Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Εθελοντισμός με το… αζημίωτο!



Στις 27 Σεπτεμβρίου 2005 (νόμος 3390) στο φύλλο της Εφ. Κυβερνήσεως περιγράφεται η σύσταση, η μορφή και η εποπτεία της Οργάνωσης «Έργο Πολιτών», την ίδρυση της οποίας υπογράφουν οι τότε
 υπουργοί, Π. Παυλόπουλος, Δ. Σιούφας, Γ. Αλογοσκούφης και φυσικά ο Κ. Καραμανλής, ως πρωθυπουργός και υπουργός Πολιτισμού. Τα ηνία αναλαμβάνει ο Στέλιος Σύμογλου, στενός συνεργάτης του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.

Λέανδρος Ρακιντζής
Έξι χρόνια αργότερα, έρχεται το πόρισμα-κόλαφος του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρου Ρακιντζή, για να επιβεβαιώσει το «όργιο» σπατάλης και κακοδιαχείρισης που εκτυλισσόταν εδώ και τόσα χρόνια σε ένα Οργανισμό Εθελοντισμού, σε βάρος των Ελλήνων φορολογουμένων.

Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ανέλαβε ο δημοσιογράφος και πανεπιστημιακός, Στέλιος Σύμογλου,
Ο πρόεδρος της "Έργο Πολιτών"
ο οποίος διοικούσε την εταιρεία-φάντασμα που στεγαζόταν στον 20ό όροφο του Πύργου Αθηνών, καθώς όλα αυτά τα χρόνια παρήγαγε… μηδενικό έργο, αν και απορροφούνταν πλήρως όλα τα κονδύλια.
Ο πρόεδρος της "Έργο Πολιτών


Ο κ. Συρμόγλου παλιότερα ήταν διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού της Εκκλησίας και ένας εκ των πιο στενών συνεργατών του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.

Στόχος της «Έργο Πολιτών» είναι η ανάδειξη και προβολή του εθελοντικού ιδεώδους, η χάραξη πολιτικής και η παρακολούθηση του εθελοντικού έργου, η κινητοποίηση και ο συντονισμός του εθελοντικού δυναμικού κ.λπ. Η θητεία των μελών είναι πενταετής, ενώ συστήθηκαν 24 θέσεις προσωπικού, έξι θέσεις ειδικών συμβούλων, νομικός σύμβουλος.



Έπειτα από έλεγχο που έγινε στον Οργανισμό διαπιστώθηκε σωρεία παράνομων ενεργειών.

Συγκεκριμένα το πόρισμα αναφέρει ότι:

1. Η στελέχωση έγινε με παράνομο τρόπο, καθώς κατά την επιλογή προσωπικού με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου το 2005, δεν τηρήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία αξιολόγησης, ούτε οι όροι της προκήρυξης. Προσελήφθησαν, μάλιστα, περισσότερα άτομα απ΄ όσα αναφέρονταν στην προκήρυξη, ενώ υπήρξε και περίπτωση πρόσληψης πριν καν εκδοθεί η απόφαση του προέδρου και συνεδριάσει η Επιτροπή Αξιολόγησης για τις προσλήψεις (Δ.Σ.). Με παράνομο, επίσης, τρόπο έγιναν και οι προσλήψεις για την κάλυψη θέσεων που άδειασαν το 2006 και 2007.

2. Καταβάλλονταν στον πρόεδρο-διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού αποδοχές 9.500 ευρώ μηνιαίως (το 2010 μειώθηκαν στα 5.800 ευρώ), χωρίς να συνυπολογίζεται και η αποζημίωση για κάθε συμμετοχή του στις συνεδριάσεις του Δ.Σ., παρότι δεν προβλέπονταν στο νόμο. Για τις πληρωμές των μισθών (και του προέδρου) η εντολή δινόταν από τον ίδιο.

3. Για τα έτη 2005-2009 καταβάλλονταν μέσω επιδομάτων στους προϊσταμένους των οργανικών μονάδων αποδοχές διπλάσιες από τις προβλεπόμενες στη σχετική ΚΥΑ.

4. Διαπιστώθηκε κακοδιαχείριση των διαθέσιμων ετησίως πόρων που κατευθύνονταν σε μισθοδοσία και αμοιβές εξωτερικών συνεργατών, με αποτέλεσμα με στοιχεία της 21-4-2011 οι οφειλές του Οργανισμού να ανέρχονται στο ποσό των 536.252,50 ευρώ.

5. Επίσης, προμήθειες αγαθών και υπηρεσιών πραγματοποιούνταν με απευθείας αναθέσεις από τον πρόεδρο.

Το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για τον Οργανισμό που παραδόθηκε στον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Παύλο Γερουλάνο, έχει σταλεί στον εισαγγελέα, ο οποίος και θα αποφασίσει εάν θα ασκηθεί ποινική δίωξη.