Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Επίσημη πρεμιέρα τη Μ. Πέμπτη για τον νέο Επενδυτικό νόμο

ImageΜε τα επενδυτικά σχέδια που αφορούν τα λεγόμενα γενικά καθεστώτα ανοίγει την Μεγάλη Πέμπτη 21 Απριλίου επισήμως η αυλαία του νέου Επενδυτικού νόμου. Από την ημερομηνία αυτή και μέχρι τις 31 Μαΐου οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για έργα που έχουν να κάνουν με
 τη γενική επιχειρηματικότητα, την περιφερειακή συνοχή και την τεχνολογική ανάπτυξη (τις κατηγορίες, δηλαδή, που απαρτίζουν το «γενικό καθεστώς». Αργότερα, στα μέσα του Μαΐου αναμένεται η προκήρυξη των ειδικών καθεστώτων που συμπεριλαμβάνουν τη νεανική επιχειρηματικότητα, τα clusters, τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια (άνω των 50 εκατ. ευρώ) και, κατά πάσα πιθανότητα τα ολοκληρωμένα πολυετή (σ.σ. υπάρχει πιθανότητα να μείνουν εκτός, τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο).
Για τα ειδικά καθεστώτα δεν θα υπάρχουν συγκεκριμένες καταληκτικές ημερομηνίες, καθώς η υποβολή τους θα μπορεί να γίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Στο πλαίσιο της προκήρυξης για το πρώτο εξάμηνο του 2011 προβλέπονται ενισχύσεις 3,04 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 2,24 δισ. ευρώ είναι φοροαπαλλαγές και τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ αφορούν άμεσες επιχορηγήσεις, καθώς και επιδοτήσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing).
Στην προκήρυξη του β’ τριμήνου που αναμένεται να δημοσιευθεί τον Οκτώβριο του 2011 θα προβλέπονται κίνητρα 1,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,2 δισ. ευρώ φοροαπαλλαγές και 400 εκατ. ευρώ επιδοτήσεις. Κατά την παρουσίαση του νέου Επενδυτικού, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικοτητας, Μ. Χρυσοχοΐδης είχε αναφέρει ότι στο β΄ εξάμηνο θα δοθεί έμφαση στα επενδυτικά σχέδια για περιφερειακή συνοχή, ύστερα από την αξιολόγηση που έχει ξεκινήσει στο ΥΠΑΑ για τις επιπτώσεις της κρίσης στις περιφέρειες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ποσά των επιχορηγήσεων και επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης για τα επενδυτικά σχέδια για Τεχνολογική Ανάπτυξη και για Περιφερειακή Συνοχή, που δεν θα απορροφηθούν στην πρώτη προκήρυξη, δεν χάνονται, αλλά μεταφέρονται στο δεύτερο εξάμηνο.
 
Αιτήσεις και διαδικασία αξιολόγησης
Οι αιτήσεις υποβάλλονται καταρχήν ηλεκτρονικά και, στη συνέχεια, στα Γραφεία Εξυπηρέτησης Επενδυτών τα οποία λειτουργούν (ή θα λειτουργήσουν μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα) στην Αθήνα και σε όλη την Περιφέρεια.
Η όλη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησης των αιτήσεων γίνεται μέσα σε επτά βήματα:
- Ο υποψήφιος επενδυτής εγγράφεται στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων μέσω των ιστοσελίδων http://www.mindev.gov.gr/ , http://www.ependyseis.gr/ ή http://www.investingreece.gov.gr/ , λαμβάνει προσωπικό κωδικό και υποβάλει ηλεκτρονικά όλα τα τεχνικοοικονομικά στοιχεία του επενδυτικού σχεδίου και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ενώ στο τέλος εκτυπώνει την αίτηση.
- Υποβάλλει σε έντυπη μορφή τον επενδυτικό φάκελο (και τα πρωτότυπα έγγραφα) στο Γραφείο Εξυπηρέτησης Επενδυτών (τις εργάσιμες ημέρες από 9.00 π. μ. -3 μ. μ.).
- Οι υπάλληλοι του Γραφείου ελέγχουν την πληρότητα του φακέλου. Αν είναι πλήρης, εκδίδουν απόδειξη, αν όχι, τα δικαιολογητικά ή στοιχεία που λείπουν πρέπει να προσκομιστούν εντός 10 ημερών.
- Κάθε φάκελος ελέγχεται και αξιολογείται από τυχαία επιλεγμένους αξιολογητές εντός 40 ημερών από την καταληκτική ημερομηνία συμπλήρωσής του. Ο επενδυτής μπορεί να παρακολουθεί ηλεκτρονικά την πορεία της αίτησής του.
- Στο Διαδίκτυο δημοσιεύεται προσωρινός πίνακας κατάταξης των επενδυτικών σχεδίων με τη βαθμολογία τους.
- Ο υποψήφιος επενδυτής έχει δικαίωμα ένστασης εντός 10 ημερών. Η εξέταση των ενστάσεων γίνεται εντός 15 ημερών από τη λήξη προθεσμίας υποβολής της αίτησης.
- Ανάρτηση στο διαδίκτυο του τελικού πίνακα αποτελεσμάτων.

Πηγή... http://www.agronews.gr/content/view/66342/37/lang,el/