Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Αμεσος κίνδυνος αποβολής για την Βοσνία

Η Βοσνία κινδυνεύει με αποβολή από όλες τις διεθνείς διοργανώσεις εξαιτίας της άρνησης της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της βαλκανικής χώρας να αλλάξει το καταστατικό της ώστε να συνάδει με τις απαιτήσεις της UEFA και της FIFA.

Αυτό σημαίνει πως η εθνική Βοσνίας δεν θα μπορέσει να συνεχίσει να συμμετέχει στα προκριματικά του Euro 2012 ενώ ούτε οι σύλλογοι της θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα ευρωπαϊκά Κύπελλα.
Οι Βόσνιοι θα πρέπει να αλλάξουν το προεδρικό σύστημα της ομοσπονδίας τους μέχρι την Παρασκευή (1/4).
Η εθνική Βοσνίας στην οποία αγωνίζεται και ο Ζλάταν Μουσλίμοβιτς του ΠΑΟΚ, έχει επτά βαθμούς στον 4ο όμιλο και βρίσκεται στην 4η θέση.

Η ομοσπονδία της Βοσνίας (NFSBiH) λειτουργεί με καθεστώς τριών προέδρων που εναλλάσσονται στην προεδρία και που βασίζεται σε εθνικά κριτήρια.

Σύμφωνα με το υπάρχον καταστατικό, ένας Σέρβος, ένας Κροάτης και ένας Βόσνιος Μουσουλμάνος εναλλάσσονται στην προεδρική καρέκλα. Σε συνέδριο της NFSBiH τα 28 από τα 53 μέλη της ομοσπονδίας ψήφισαν κατά της κατάργησης του συστήματος.
«Δεν είμαι προσωπικά υπεύθυνος για την αποτυχία του συνεδρίου να αλλάξει το καταστατικό μιας και δεν αποφάσισα μόνος μου», δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος Μπόγκνταν Τσέκο που ψήφισε κατά.

Τα μέλη της NFSBiH ανησυχούν πως σε περίπτωση που το προεδρικό σύστημα αλλάξει και υπάρχει μόνο ένας πρόεδρος, τότε υπάρχει κίνδυνος μειοψηφίας για τη μία από τις τρεις φυλετικές εθνικότητες.

Στην Βοσνία, οι πολιτικές και εθνικές διαφορές έχουν επισκιάσει τις προσπάθειες ενότητας στην χώρα που πέρασε από ένα εμφύλιο πόλεμο από το 1992 ως το 1995.
Η NFSBiH ιδρύθηκε το 2002 ως μια οργάνωση που επιβλέπει τις ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες των δύο αυτόνομων περιοχών της χώρας, την σερβική δημοκρατία και την Μουσουλμάνο-Κροατική ομοσπονδία.
Τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας επιλέγονται βάση της εθνικής τους προέλευσης κάτι που έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες σε όλη την χώρα ενώ κάποιοι ποδοσφαιριστές μποϊκοτάρουν την εθνική.
«Αυτό που έγινε σήμερα αποδεικνύει ολοφάνερα πως η πολιτική είναι βαθιά ριζωμένη στον αθλητισμό. Ισως η αποβολή μας να είναι ο καλύτερος τρόπος ώστε να χτίσουμε το ποδόσφαιρο μας από την αρχή με νέους ανθρώπους στην προεδρία», δήλωσε ο Μουσουλμάνος πρόεδρος Χασίμ Ζούκο.
Να σημειωθεί πως κατά την διάρκεια του συνεδρίου σε κεντρικό ξενοδοχείο του Σεράγεβο, οπαδοί συγκεντρώθηκαν απ' έξω και συμφώνησαν πως η αποβολή από τις διεθνείς διοργανώσεις είναι η καλύτερη λύση.
«Εάν η κηδεία του βοσνιακού ποδοσφαίρου είναι το τίμημα που θα πρέπει να πληρώσουμε για την αλλαγή της NFSBiH, τότε είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε», δήλωσε ο Νιζάρ Αλτιμόρι, μέλος του συνδέσμου οπαδών BH Fanaticos.
Από την πλευρά του ο αθλητικός σχολιαστής, Σίναν Σινάνοβιτς εξέφρασε την ελπίδα η UEFA και FIFA να επιβάλλουν στην Βοσνία μια προσωρινή οργάνωση που θα εφαρμόσει το νέο καταστατικό μέχρι τις 3 Ιουνίου όταν και η εθνική ομάδα παίζει με την Ρουμανία για τα προκριματικά του Euro.
«Ελπίζω η FIFA και η UEFA να βρουν κάποια νέα πρόσωπα που δεν εμπλέκονται με την πολιτική και θέλω να πιστεύω πως η εθνική ομάδα και οι σύλλογοι δεν θα τιμωρηθούν με αποκλεισμό», τόνισε.


Eπιμέλεια: Γιάννης Κατσαρός
Πηγή: http://www.sentragoal.gr/article.asp?catid=16494&subid=2&pubid=121068683