Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

Από τα Φάρσαλα ο αγρότης της χρονιάς

Σε µια λαμπρή τελετή, το Σάββατο 20 Ιανουαρίου στο ξενοδοχείο Larisa Imperial στην πρωτεύουσα του θεσσαλικού κάμπου πραγματοποιήθηκαν
οι απονομές των βραβείων «Αγρότης της Χρονιάς», που έχει καθιερώσει η Agrenda τα τελευταία 9 χρόνια, με πρωταγωνιστές πρόσωπα και πρωτοβουλίες µε σύγχρονη επιχειρηματική αντίληψη, ζωηρή παρουσία και συνεισφορά στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής και δράση για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην ύπαιθρο.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε και ημερίδα µε 4 θεµατικές ενότητες άµεσου ενδιαφέροντος για τους συντελεστές της αγροτικής οικονοµίας και θα ολοκληρωθεί µε την απονοµή των βραβείων. Κεντρικός οµιλητής ήταν ο διεθνούς φήµης Ιρλανδός γεωργο-οικονοµολόγος Alan Matthews, ο οποίος κατέχει όσο λίγοι τα θέµατα που αφορούν την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).
Οι νικητές που αναδείχθηκαν ύστερα από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Αξιολόγησης είναι:
«Άριστος µεταξύ αρίστων», «Αγρότης της Χρονιάς 2018», ο ανήσυχος παραγωγός βιοµηχανικής ντοµάτας από τα Φάρσαλα Παναγιώτης-Ρίζος Μακρής, ο οποίος µαζί µε αδέλφια του πέτυχαν την πλήρη καθετοποίηση της εκµετάλλευσής τους.
Στη δεύτερη κατηγορία, αυτής της «Καλύτερης Κτηνοτροφικής Εκµετάλλευσης», διακρίθηκε ένας 35χρονος προβατοτρόφος µε υψηλές περγαµηνές, ο Νίκος Ζιώζιας, που µεταξύ άλλων αποτελεί και ιδρυτικό µέλος του » ενώ στη «Συλλογική Προσπάθεια» η Αγροτική Συνεταιριστική Οργάνωση Ελαιοπαραγωγών του ∆ήµου Βιάννου «BIENNA», που στήριξε την επιτυχία της στο δηµιουργικό συνδυασµό της εµπειρίας των παλαιών ελαιοκαλλιεργητών µε την ορµή των νέων. Πρέπει να σηµειωθεί ότι φέτος ένα ακόµη ειδικό βραβείο θα εµπλουτίσει τον θεσµό, το οποίο θα απονεµηθεί σε έναν από τους τελευταίους µετακινούµενους κτηνοτρόφους, τον 84χρονο Χρήστο Τζιάλα µε θερινή βάση το Πρόσβορο Γρεβενών.

Ποιος είναι ο Φαρσαλινός αγρότης της χρονιάς

Ακολουθώντας τα βήµατα του πατέρα τους, ο 48χρονος Παναγιώτης-Ρίζος Μακρής από τα Φάρσαλα και οι δύο αδερφοί του, Αναστάσιος και Χρήστος, ασχολήθηκαν εντατικά µε την καλλιέργεια βιοµηχανικής ντοµάτας, πολλαπλασιάζοντας την έκταση της εκµετάλλευσής τους και επιτυγχάνοντας την πλήρη καθετοποίησή της µε την κατασκευή του πρώτου του φυτωρίου – θερµοκηπίου.
Σε συνεργασία µε εταιρείες σπόρων για επιλογή των καταλληλότερων για την περιοχή νέων υβριδίων αλλά και αγροχηµικών και λιπασµάτων για την επίτευξη της ιδανικής αναλογίας κόστους/παραγωγής τα αδέλφια Μακρή αγωνίζονται για την ανάπτυξη της καλλιέργειας στα Φάρσαλα.
Μια οικογενειακή επιχείρηση, τρία αδέλφια, οι Παναγιώτης-Ρίζος, Αναστάσιος και Χρήστος Μακρής από τα Φάρσαλα, που συνεχίζουν στα βήµατα του πατέρα τους, εστίασαν στην εντατική καλλιέργεια της βιοµηχανικής ντοµάτας ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’90. Το πείσµα και ο επαγγελµατισµός τους, αλλά και η συνεχής προσπάθεια για απόκτηση εµπειρίας και τεχνογνωσίας µε την παρακολούθηση όλων των τεχνολογικών εξελίξεων του χώρου, έφεραν γρήγορα την ανάπτυξη µε αποτέλεσµα πριν το τέλος της δεκαετίας να έχουν αποκτήσει τα πιο σύγχρονα -για την εποχή- και αποδοτικά µηχανήµατα συλλογής και καλλιέργειας. Παράλληλα κατάφεραν να αυξήσουν τα στρέµµατα της εκµετάλλευσής τους από 100 στα 600 ενώ το µεγάλο άλµα έγινε µε την κατασκευή το 2004 του πρώτου τολ φυτώριου – θερµοκηπίου  για σπορόφυτα βιοµηχανικής ντοµάτας, που έφερε την πλήρη καθετοποίηση της αγροτικής παραγωγής τους.
Πηγή: agronews.gr


Πηγή: http://www.onlarissa.gr/