Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών

Συνεδρίασε την Πέμπτη 28 Απριλίου 2011 στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας για την αντιπυρική προστασία.
            Κεντρικό θέμα της σύσκεψης ήταν η εξέταση των ενδεικνυόμενων μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας για την αντιμετώπιση των κινδύνων δασικών πυρκαγιών, εν όψει της νέας αντιπυρικής περιόδου που ξεκινά επίσημα την 1η Μαΐου 2011.

            Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας Σοφίας Μαυρίδου, συμμετείχαν ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης
 Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης Κ. Κοκολάκης, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κατερίνης Γ. Καραλιάς, ο αστυνομικός διευθυντής Πιερίας Αθ. Φωτόπουλος, εκπρόσωποι της 24ης ΤΘ Ταξιαρχίας Λιτοχώρου και του Υπολιμεναρχείου Σκάλας Κατερίνης, οι αντιδήμαρχοι Κατερίνης Ν. Μπουρονίκος και Αλ. Γιουμίδης, ο αντιδήμαρχος Δίου – Ολύμπου Π. Κιάφας,  εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης αρμόδιοι για θέματα πολιτικής προστασίας και ο διευθυντής Δασών Πιερίας Γ. Μαυρίδης. Συμμετείχαν επίσης ο επικεφαλής του ΕΚΑΒ Πιερίας, ιατρός Μ. Δουλγεράκης, εκπρόσωποι εθελοντικών ομάδων και σωματείων της Πιερίας καθώς και υπάλληλοι των υπηρεσιών της Π.Ε. Πιερίας που εμπλέκονται σε θέματα πολιτικής προστασίας.
            Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, που είχε το συντονισμό της συζήτησης, τόνισε την ανάγκη της συλλογικής αντιμετώπισης του ζητήματος της αντιπυρικής προστασίας από όλους τους αρμόδιους φορείς, με στόχο  την ετοιμότητα απέναντι σε οποιοδήποτε κίνδυνο προκύψει. Ακόμη,  αναφέρθηκε στις  πρωτοβουλίες  που σχεδιάζει να υλοποιήσει  η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές και τις εθελοντικές οργανώσεις στα σχολεία του νομού,  με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών για τη δασοπροστασία.
            Από την πλευρά του ο προϊστάμενος πολιτικής προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης Κ. Κοκολάκης ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους σχετικά με τον νέο προγραμματισμό και τις εξελίξεις σε θέματα αντιπυρικής προστασίας και τόνισε την ανάγκη της άμεσης και έγκαιρης επικοινωνίας, ενημέρωσης και συνεννόησης όλων των φορέων για την άμεση κινητοποίηση και αντιμετώπιση οποιουδήποτε κινδύνου προκύψει. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης οι εκπρόσωποι όλων των φορέων κατέθεσαν τις εμπειρίες, τις απόψεις και τις προτάσεις τους σχετικά με την πρόληψη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των κινδύνων.