Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017

Η σύνταξη χηρείας από δικαίωμα γίνεται φιλοδώρημα

Πανηγυρίζουν κάποιοι γιατί με τροπολογία που κατατέθηκε για τις συντάξεις χηρείας " θεσμοθετείται ελάχιστο ποσό σύνταξης ύψους €384 για τον/την χήρο/χήρα και επιπλέον €384 για τα τέκνα, εφόσον ο θανών είχε συμπληρώσει 20 έτη ασφάλισης.Τα ως άνω ποσά μειώνονται κατά 1,25% για κάθε έτος ασφάλισης που υπολείπεται των 20, με κατώτατο όριο τα €360. Επιπλέον για τέκνα που έχουν χάσει και τους δύο γονείς, δίνονται τα ως άνω ποσά ως ελάχιστα σε κάθε τέκνο ξεχωριστά."
Το ελάχιστο ποσό που προβλέπει η ¨ευνοϊκή " τροπολογία είναι το ποσό της λεγόμενης εθνικής σύνταξης.
Οποιοσδήποτε εργαζόμενος με 15 ή 20 χρόνια εργασίας θα έπαιρνε τα ποσά αυτά αντίστοιχα συν την ανταποδοτική σύνταξη. 
Τόσο πολύ μείωσαν την σύνταξη χηρείας που χάνεται η ανταποδοτική σύνταξη αλλά θα έπεφτε και κάτω από την Εθνική σύνταξη. 
Από το 70% της σύνταξης γήρατος τις πήγαν στο 50% και μάλιστα στις κουτσουρεμένες συντάξεις και χωρίς την προσωπική διαφορά. 
Καμιά λοιπόν τροπολογία δεν μπορεί να το αποκρύψει αυτό, δηλαδή την λεηλασία των συντάξεων χηρείας!
Όσον αφορά τα τέκνα, αν πανηγυρίζουν γιατί θα τους δώσουν 384 ευρώ στο καθένα αν χάσουν και τους δύο γονείς, τη στιγμή που χάνουν την σύνταξη του ενός ή και των δύο γονιών τους , δεν υπάρχουν σχόλια!
Ουσιαστικά στην περίπτωση των συντάξεων χηρείας και των ορφανών παιδιών το δικαίωμα για σύνταξη χηρείας προερχόμενο από τις εισφορές του, της θανόντος συζύγου το μετατρέπουν σε επίδομα ελεημοσύνης που δίνεται στους άπορους. Προάγγελος και για το τι περιμένει και τις άλλες συντάξεις!

Αντώνης Δ. Μάντζιος, οικονομολόγος
πρώην δημοτικός σύμβουλος Κατερίνης