Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Εντυπωσιακή ανέλκυση Mirage 2000 (video)

Από βάθος 75 μέτρων

Σχεδόν ανέπαφο ανελκύστηκε από βάθος 75 μέτρων το διθέσιο μαχητικό αεροσκάφος τύπου Mirage 2000 που στις 9 Ιουνίου είχε καταπέσει στο νοτιοδυτικό άκρο της Σάμου.

Οι δύο χειριστές του Mirage, ο σμηναγός Μιχαήλ Κούρτης και ο υποσμηναγός Μιχαήλ Μήτσιου είχαν εγκαταλείψει το μαχητικό
 εγκαίρως, χρησμοποιώντας με επιτυχία τα καθίσματα αυτόματης εκτίναξης. Τα καθίσματα είναι ίσως τα μοναδικά κομμάτια του μαχητικού που λείπουν.

Η ανέλκυση του αεροσκάφους ολοκληρώθηκε χθες Τρίτη, έπειτα από συντονισμένες προσπάθειες της Μοίρας Κινητών Ομάδων από τη 206 Πτέρυγα Αεροπορικών Υποδομών (ΠΑΥ).

Για να φέρουν σε πέρας την αποστολή ανέλκυσης, τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας συνεργάστηκαν με το 4ο ΕΤΕΘ του Στρατού Ξηράς, το Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο διέθεσε το ναρκοθηρευτικό "Καλλιστώ" και το αρματαγωγό "Ρόδος" και το Λιμενικό Σώμα.

Στην επιχείρηση ανέλκυσης από βαθος 75 μέτρων συμμετείχαν επίσης αφιλοκερδώς οι βαθυδύτες Σπυρίδων Κόλλας και Ανδρέας Ανδρικόπουλος, αλλά και ο Απόστολος Κυπραίος, ο οποίος διέθεσε το επαγγελματικό αλιευτικό του σκάφος.

Τις επόμενες ημέρες το αεροσκάφος θα μεταφερθεί στην αεροπορική βάση της Τανάγρας όπου θα αρχίσουν οι έλεγχοι για να διαπιστωθεί αν το Mirage 2000 έχει υποστεί δομική παραμόρφωση, αν έχει ρωγμές ή άλλες βλάβες.

Επισημαίνεται ότι το μαχητικό κατέπεσε κατα τη διάρεια άσκησης, όταν οι χειριστές του διαπίστωσαν απώλεια ώσης και το εγκατέλειψαν.
 

http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=129722