Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Κεκλεισμένων των θυρών σε τεταμένο κλίμα η συζήτηση για το ΟΣΔΕ στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών της ΠΑΣΕΓΕΣ

 Κεκλεισμένων των θυρών – ενδεικτικό της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί - συνεχίζεται η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών της ΠΑΣΕΓΕΣ, η οποία πραγματοποιείται στην αίθουσα συνεδρίων του ξενοδοχείου President από τις 10 περίπου το πρωί. Αρχικά συζητήθηκε το θέμα των συνεταιρισμών, όπου η ΠΑΣΕΓΕΣ επανέλαβε ότι τάσσεται υπέρ της μετατροπής των δευτεροβάθμιων
 Ενώσεων σε πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς, αρκεί να μπορούν οι νέοι συνεταιρισμοί να είναι μέλη της ΠΑΣΕΓΕΣ. Αυτό όμως ήταν το μόνο σημείο σύγκλησης των απόψεων της ΠΑΣΕΓΕΣ με τους προέδρους των ΕΑΣ αφού αυτή την στιγμή συζητείτε τι μέλλει γενέσθαι με την υπόθεση του ΟΣΔΕ. Η αντιδικία μεταξύ των δύο πλευρών έχει ξέσπασε με αφορμή το γεγονός ότι κάποιες οργανώσεις έχουν μείνει εκτός συστήματος και δεν μπορούν να προχωρήσουν στη συγκέντρωση των δηλώσεων. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι αντιμέτωπες έχουν έρθει και κάποιες ΕΑΣ αφού άλλες ακολουθούν την γραμμή της ΠΑΣΕΓΕΣ και άλλες όχι.
Όσον αφορά στις θέσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ, επί του σχεδίου νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για τις ΑΣΟ, η Γενική Συνέλευση – σύμφωνα με δημοσίευμα της ΠΑΣΕΓΕΣ - ενέκρινε ομόφωνα τα θέματα που προέβλεπε η ημερήσια διάταξη, ενώ ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ στην ομιλία του αναφέρθηκε εμπεριστατωμένα στο νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ, για τις Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι η ΠΑΣΕΓΕΣ έχει ζητήσει από το υπουργείο:

  • να μπορούν όσες Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών το επιθυμούν, να μετασχηματίζονται σε πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς και να μην ισχύσει η αναγκαστικότητα,
  • να έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν ως μέλη της ΠΑΣΕΓΕΣ και οι πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί και
  • να απαλλαγούν οι Ενώσεις από «βάρη» του παρελθόντος, για τα οποία δεν φέρουν ευθύνη τα σημερινά διοικητικά συμβούλια των Ενώσεων.
http://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&id=64921