα.

Οσο για το παρόν, στην Αλ Γουάσλ, στην οποία πήγε προπονητής ο Ντιέγκο Μαραντόνα, παίζει ο Φραντσίσκο Γέστε! Ο παίκτης που ήθελαν οι Πειραιώτες, όμως εν τέλει αυτός προτίμησε το καλοκαίρι του 2010 τα δολάρια των πετρελαιάδων και έχει κάνει εννέα ματς και 11 τέρματα!
Στα ΗΑΕ αγωνίστηκε και ο σπουδαίος Ολλανδός, Φιλίπ Κοκού!

Για όσους ενδεχομένως το αγνοούν και ο εκ των κορυφαίων άσων της Μαρσέιγ, Αμπεντί Πελέ έχει παίξει στα Εμιράτα!

Ο Γέστε άκουσε την προσφορά της Αλ Γουάσλ και εν τέλει την προτίμησε από τον Ολυμπιακό!


http://www.sentragoal.gr/article.asp?catid=16494&subid=2&pubid=128680449