Οποιαδήποτε αδυναμία του υπουργείου Οικονομικών να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του προς τα ασφαλιστικά ταμεία, θα οδηγούσε σε μείωση των συντάξεων κατά περίπου 50%. Με αυτό το επιχείρημα, ως βασικό, για τη συνέχιση της χρηματοδότησης από το μηχανισμό στήριξης, ο νέος υπουργός
Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης προσπάθησε να δικαιολογήσει την αναγκαιότητα στήριξης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
Κατά την ομιλία του στη Βουλή, πριν από την ψηφοφορία για την παροχή εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ο κ. Κουτρουμάνης υποστήριξε ότι από τα συνολικά 32 δισ. ευρώ, που καταβάλλουν για συντάξεις σε 2.668.750 συνταξιούχους, τα ταμεία και το δημόσιο, μόλις τα 17 δισ. ευρώ προέρχονται από τις εισφορές των ασφαλισμένων σε όλα τα ταμεία. Τα υπόλοιπα 15 δισ. ευρώ τα καταβάλλει το ελληνικό δημόσιο. Αυτό βέβαια που δεν επεσήμανε ο υπουργός, είναι πως μέρος αυτού του ποσού αντιστοιχεί σε εισφορές εργοδότη, για τη συνταξιοδότηση των πολιτικών συνταξιούχων. Στο επιχείρημα πάντως του υπουργού, η αδυναμία του δημοσίου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, στην περίπτωση που δεν καταβληθεί δηλαδή η 5η δόση του δανείου, οδηγεί σε αδυναμία των ταμείων να καταβάλλουν το 47% της σύνταξης, ενώ υπάρχουν και ταμεία όπως ο ΟΓΑ, που θα αδυνατούν να καταβάλλουν το 80% των συντάξεων.
Σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη, το υπουργείο Εργασίας, παρ’ ό,τι αναγκάστηκε να «συμβάλει» στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου, με την εξοικονόμηση 6,7 δισ. ευρώ μέχρι το 2015, έχει πετύχει το στόχο του, καθώς το 2010 κατάφερε να μειώσει το έλλειμμα κατά 3,3 δισ. ευρώ από τα 4 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος.
Πως μειώθηκε αυτό το έλλειμμα; Ένα μέρος από τη μείωση στα δώρα των συντάξεων κατά 1,045 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα από την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και άλλων δαπανών υγείας κατά 1,077 δισ. ευρώ. Από τη μείωση διαφόρων άλλων δαπανών κυρίως λειτουργικών 280 εκατ. ευρώ. Από την αύξηση των εσόδων κατά 756 εκατ. ευρώ σε πολύ δύσκολες συνθήκες, από τον έλεγχο της εισφοροδιαφυγής και την είσπραξη παλαιότερων οφειλών (ρυθμίσεις χρεών).
Στο ερώτημα που έθεσε ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας, εάν κατανέμονται δίκαια τα βάρη, καθώς παραδέχθηκε εξ’ αρχής ότι και τα νέα μέτρα είναι σαφώς επώδυνα, η απάντησή του είναι πως ναι, αφού επιλέχθηκαν μέτρα, που δεν θα θίγουν τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Από τα 6,7 δισ. ευρώ που είναι ο στόχος μεταξύ 2012-2015, τα 3,2 δισ. ευρώ αφορούν σε αύξηση εσόδων με βασικό μέτρο τον έλεγχο της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας και τα υπόλοιπα 3,5 δισ. ευρώ αφορούν σε μείωση των δαπανών. Βασικός στόχος να περιοριστεί η ανασφάλιστη εργασία από το 26% στο 16% μέχρι και το 2015. Ήδη το 2011 φαίνεται να έχει μειωθεί κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες.
Η προσπάθεια σε ό,τι αφορά τις δαπάνες εστιάζεται κυρίως στο φάρμακο και τις άλλες παροχές υγείας. Στόχος του υπουργείου είναι, μέχρι το τέλος του 2013 η δαπάνη για το φάρμακο να έχει φθάσει στο 1,1,% του ΑΕΠ. Ήδη οι δαπάνες του πρώτου εξαμήνου τρέχουν με μείωση 30%.
Σε ότι αφορά τις συντάξεις, ο υπουργός επισημαίνει πως δεν υπάρχει μείωση στις κύριες συντάξεις κάτω των 1700 ευρώ. Παραδέχεται πως υπάρχει η μείωση των επικουρικών συντάξεων προκειμένου να διασφαλιστούν επικουρικές συντάξεις και μετά το 2015, υποστηρίζοντας μάλιστα, ότι εάν αφήσουμε το σημερινό έλλειμμα των 740 εκατ. ευρώ το χρόνο να εξανεμίσει τα όποια αποθεματικά υπάρχουν, θα οδηγηθούμε σε αναγκαστική μείωση κατά 50% των συντάξεων μετά το 2015 και αυτό θα είναι άδικο και θα ήταν ανεύθυνο από την πλευρά της κυβέρνησης.
Αναφερόμενος στην προσπάθεια εξορθολογισμού των αναπηρικών συντάξεων, δήλωσε πως είναι αναγκαία έτσι ώστε μέχρι το 2020, με ενδιάμεσο σταθμό το 2015, η χώρα να έχει ποσοστό αναπηρικών συντάξεων στο μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι διπλάσιο που έχει σήμερα.
Ο κ. Κουτρουμάνης, θέλησε χθες, στην πρώτη του ομιλία ως υπουργός, να υπερθεματίσει περί του Μνημονίου αλλά και της διαπραγμάτευσης που προηγήθηκε. Έτσι, δήλωσε πως εάν δεν υπήρχε και μάλιστα σκληρή διαπραγμάτευση, με επιχειρήματα και όχι με παλικαρισμούς δεν θα υπήρχε ο 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα μπορούσαν να υπογράφονται με αποδοχές κάτω από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, οι κύριες συντάξεις θα ήταν ενδεχομένως κατά 40% χαμηλότερες, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στο 67ο έτος της ηλικίας, οι συντάξεις χηρείας δεν θα υπήρχαν κάτω από το 65ο έτος της ηλικίας.
http://bankwars.blogspot.com/2011/06/5-47.html