Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Επιστολή του Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας Π. Ψωμιάδη στον Υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου για τη μεταφορά μαθητών

Επιστολή στoν Υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, με κοινοποίηση στον Υφυπουργό Εσωτερικών Γ. Ντόλιο, έστειλε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης
 σχετικά με τα προβλήματα στην αποπληρωμή των τουριστικών πρακτόρων για τη μεταφορά μαθητών.
Όπως επισημαίνει στην επιστολή του ο Π. Ψωμιάδης «οι τουριστικοί πράκτορες της Κεντρικής Μακεδονίας που έχουν αναλάβει τη μεταφορά μαθητών παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 18 μήνες, ενώ ταυτόχρονα το Υπουργείο θέτει το εκβιαστικό δίλημμα για μείωση κατά 20% των αμοιβών τους, προκειμένου να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα». «Είναι αδιανόητο σε μια εποχή που κάποιοι θέλουν να υποστείλουν την εθνική μας αξιοπρέπεια, η κυβέρνηση να ζητά περικοπές δεδουλευμένων από τους εργαζομένους –και μάλιστα, εκ των υστέρων», τονίζει στην επιστολή του ο Περιφερειάρχης.
«Από την πλευρά μας, τόσο ως Νομαρχία όσο και ως Περιφέρεια καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια εδώ και 8 χρόνια για να δώσουμε μια υπεύθυνη λύση στο πρόβλημα. Όμως, η αδιαφορία του κράτους δεν γνωρίζει όρια», υπογραμμίζει ο Περιφερειάρχης, που ζητά «την άμεση και προσωπική παρέμβασή σας για την αποτελεσματική διευθέτηση του ζητήματος προς όφελος των εργαζομένων, αλλά και των μαθητών και των οικογενειών τους, οι οποίοι εδώ και ένα χρόνο υφίστανται τις συνέπειες της κρατικής αδιαφορίας».
Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Π. Ψωμιάδη έχει ως εξής:
«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Γνωρίζετε καλά το σοβαρότατο ζήτημα που έχει προκύψει με την αποπληρωμή των οφειλών στους τουριστικούς πράκτορες της Κεντρικής Μακεδονίας που έχουν αναλάβει τη μεταφορά μαθητών, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 18 μήνες, ενώ ταυτόχρονα το Υπουργείο θέτει το εκβιαστικό δίλημμα για μείωση κατά 20% των αμοιβών τους, προκειμένου να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα.
Είναι αδιανόητο σε μια εποχή που κάποιοι θέλουν να υποστείλουν την εθνική μας αξιοπρέπεια, η κυβέρνηση να ζητά περικοπές δεδουλευμένων από τους εργαζομένους –και μάλιστα, εκ των υστέρων. Αποδεικνύεται, έστω και καθυστερημένα, ότι οι ευθύνες για το σημερινό αδιέξοδο βαρύνουν διαχρονικά την Πολιτεία και όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών.
Εμείς συμπαραστεκόμαστε σε όλους τους φορείς της Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι εκκρεμεί να εισπράξουν 15 περίπου εκατομμύρια ευρώ για το 2010 και περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ για το α΄εξάμηνο του 2011. Ασφαλώς κατανοούμε ότι στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα μας, όλοι πρέπει να κάνουμε θυσίες, αρκεί όμως αυτές οι θυσίες να έχουν αντίκρισμα. Δυστυχώς, οι μικρομεσαίοι σήμερα πληρώνουν την πλήρη παραλυσία του κράτους. Δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να δημιουργεί τετελεσμένα και να αφήνει να χρονίζει ένα υπαρκτό και σοβαρότατο κοινωνικό πρόβλημα, όπως είναι η μεταφορά των μαθητών.
Από την πλευρά μας, τόσο ως Νομαρχία όσο και ως Περιφέρεια καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια εδώ και 8 χρόνια για να δώσουμε μια υπεύθυνη λύση στο πρόβλημα. Όμως, η αδιαφορία του κράτους δεν γνωρίζει όρια. Είναι απαράδεκτο το Υπουργείο να ζητά μείωση 20% σε οφειλές που αφορούν δεδουλευμένα, πετρέλαιο, μισθούς, βλάβες, δηλαδή ποσά που έχουν ήδη πληρωθεί από τους μεταφορείς, τη στιγμή μάλιστα που δεν έχει εκταμιευθεί για τις πληρωμές τους ούτε ένα ευρώ.
Κατόπιν τούτων, καλώ την κυβέρνηση να τιμήσει την υπογραφή της. Ζητώ την άμεση και προσωπική παρέμβασή σας για την αποτελεσματική διευθέτηση του ζητήματος προς όφελος των εργαζομένων, αλλά και των μαθητών και των οικογενειών τους, οι οποίοι εδώ και ένα χρόνο υφίστανται τις συνέπειες της κρατικής αδιαφορίας.


Με εκτίμηση,

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας

Παναγιώτης Χ. Ψωμιάδης»