Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Επιστολή του Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας Π. Ψωμιάδη στον Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου για την ΕΛΒΟ

Επιστολή στον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου έστειλε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης σχετικά με την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων και τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει.
Όπως αναφέρει ο Περιφερειάρχης στην επιστολή του, «η αδράνεια των συναρμόδιων υπουργείων έχει φέρει την εταιρία στο σημείο μηδέν και τους 450 εργαζόμενους σε απόγνωση». «Την ώρα που η ανάπτυξη είναι το ζητούμενο στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία, δεν είναι δυνατόν να εγκαταλείπεται μια τέτοια βιομηχανία που τροφοδοτεί και άλλους κλάδους της εθνικής οικονομίας, με χρέος αυτή τη στιγμή μόλις 30 εκατ. ευρώ, που οφείλεται στην αδράνεια εκ μέρους της Πολιτείας», υπογραμμίζει ο κ. Ψωμιάδης.
Ο Περιφερειάρχης Π. Ψωμιάδης ζητά την προσωπική παρέμβαση του Πρωθυπουργού για την επίλυση του προβλήματος, «που δεν αφορά μόνο τη Μακεδονία αλλά και ολόκληρη τη χώρα». «Το επιβάλλουν επιπροσθέτως λόγοι εθνικής ασφάλειας. Είναι αδιανόητη η εγκατάλειψη της ΕΛΒΟ και αναμφίβολα δεν συνάδει με την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση για την ανασύνταξη της ελληνικής οικονομίας», καταλήγει ο κ. Ψωμιάδης.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Π. Ψωμιάδη έχει ως εξής:
 
«Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,
 
Δεν είναι η πρώτη φορά που αναγκαζόμαστε να σας υπενθυμίσουμε την περίπτωση της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛ.Β.Ο.) όμως δυστυχώς η αδράνεια των συναρμόδιων υπουργείων έχει φέρει την εταιρία στο σημείο μηδέν και τους 450 εργαζόμενους σε απόγνωση.
Η καθήλωση της παραγωγικής εξέλιξης του εξαγωγικού προγράμματος, οι οφειλές του κράτους (ΓΕΣ) προς την εταιρία ύψους 7,2 εκατ. ευρώ, οι απαιτήσεις του κράτους έναντι της εταιρίας μέσω της ΦΑΕ Θεσσαλονίκης, αλλά και η έλλειψη τελικών υπογραφών των ώριμων προγραμμάτων του ΥΠΕΘΑ μπλοκάρουν τη λειτουργία της εταιρίας. 
Την ώρα που η ανάπτυξη είναι το ζητούμενο στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία, δεν είναι δυνατόν να εγκαταλείπεται μια τέτοια βιομηχανία που τροφοδοτεί και άλλους κλάδους της εθνικής οικονομίας, με χρέος αυτή τη στιγμή μόλις 30 εκατ. ευρώ που οφείλεται στην αδράνεια εκ μέρους της πολιτείας.
Κατόπιν τούτων, σας ζητώ να παρέμβετε προσωπικά προς επίλυση του προβλήματος που δεν αφορά μόνο τη Μακεδονία αλλά και ολόκληρη τη χώρα. Το επιβάλλουν επιπροσθέτως λόγοι εθνικής ασφάλειας. Είναι αδιανόητη η εγκατάλειψη της ΕΛΒΟ και αναμφίβολα δεν συνάδει με την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση για την ανασύνταξη της ελληνικής οικονομίας.
 
Με εκτίμηση, 
 
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας
Παναγιώτης Ψωμιάδης»