Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

«Οχι» σε απολύσεις και νέους φόρους

Γ. Παπανδρέου: Καμία επιπλέον επιβάρυνση

Τη βεβαιότητά του ότι η χώρα μπορεί να τα καταφέρει με τον περιορισμό της σπατάλης εξέφρασε ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της πρώτης, από τις τρεις διαδοχικές κυβερνητικές συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν, υπό την προεδρία του, στο γραφείο του στη Βουλή.

«Όχι απολύσεις, καμία επιπλέον επιβάρυνση σε μισθωτούς και συνταξιούχους και καμία αύξηση φορολογικών συντελεστών, πέραν όσων έχουμε δεσμευτεί», διαμήνυσε στη σύσκεψη που είχε με το οικονομικό επιτελείο εν όψει της άφιξης των εκπροσώπων της τρόικας και της κατάθεσης του προϋπολογισμού.

Θέλοντας να βάλει φρένο στα σενάρια περί νέων μέτρων με αφορμή και την ανακοίνωση τη Δευτέρα των αναθεωρημένων στοιχείων της Eurostat για το έλλειμμα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι απέναντι «στην ακατάσχετη κινδυνολογία, η κυβέρνηση απαντά με συνέπεια συνεχίζοντας με σταθερότητα τον αγώνα, για τη σωτηρία και την ανόρθωση της χώρας με μεγάλες αλλαγές».

Επισήμανε ακόμη ότι η κυβέρνηση, όπως κατάφερε τη μεγαλύτερη μείωση ελλείμματος, στην ιστορία της χώρας μέσα σ' έναν χρόνο, έτσι θα συνεχίσει, «μιλώντας με ειλικρίνεια στους πολίτες, κοιτάζοντάς τους στα μάτια και δίνοντας μαζί τους τη σημαντικότερη μάχη που αξίζει να δίνει κανείς: Αυτή για τη σωτηρία και την αναμόρφωση της πατρίδας μας».

Ζήτησε εν συνεχεία από όλους να κατανοήσουν τις ευθύνες τους και να παραδειγματιστούν, από τα όσα συμβαίνουν σήμερα στην υπόλοιπη Ευρώπη, υπογραμμίζοντας «πόσο σημαντικό ήταν και είναι να έχουμε ασπίδα σήμερα το μηχανισμό στήριξης που μας προστατεύει από τις επιθέσεις».

Σημείωσε ακόμη την ανάγκη να συνεχίσει η χώρα με σταθερότητα και συνέπεια τις μεγάλες αλλαγές, που εγγυώνται, όπως είπε, «την ευνομία, την κοινωνική δικαιοσύνη, την προοπτική της οικονομίας και την αναπτυξιακή μας προοπτική».

Στην πρώτη σύσκεψη, που ξεκίνησε λίγο μετά τη μία το μεσημέρι, συμμετείχαν -εκτός από τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου και τον σύμβουλο του Πρωθυπουργού και πρώην αντιπρόεδρο της ΕΚΤ, Λ. Παπαδήμο, οι οποίοι και θα μετέχουν σε όλες τις συσκέψεις- οι κ.κ. Θ. Πάγκαλος, Δ. Ρέππας, Ανδ. Λοβέρδος, Λ. Κατσέλη και Ευ. Βενιζέλος. Στη σύσκεψη προσήλθε και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Ηρ. Πολεμαρχάκις.

Στη δεύτερη σύσκεψη, η οποία ξεκίνησε αμέσως μετά, κατά τις 15.00, συμμετείχαν οι: Χ. Παμπούκης, Δ. Δρούτσας, Μ. Ξενογιαννακοπούλου και ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΠΑΣΟΚ Στ. Λαμπρινίδης. Αντικείμενο της σύσκεψης πρωθυπουργός ήταν η επίσκεψη του Πρωθυπουργού τη Δευτέρα στο Παρίσι, όπου θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Ν. Σαρκοζί και θα προεδρεύσει στη σύνοδο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Η τρίτη τέλος σύσκεψη, έγινε με τη συμμετοχή των: Χ. Παμπούκη, Μιχ. Χρυσοχοΐδη, ʼ. Διαμαντοπούλου, Κ. Σκανδαλίδη, Π. Γερουλάνου, Τ. Μπιρμπίλη και Γ. Διαμαντίδη.

ΝΔ: Ο Πρωθυπουργός επέλεξε τη συσκότιση

Για συσκότιση και τη συγκάλυψη της πραγματικότητας κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος, κληθείς να σχολιάσει όσα είπε ο κ. Παπανδρέου στις διαδοχικές συσκέψεις του με μέλη της κυβέρνησης.

«Ο Πρωθυπουργός κρύβει από τον ελληνικό λαό ότι η πολιτική του απέτυχε και ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να πάρει νέα επώδυνα μέτρα αμέσως μετά τις εκλογές», επισήμανε σε δήλωσή του.

Επέρριψε επίσης ευθύνες στον κ. Παπανδρέου γιατί όπως είπε, με τις διαδοχικές συσκέψεις με τους υπουργούς του, προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για το γεγονός ότι επιλέγει να είναι απών, σε ταξίδια στο εξωτερικό, όλο το κρίσιμο χρονικό διάστημα μετά τις εκλογές και μέχρι τα τέλη του μήνα.

«Απ’ ό, τι φαίνεται ο κ. Παπανδρέου δεν κατάλαβε το μήνυμα της πρώτης Κυριακής», σημείωσε, τονίζοντας ότι είναι στο χέρι των πολιτών να κάνει το μήνυμα αυτό «πιο έντονο και πιο ηχηρό, για να το καταλάβει ο Πρωθυπουργός την δεύτερη Κυριακή των εκλογών».

ΚΚΕ: Προσυμφωνημένα με την τρόικα τα νέα μέτρα

Για προσυμφωνημένα νέα μέτρα που έχουν αποφασιστεί από τους συμμάχους της κυβέρνησης και της ΝΔ έκανε λόγο νωρίτερα το ΚΚΕ προειδοποιώντας για κλιμάκωση της «βάρβαρης σφαγής των μισθολογικών, εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων».

Το Κομμουνιστικό Κόμμα απηύθυνε κάλεσμα στους πολίτες να απορρίψουν τα «εκβιαστικά διλήμματα των κομμάτων των μονοπωλίων και της ΕΕ και να πάρουν αγωνιστική θέση απέναντί τους», απήύθυνε νωρίτερα το ΚΚΕ, ζητώντας τους να συμμετέχουν δυναμικά στις κινητοποιήσεις που προγραμματίζει τη Δευτέρα με αφορμή την έλευση του κλιμακίου της τρόικας.

ΣΥΝ: Ψεύτικες οι διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού

«Ψεύτικες» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ Πάνος Σκουρλέτης, τις διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού περί μη λήψης νέων μέτρων.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια σύσκεψης που είχε με το οικονομικό επιτελείο, ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι τα νέα μέτρα τα προβλέπει το ίδιο το μνημόνιο με αρκετή ακρίβεια θα συγκεκριμενοποιηθούν στις συζητήσεις με τους εκπροσώπους της τρόικας.

«Εκείνο το οποίο δεν μπορεί να αντιληφθεί η κυβέρνηση, είναι πως η λογική και τα μέτρα του μνημονίου βαθαίνουν την ύφεση και φέρνουν τη χρεοκοπία επί θύρας», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας παράλληλα την αδήριτη ανάγκη «στη δύσκολη φάση που περνάει ο τόπος να ηττηθεί η κυβερνητική πολιτική και η λογική του μνημονίου στην Ελλάδα και την Ευρώπη».


Πηγή:http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1896875